Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2019 17:13 - Прабългарският календар е най-стария в света, признат от ЮНЕСКО. Според него ни очаква 7525 г.
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1932 Коментари: 11 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


image
    •  
    •  
    •  
    •  
    •  
   

Това е голям интелектуален, научен труд на хора, които са живели хиляди години преди Христос. Българският календар е по-точен от Григорианския календар и само с няколко секунди се различава от астрономическия календар.

Когато България е била Велика България, всички са се водили по нашия календар, защото сме имали икономическото, политическото, властовото влияние върху народите и сме пренесли своята интелектуална мощ и култура.

Древнобългарският календар е най-съвършеният в света.

Това е признато официално от ЮНЕСКО. Последните изследвания показват, че началото на календара е през 5505 пр. Хр. С 12-годишния си цикъл българският календар е първоизточник на китайския.

През 1976 г. ЮНЕСКО обявява древнобългарския календар за най-точния в света. Учените от ЮНЕСКО били поразени от гениалното решение на математическата задача с чепатото число 365. Нещо повече – древното българско летоброене предлагало същото просто правило и за високосния 366-и ден, който окончателно „преобръщал колата“ дори на претендиращите за най-съвършени образци календари.

С изследването на стария български календар са се занимавали проф. Васил Златарски и Димитър Съсълов- II, а в по-ново време – историкът ст. н. с. Петър Добрев, доц. Васил Умленски- Институт по астрономия БАН, Йордан Вълчев, Борис Рогев, проф. Моско Москов, Венцеслав Бъчваров, Иван Богданов и Петър Петров. За него са писали и астронома акад. Никола Бонев и дори акад. Д. Мишев.

Прабългарският календар е слънчев. Годината е започвала в най-късия ден (зимното слънцестоене, около 21 декември). Този ден не е участвал в никой месец, не е включен и в никоя седмица. Той е бил самостоятелна календарна единица – нулев ден, Ени-Алем. Сега се нарича Енин ден или Eднажден. Останалите 364 дни от обикновената (невисокосна) година се разпределяли в четири еднакви тримесечия (сезона) по 91 дни или 13 седмици. Това е позволявало годината, както и всеки сезон, да започват винаги в неделя – първия ден от прабългарската седмица.

Първият месец от всеки сезон има 31 дни, останалите два – по 30. Всяка четвърта година (като се изключат някои корекции, за които ще стане дума по-късно) е високосна – от 366 дни. Тя се различава от обикновената единствено по това, че след шестия месец съдържа втори нулев ден (Ени-Джитем). Както в китайския календар, годините са групирани в дванадесетгодишни и шестдесетгодишни цикли. Всяка година в дванадесетгодишния цикъл, който е свързан с периода на обикаляне на Юпитер около Слънцето (11,86 години) и носи името на някакво животно. Според Вълчев обаче за разлика от китайския календар първата година в цикъла не е мишка, а свиня:

1. свиня (докс, док, прасе)
2. мишка (сомор, шъши)
3. вол (шегор, куврат, буза, бусман)
4. тигър (барс, паръс, баръс)
5. заек (дванш)
6. змей (вер, драгун, кала, слав)
7. змия (дилом, делян, аттила)
8. кон (тек, таг, тих, алаша)
9. маймуна (песин, писин)
10. коч (суръх, север, расате)
11. петел (тох, тах) 12. куче (етх)

image

Шестдесетгодишният цикъл Вълчев нарича звезден ден. Той предполага, че в края на всеки втори звезден ден, т. е. на всеки 120 години, е отпадал по един високосен ден. (Подобна корекция се прави и в григорианския календар, където където един високосен ден отпада приблизително на всеки 133 години). В такъв случай продължителността на прабългарската година е била 365,241667 средни слънчеви денощия. Продължителността на тропическата (слънчева) година – (времето между пролетните равноденствия) е 365,2422. Грешка от едно денонощие се е натрупвала за около 1800 години, или тридесет 60-годишни цикъла. Вероятно тази грешка също е била коригирана с допълнително отпадане на високосен ден.

Реконструкцията на Петър Добрев в значителна степен съвпада с тази на Вълчев. И тук календарът е слънчев, а годината започва с нулев ден – Енинак (най-късия ден от годината). Според Добрев обаче 60-годишен цикъл няма, а 12-годишните цикли започват както в китайския календар – с мишка. На всяко животно от цикъла е отговаряло зодиакално съзвездие – небесен предводител на годината.

Освен византийското летоброене по нашите земи е използвана ера, която се наричала “българска” (И. Климишин. Календарь и хронология. Наука, Москва, 1981). Начало на българското летоброене е 5504 г. пр. Хр., а на византийското летоброене е 1 септември 5509 г пр. Хр (акад. Никола Бонев). Тази ера води към дълбока древност.
Според академик Державин (1946): “Българите на Аспарух са българи, а не турци, не татари, не фини, не хуни, не чуваши, не славяни; по своя произход те принадлежат към най- древните доиндоевропейски народи”. С това си твърдение Державин отнася формирането на българите чак към доиндоевропейския период, т.е. преди 9800 г. (Державин Н.С. (1946) История на България, т.1 Произход на българският народ и образуване на първата българска държава на балканския полуостров.,Славиздат,С.,с. 206 )

Начало на календара: 

1. Началото на древно българския календар 5504 г. пр. Хр. (Умленски, 2002).
2. Датиране на Потопа в Черно море 5 560 ±50 г. пр. Хр. (Jones & Gagnon, 1994) калибрирано радиовъглеродно датиране с тандемен ускорител
3.Датиране на невижданите валежи 5500- 5600 г. пр. Хр. (Shopov et al.) калибрирано радиовъглеродно датиране с тандемен ускорител
4.Сътворението на Света 5500 г. пр. Хр. „Хронография”. Секст Юлий Африкански (221)

Прави впечатление, че терминът “ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СВЕТА” е с начална датировка, която съвпада с края на геологическата катастрофа в Черно море датирана от Dimitrov P. (1982) и Ryan, et al. (1997) чрез радиовъглеродно датиране и с тази на катастрофалните валежи в района регистрирани и датирани от Shopov et al. Вземайки под внимание горепредставеното от нас доказателство за писмените знаци можем да твърдим, че преносът и регистрацията на тези древни познания са древните българи.

Shopov et al. (2004, 2007, 2009a,b, 2012), проф.Петко Димитров и американските им колеги Райан и Питман, допускат, че е настъпило разселение на съществуващата преди това цивилизация в този регион. Това съвпадна и с направените от Боно Шкодров изследвания на еднакви писмени знаци в различни региони от следнеолитната епоха. Сравнявайки писмените знаци на Старите Българи с тези на древните цивилизации от третото хилядолетие пр. Хр., той стигна до резултати, че броят на еднаквите знаци е много голям.

Заключение Натрупаните изследователски резултати все по-убедително сочат, че нашите предци са били едни от обитателите на черноморския регион преди геологическата катастрофа т.е. Потопа в Черно море (5500- 5600 г. пр. Хр. според Shopov et al. (2004, 2007, 2009a,b, 2012)). Те са едни от древните носители и пазители на системата от писмени знаци и календарни познания. Това изследване е представено на семинар в Софийския Университет „Св. Кл. Охридски“ на 17 Април 2013 г: Източник : Доц., д-р Я. Й. Шопов (2012) Календарът на древните българи и значението му за българската история.- Бюлетин на института по Древни цивилизации, бр.3, 8.05. 2013 г.

Нека си спомним думите на Паисий Хилендарски : „О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин…Или не са имали Болгаре царство и господарство Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик…/изт. magnifisonz.com 



Тагове:   година,   или,   7525,   7528,


Гласувай:
6



1. radostinalassa - Разликата между българския и руския календар е 3 години, която...
29.12.2019 18:33
може да се пренебрегне на фона на почти 30.000 години.
Интересното е , че и ние / по Ст. Цанев / и русите се хвалим, че сме победили китайците, и след това е започнало летоброенето ни. Това показва , че сме били един народ.
цитирай
2. dobrodan - Такива статии радват окото,
30.12.2019 13:10
добре е, хареса ми. Обаче пак ни натика при русите, не можа да устискаш, нали?
Националност руснак има. Народ руси няма. Дори и след 1000 години Киевска Рус още не са станали един народ. Дори и след Ленин и Сталин още не са един народ.
Прилагателното не може да бъде етноним.
цитирай
3. radostinalassa - Кое не разбираш пак?
30.12.2019 14:36
Войната с китайците е била водена от един народ. Те си я приписват, ние също. Ферштеен ? Календарът е на едни години. Ще го проуча.Да не те заболи главата.
цитирай
4. dobrodan - Радостинке, можеш ли
30.12.2019 18:25
да изброиш колко войни сме водили ние с Китай и колко са водили русите? Не е зле да си уточниш и по кое време са станали? Малко да ти подскажа - първи са тохарите. Около хилядната година (няма как да съм абсолютно сигурен) преди новата ера.
цитирай
5. radostinalassa - Говоря само за войната с китайците, които...
30.12.2019 18:51
били толкова прости, че не знаели за лунното затъмнение и избягали позорно.
Само ти не знаеш, че сме били един народ, нали ? Приличаш на руските евери, които искат народите ни да жо забравят. Е, приеми тогава, че сме една раса.
цитирай
6. barin - Поздравление, Радостина за кал...
31.12.2019 18:05
Поздравление, Радостина за каленндара. Дали годината е посочената не е сигурно, но като ги изчислявам аз се получава така. Датирането на Потопа, описан в Библията е към август 5505 г. пр. Хр. Годината завършва на 21 декември и аз ежегодно от дълго време на тази дата си правя равносметка за изминалата година, нещо като вътрешен отчет. При такава постройка на месеците, сезоните и дните се обезсмисля издаването на всяка година на календарчета и излишните сметки кога през следващата година се пада моя или на моите близки рожден ден и т.н.
цитирай
7. radostinalassa - Въпросът в двата ми поста е друг
01.01.2020 13:00
Той е дали нашият и древноруския календар са еднакви?
цитирай
8. barin - Не мога да отговоря. Не съм запознат ...
01.01.2020 13:20
Не мога да отговоря. Не съм запознат с древноруския, Радостина. Погрешка написах римския.
цитирай
9. radostinalassa - Древноримския календар е толкова млад
01.01.2020 13:25
Става дума за руски и български. Другите народи са толкова млади.
цитирай
10. radostinalassa - Давай да ги проучим , и ...
01.01.2020 19:10
да видим какво ще се получи. Аз винаги съм обективна.
цитирай
11. drevnata - Прабългарския календар не е прабългарски
05.01.2020 10:20
Според мен древният български календар не е български и не е календар.
Така наречения царственик е част от библията на вавилонските царе наред с Навуходоносор...
Сомор не е мишка а Самария и всички останали уж имена на животни са древни градове на Шумерците като например Дилом- Гило в дат. падеж, Дохс е град Докс, Шегор е местност в Египет, Теку е градТекоа в Юдея, Дван е град Гива.
Друг е въпросът , за това, че 7-те български племена от дълбока древнос са живяли в Шумерия според Нариман.
цитирай
12. radostinalassa - Вавилонците са по - млад народ от нас
05.01.2020 11:10
Те нямат в историята си 7528 години. Могат само да си мечтаят за това. Никак не си прав. Това го пише и в Библията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13130107
Постинги: 11558
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години