Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2020 14:32 - Одриското царство и монетите на неговите владетели
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1093 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 17.03.2020 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Одриското царство и монетите на неговите владетели 12245 0  

Историята на траките е част от миналото на България. В по-голяма част от нея те са били разделени на различни племена и родове. Въпреки това в периода V-I век пр.н.е. е съществувала тракийска държава, създадена от племето одриси. Одриското царство е оставило на българската археология културно наследство, включващо града Севтополис, златната маска на Терес, бронзовата глава от Севт III, Панагюрското златно съкровище и много други артефакти. В настоящата статия ще се спрем по-подробно на монетите на одрисите.

imageОдриско царство

Одриското царство е най-значителното държавно обединение на траките, което възникнало през V в.пр.н.е. То просъществувало до 46 година, когато било завладяно от Римската империя. Старогръцкият историк Тукидид твърди, че през V в. пр.н.е. Одриското царство било най-богатата държава на Балканския полуостров. Той разказва също, че през 429 г. пр.н.е. одриският цар Ситалк провел военна операция с огромна армия – 150 хил. души, в която освен подвластните му тракийци участвали и доброволно присъединили се съюзници.

За основател на Одриското царство Тукидид посочва Терес, който разширява границите на държавата на юг към Егейско море и на север към Дунав. На север той поддържа приятелски отношения със скитите. От негово време засега не са известни монети. Терес имал трима сина, но само на двама знаем имената – Спарадок и Ситалк.

Спарадок (445 – 435 г.пр.н.е.) сече сребърни тетрадрахми, драхми и диоболи. От негово време са известни три вида монети – тетрадрахма с конник, държащ две копия, на лицевата страна и орел, разкъсващ змия, на опакото, драхма с изобразени кон, орел и змия и диобол отново с кон, орел и змия.

От следващия владетел Ситалк (435 – 424 г.пр.н.е.) досега не са открити монети. Разширението на държавата в западна посока е негово дело. Подчинил племената на лееите и грааите. Завоювал териториите на север от Хемус (Стара планина), чак до устието на река Дунав. Според Тукидид, владенията на одрисите започвали от Абдера при устието на река Места и се разпростирали чак до устието на река Дунав. В пределите на Одриското царство влизали и земите на други тракийски племена, които са покорени от Ситалк и му плащали данък.

Разцветът на Одриската държава продължил и при Севт I (424 – 410 г.пр.н.е.) – синът на Спарадок. По време на неговото управление годишният доход от данъци и подаръци на Одриската държава възлизал на 1000 таланта. През периода 424 – 421 г. пр.н.е. става забележително увеличаване на данъците от гръцките градове по североизточното Егейско крайбрежие. Известно е, че той събрал войска от наемници гети и започнал военна кампания срещу атиняните на югоизток, в района на Тракийския Херсонес (Галиполи). Севт завладял град Кардия. От негово време са известни дидрахми, на които са изобразени конник в галоп, облечен в хитон и хламида. Дидрахмите на Севт са с тегло 8 грама, а драхмите тежат 4 грама. Монетите на Спарадок и Севт са сечени по атическата система.

„По пътя към върха“ е книга за достойнството и морала, смелостта и саможертвата, упоритостта и силната воля. Качества, които са важни не само в алпинизма, но и в живота на всеки човек.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

След Севт на престола застанал Медок (Амадок I). Той воювал с друг тракийски цар – Севт II, за надмощие над Тракия. Медок сякъл сребърни диоболи.

imageМонета на Севт I

След Амадок на трона се възкачва синът му Хебризелм. С неговото име се срещат бронзови монети, сечени в Кипсела. На тях са изобразени лъвска глава и съд за мерене на жито.

Чувствителна промяна във вътрешната и външната политика на Одриското царство настъпила с възцаряването на Котис I (384 – 359 г.пр.н.е.). По време на неговото царуване Одриското царство постигнало своеобразен връх в политическия си живот. Котис е известен като силен, суров и енергичен владетел. Проявил се като далновиден държавник и дипломат. Царят влязъл в историята като съюзник на Атина, дори получил почетно гражданство в знак на приятелство. За да увеличи мощта на държавата привлякъл на служба при себе си видния атински военачалник – Ификрат. От Котис са известни сребърни диоболи. На аверса им е изобразен Зевс, а на реверса – съд за мерене на жито. Котис сякъл и бронзови монети.

След смъртта на Котис Одриското царство се разделило на три части. Начело на тези три държави стояли Берисад, Амадок II и Керсоблепт. Настъпил период на децентрализация, на обособяване на нови или на странични държавни организации. Трите царства скоро били покорени от Филип II.

Амадок II бил син на Амадок I. Монетите и на двамата си приличат по това, че имат на реверса си един и същи знак – двуостра секира, която била символ на династията им. От Амадок II са известни три типа бронзови монети, на които са изобразени двуостра брадва и кон или грозд. Върху монетите има надпис – АМАТОКО.

imageМонета на Амадок II

От Керсоблепт (359 – 341 г.пр.н.е.), най-големият син на Котис I, са известни само един тип бронзови монети, на които има изобразени женска глава, съд за мерене на жито, житен клас и надпис КЕР.

Разделена на три части, държавата на одрисите не може да се справи с македонското нашествие и е подчинена от Филип Македонски. След смъртта на Филип II, неговият наследник Александър Велики утвърждава хегемонията на Древна Македония в Тракия. Траките не могат да се примирят с македонското владичество. При наследника на Александър – Лизимах – одриските владетели отхвърлят македонската хегемония. Още при Александър Велики започват да избухват въстания, а тракийският цар Севт III се противопоставя на Лизимах през 322 г. пр.н.е. с 20 000 пехотинци и 8 000 конници.

Най-известният владетел от края на IV в. пр.н.е. е Севт III. Разкопана е неговата столица Севтополис и е открита гробницата му в могилата Голяма косматка. Севт III сякъл бронзови монети. Той препечатвал македонски монети със свой печат и ги пускал в обращение. В античния град Севтополис са намерени седем типа бронзови монети на Севт III. На тях се виждат глава на Зевс, глава на Севт, конници и надписи – ΣΕΥΘΟΥ.

През III в. пр.н.е. от север нахлули келтите, които завладяли част от тракийските земи и атакували Мала Азия, където били разбити при Пергам. В 279 г. пр.н.е. те основавали келтско царство със столица Тиле (днешното село Тулово).  Вероятно последният му владетел е Кавар. Той сякъл собствени сребърни монети с отличителния знак на град Кабиле. През 213 пр.н.е., както свидетелства Полибий, траките унищожили съществувалата само 66 години келтската държава на Балканите.

След като така покорили нахлулите келти, одриските владетели отново въздигнали държавата си. От периода II-I в. пр.н.е. са известни имената на царете Садала I, Раскупор III, Реметалк I и др. Монетите на Реметалк I и неговите племенници Реметелк II и Реметалк III нямат оригиналността на изображенията от предишните периоди. Те отразяват зависимостта на Одриското царство от настъпващата Римска империя.

imageМонета на Севт III

В тази обстановка към сpедата на II в.пр.н.е. се намесили покорилите вече Македония в 148 г. пр.н.е. римляни. Те успешно приложили добре изпитания си политически принцип „Разделяй и владей!“. Разпокъсаната Тракия изпаднала в зависимост от тях и след 200 години съпротива и лавиране в средата на I в. сл. Хр., след смъртта на Реметалк III, който не оставил наследник, от Одриското царство в 45-46 година била образуваната римската провинция Тракия.

Одриското царство е най-забележителното тракийско обединение, съществувало по нашите земи. Одрисите са ни оставили забележителни съкровища, гробници и артефакти. Много красиви и изящни са и техните монети, които доближават по качество най-красивите гръцки монети от тази епоха. Ако внимателно се вгледаме в монетите на одрисите, ще научим много за тяхната история, култура и бит.

Автор: Боян ЧипановТагове:   държава,   одриси,   българи,


Гласувай:
6
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, Радостина. Имал съм доста ...
17.03.2020 15:35
Здравей, Радостина. Имал съм доста тракийски монети. По изработка са един тип с гръцките от полисите. По времето, когато бях колекционер се ценяха много, особено тетрадрахмите. След намесата на римляните имаше монети с двама владетели от двете страни: римски император и тракийски владетел от другата страна, като двамата с име Реметалк с Октавиан Август и Тиберий.
Поздрави!
цитирай
2. radostinalassa - А аз нямам нито...
17.03.2020 16:37
една монета.
цитирай
3. barin - Бях колекционер от 1992 до 2002 г. ...
17.03.2020 20:38
Бях колекционер от 1992 до 2002 г. Мога да се похваля, че имах 3700 различни. И сега понякога поглеждам описа, който е останал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 5762923
Постинги: 7328
Коментари: 12782
Гласове: 4509
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Телегонията не съществува при бялата раса
3. Болкотерапия чрез молитвената поза. Лекува епилепсия, рак и пр. болести чрез активиране на защитните ни механизми.
4. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
5. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
6. Заземяването лекува възпалителните процеси
7. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
8. Вл. Манягин - русите са един народ, с общи предци: хети, пеласги, траки, венети, венеди
9. Душата, нейната генетика, потомците ни.
10. Връзката между българи и шумери
11. Реинкарнацията и генетиката
12. Раждането на тракийската азбука
13. Киевска Русия е древната България
14. На земята живеят четири вида човек
15. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
16. Геополитиката днес - Красимир Иванджийски
17. Чия колония сме - Канада, США, Германия, Австралия.
18. Американските бомби с обеднен уран
19. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
20. Енергоновата система на кръвта
21. Руският език не е руски, а български
22. Подслушват ли телефона ви?
23. Българският език - езикът на първите хора!
24. КОВИД - 19 и старите лекари
25. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
26. Ябълков оцет - мастер клас
27. 165 година е началото на българската народност - БАН
28. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
29. Защо мълчите, господа лекари?