Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2020 21:11 - Хуни, сибирски степи. Хунско селище. Удължени черепи на хуните от Уст-Тара
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 861 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    В началото на 90-те години на миналия век омският археолог Игор Скандаков, копаещ могила на брега на река Тара, в урочието Мурла, открил удължени черепи в средновековни могили. Тази година основната цел на експедицията на Омския музей на образованието и държавния университет. Достоевски е издирването на други следи, оставени от "яйцеглавите" на земята Уст-Тара.   Необичаен град   Древните укрепления обикновено се изграждали на заострени носове или поне на ръба на висока тераса, така че, предпазвайки се от врага, ще бъде по-лесно да затворите вашето селище с ограда . Затова изглеждаше много странно укреплението на два километра от Уст-Тара, което археолозите разгледаха миналата година - кръг с диаметър около 200 метра, в средата на гората, плитък ров и стена, последван от редици от малки вдлъбнатини от жилищата. От страната на стената, обърната към дълбините на гората, се загатваха следи от древния бастион.   „Значи тук са живели“, каза тогава Скандаков, разглеждайки фрагментите от намерената кана. - Намерих точно същия съд с подобен модел в гробовете на дългоглави.   image   Подобен съд е открит в гробницата на Уст-Тара VII в Мурла. Тогава те решават отново да разгледат археологическите обекти на Мурлин в гъсталака на гората и да намерят нещо подобно. И подобно селище бе намерено съвсем близо до мястото на погребението. И същото кръгло селище, върху него и заложиха разкопките . (Н. П. Матвеева Западен Сибир в ерата на голямото преселение на народите)     На фиг. 70, под № 16 се вижда временният пръстен, подобен на Северски. И така, кръгли селища, известни много по-рано (Аркаим) и по-късно, в земите на балтийските славяни.   Както е разкрито от разкопките, този обект също е принадлежал на „яйцеглавите“. Те живееха по 5-6 души  в доста големи къщи - полуземлянки. Разкопаното жилище е било 8 х 8 метра. Нещо повече, липсата на находки „по улиците“ и отдалечеността от водоема показват, че жителите на селището са идвали там само през зимата.   Находките от керамика направиха възможно да се датира този обект - IV-V век от нашата ера, точно по това време "яйцеглавите" обитаваха Притарие. Но учените не могат да кажат със сигурност как е било. Предположението за напълно разложен гроб поражда много въпроси.


image


- Странните погребения са доста често срещани, - казва ръководителят на музея по археология и етнография на Омския държавен университет Валери Михалев. „И така, те погребваха своите съплеменници, които бяха малко по-различни от останалите.“ Понякога се намират нарязани останки. Те правеха това, за да може погребаният вече да не се надига и да нанася някаква вреда. Понякога той лежи с лице надолу, вероятно така, че душата на такъв вреден чичо да не отиде в небето, а в подземния свят. Шаманите, общувайки с духове и притежаващи особена енергия, обикновено се опитваха да не погребват в общото гробище, а да ги погребват от греха далеч зад реката.   Подобен характер на неутрализиране на мъртвите е характерен за индоевропейците още от ранната бронзова епоха и е използван от хуните, сарматите и скитите.   Археолозите не можаха да пренебрегнат известната могилна могила на Уст-Тара VII. Всички собственици на удължени черепи, намерени там, принадлежат на нежния пол. Къде тогава мъжката половина от племето намери последното си убежище? Отвъд реката или дълбоко в гората? В погребална клада или на дърветата?
Историк античности


Тагове:   хуни,   селище,   длинноголовы,


Гласувай:
4



1. shtaparov - Това са типично Български артеф...
23.04.2020 01:57
Това са типично Български артефакти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13344313
Постинги: 11679
Коментари: 18499
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК