Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2020 09:50 - Не само крал Артур
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 2459 Коментари: 6 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 Едно от последните открития, направени от британски учени, предизвика широко обществено раздразнение. Оказа се, че легендарният валлийски крал Артур, който се смяташе почти за баща на британската нация, не е от местните жители, а е славянски принц, пристигнал в Уелс със своя отряд. И впоследствие десетниците (офицерите) от този отряд бяха наречени „рицари на кръглата маса“. И се оказва, че коренното население на Уелс е запазило във фолклора си традициите на поредната война, на която са станали неволни свидетели. Скити и викинги воювали на тяхна територия. Но това не е единственият изненадващ факт, който буквално прави роднини русите и британците. Останалата част от дискусията не е за отваряне, а напротив, за „затваряне“.   Веднъж добър човек ме насочи към цитат от Хартата на свободата от 1215 година. Не можех да повярвам на очите си: не беше там преди това! В крайна сметка, докато бях студент по право, прочетох тази харта до дупка, но ... Всичко беше решено чрез линк към документ, преведен на английски от оригиналния език (латински). И тук отново се убеждавам, че всичко е толкова свободно преведено на руски език, че неволно вярвате, че това е истински заговор, който се провежда именно срещу нас руснаците. Например, ето превод, направен от професор Д. М. Петрушевски:   Magna Carta - Magna Carta от 1215 година   „Йоан по Божията благодат, кралят на Англия, сеньорът на Ирландия, херцогът на Нормандия и Аквитания, и граф Анжу, призовава епископи, епископи, игумени, графове, барони, юристи, горски служители, шерифи, съдебни изпълнители, слуги и всички техни служители и верни.   Знайте, че ние  по Божието внушение и за спасението на нашите души и всички наши предшественици и наследници, в чест на Бога и за възвисяването на светата църква и за подобряването на нашето царство, по съвет на нашите уважавани отци Стефан, архиепископ в Кентърбъри, настоятел на цяла Англия и Светата римска църква Кардинал, Хенри, архиепископ на Дъблин, Уилям ... "   Е, и така нататък ... Взимаме същия този документ, но публикуван вече не за руснаците, а за нашите, британците. И се оказва, че текстът дори по структура изобщо не съвпада с превода. Човек може да обясни леко променената версия на поемата, преведена от един език на друг, например. Всички разбират, че римата е непреводима и затова преведените стихове се считат за независими, защитени с авторски права произведения, които са защитени от законовите норми - авторското право и свързаното с тях право. Но в нашия случай ...   Ето един конкретен пасаж, който е толкова важен за нас:     image



И неговият превод на руски:   „Светият Отец и Господ ние знаем и  от хроники и древни книги, че сред другите известни народи шотландците са били известни повече от всички. Предците на нишата плаваха от Голяма Скития, през Тиренско море и стълбовете на Херкулес. Дълго време те живееха в Испания, сред най-дивите племена, но никой не можеше да ги завладее, нито една от човешките раси и дори варварите. Те отплаваха 1200 години след като народа на Израел прекоси Червено море и отиде на запад ... "   Не често се налагаше да се справям с очевидни фалшификации. Но точно такъв е случаят, когато преводачът нарочно е извършил работата по такъв начин, че да се скрие за онези, които не са видели оригинала, факта, че шотландците са знаели отлично, че всъщност са скити (чети - руси), пристигнали от Крим до Испания, а оттам на островите, които по-късно стават британски.   Има какво още да помислим. Оказва се, че дивите племена тогава са живели в Иберия (Испания)? Нещо не добавя към „центъра на цивилизацията“. Или, напротив, тя се развива, но в алтернативен вариант, който активно се обсъжда и продължава да се обсъжда сред онези, за които древната история е същата приказка като фолклорните епоси на „древните викинги“.   Между другото, веднъж публикувах преглед на шотландски имена на места, в които ясно се четат имена, разбираеми за руското ухо. Същият Единбург (Edinbourgh) - Един плаж. В смисъл - "Първо крайбрежие". Може би именно тук кацнаха първите скити. Маселборо - Масляни Бор. Морхам - Мъртъв хан или гробът на принц. Сега знаем, че с думата „хан“ историците са ни събудили. В оригинал позицията на лидера е написана на латински като „Хам“. И така, под образите на Чингис Хан, например, европейските художници подписват Магнус Хам.   И това далеч не са всички „трудности в превода“. Например главният герой от трилогията на френския писател от втората половина на XIX век Алфонс Дадет е комедиен герой, чието име е Тартарен. Но това име звучи така само за рускоезичния читател, когото преводачът умишлено заблуждава, тъй като в оригинал неговото име е написано, както следва:   Tartarin   image Не само тартаринът, но и Тарас (кон) С каква цел е извършена такава подмяна, вече е ясно на мнозинството.
Кадыкчанский заметил


Тагове:   Артур,   скити,   Скоти,


Гласувай:
7



1. dobrodan - Аз като ти разправям,че русите са негри,
31.05.2020 10:09
ти не ми вярваш, нали?
цитирай
2. radostinalassa - Това го казва Щапаров
31.05.2020 10:15
Ти му пригласяш? Негрите имат синя кръв и много мед.
цитирай
3. kvg55 - radostinalassa,
31.05.2020 11:28
Борн изпраща писма от Такламакан, където ти го изпрати на заточение.
Интересни са! Прочети ги.
Като му свърши заточението, ще ти донесе подарък.
цитирай
4. radostinalassa - 3. kvg55
31.05.2020 12:40
Не вярвам да го прочета. Аз казах, че съм пратила коня в Пустинята, а той си е кон и си има име като блогър. А въпросният ХЕ е твърде неустойчив психически според мене. Такива хора е редно да се избягват, особено по време на епидемия.
цитирай
5. dobrodan - Ето бе, истина ти казвам :),
31.05.2020 15:45
Найдено племя людоедов говорящее на русском языке
01.04.2019
Жестокое племя людоедов, которое общается на чистейшем русском языке обнаружено Международной научно-исследовательской экспедицией «Африканское кольцо». Об этом сообщил научный руководитель экспедиции, заведующий кафедрой африканистики СПбГУ Александр Желтов.

По словам собеседника агентства, племя обнаружено в Восточной Африке, недалеко от границы с Танзанией. «Эти люди довольно опасны, так как всех людей воспринимают как еду, — рассказал А. Желтов. — Во время контакта экспедиции с ними, мы держали наготове оружие для самозащиты.

Впрочем, вождь племени понимал, что конфликт с нами ему не выгоден. Племя ничем не вооружено, кроме палок и камней, а у нас были охотничьи ружья — почти у каждого члена экспедиции». Безоружным путешествовать по дикой Африке очень опасно, — пояснил собеседник агентства.

«Самым большим сюрпризом для нас оказалось, что родной язык племени — русский, — рассказал А. Желтов. — Причем, с нами в экспедиции была академик, зав. кафедрой Института русского языка Вера Ильинична Борисоглебская, так она утверждает, что племя говорит на чистейшем, красивом русском языке дворян XIX века, на котором говорили Пушкин и Толстой».

Когда племя людоедов предлагало гостям попробовать их фирменное блюдо «Зажаренное на костре мясо врага», они спрашивали «Не угодно ли будет покушать, любезные гости?». А когда участники экспедиции отказывались, людоеды сокрушались: «Ах, как нам жаль, право». «Мы пробыли в гостях у племени русских людоедов полдня, — рассказал А. Желтов. — Но мы так и не выяснили, почему они говорят по-русски». Этот вопрос еще предстоит выяснить ученым.

«Испокон века наше племя говорит на этом могучем, прекрасном и великом языке», — передает А. Желтов слова вождя племени. По словам собеседника агентства, численность племени идет на убыль. Это уникальное племя людоедов, говорящих по-русски, ведет свою Летопись.

А ти все не вярваш и не вярваш :):):):):)
цитирай
6. radostinalassa - Чувала съм как говорят негри на български
31.05.2020 16:13
Доста е смешно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13126668
Постинги: 11557
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години