Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2020 22:31 - Древна Атина е люлката на западната демокрация.
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 2016 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 За майските празници аз, като мнозина, реших да се оттегля в страната, за да работя с удоволствие. Но копаенето на девствените земи не е особено вълнуващо,  напротив. Вярно е, че има лек за скука - добро историческо предаване. Ще ви кажа, помага напълно. И така, онзи ден, докато подготвях земята за картофите, слушах много интересна програма с професора от РПГУ Сергей Карпюк за древните санкции. И сега искам да ви предложа няколко, както се казва, коментари в полетата (не картофени, а исторически).     image



Древна Атина е люлката на западната демокрация. Някога, или по-точно, през V в. пр. н. е., Атина налага икономически санкции срещу неголемия полис Мегара на Истмийския провлак, който свързва "голямата" Гърция и Пелопонес, и това беше една от причините за началото на Пелопонескатотидоа война (продължила повече от 20 години и довежда до факта, че гърците спечелиха топла Македония). Но разговорът на програмата беше не само и не толкова за санкциите, въпреки че този епизод е изключително интересен, особено в контекста на днешната геополитика. Д-р Карпюк разказва как се е появила атинската, после гръцката и накрая цялата западна демокрация. Колкото и да е странно, но произходът и не е изтънчен философски, а от грубите варвари, които по това  време не са оставили камък върху камък от проспериращата микенска цивилизация.   Става въпрос за дорийците.
През XI век пр. Н. Е. Те нападнали в широк поток  централна и южна Гърция, омляли Микена, Тирина и други „изумруди“ от бронзовата ера, за да потопят Елада в хаос за няколко века, които нарекли „тъмни векове“. Постепенно от това всеобщо сбиване и канибализъм политиките на класическа Гърция - Атина, Спарта, Аргос, Коринт, Тива и други - започнаха да изкристализират. Тоест, микенската държавност е разрушена и за някои, доста дълго време, обществото е хвърлено назад - до нивото на племенните отношения. И от тази най-ниска точка имаше политически растеж, който беше качествено различен от този, който преди е съществувал в Микена или сред минойците в Крит.     image


Главата на спартански хоплит - типичен дорианец. Както микенската, така и минойската цивилизации се различават малко по политическа структура от своите съседи - държавите от Мала Азия и Близкия изток. Това всъщност бяха абсолютни,монархии, където властта на царя или фараона беше неограничена. Имаше знак за равенство между царя и Бога. В постдорийска Гърция, нека я наречем така, възниква и се развива съвсем различен тип учтивост, говорейки на езика на Аристотел. Властта е концентрирана около общността на свободни жители на всяка конкретна политика (преди това племенна група) - граждани на тази политика. Тази общност има реална власт, избирайки от време на време „управител на града“. Дори спартанските царе (както знаете, винаги са били двама) в своите правомощия бяха силно ограничени. И така, от плътното варварство, от диваците, които тъпчат цивилизацията, се появиха демократичните режими.  
image



Образец на живопис от древна Микена. Защо се появиха след дорийската инвазия и не можаха да се формират в разцвета на Микена, въпросът е много интересен. Не по-малко интересно е защо политическото развитие в Гърция не следва пътя на източните деспоти. Какво беше особено в тези „нови гърци“ (за разлика от старите, микенците и минойците)? Нямам отговор.   Но има интересен паралел. През IV век пр. Н. Е., Когато класическата Гърция, достигайки своя връх, започва да намалява, в северната част на Елада новите „дорийци“ вдигат глава - не по-малко диви варвари. Става въпрос за македонците. И така, тези момчета отвориха нова политическа страница в историята на Древна Гърция, обръщайки всичко наопаки. След походите на Александър Велики на изток започва ерата на елинизма и абсолютната монархия се превръща в основната политическа организация на това време. Въпреки че, честно казано, гръцките политики запазват демокрацията, обаче, не за дълго.   Алексей Денисенков


Тагове:   Атина,   варвари,   дорийци,


Гласувай:
3



1. kvg55 - radostinalassa,
26.06.2020 23:04
Каква Атина, нали са българите?
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Радостина!
27.06.2020 14:48
Пресилено е подобно твърдение!
Гърците всъщност нищо не са успели да създадат Все едно да кажем сега, че Англия е люлката на Бъдещите цивилизации, защото английският е международен език?
Люлката на западните цивилизации е Рим! Защото Рим е създал Европейската държавност Ползвал е гръцките постижения, наистина Но те самите са ползвали чужди постижения ,на по- развити от тях държави! Следователно не може да се твърди ,че са гръцки Включително и финикийската азбука като първообраз на гръцката, финикийски промишлени производства, на бои например, търговия, пари и мореплаване! От Египет-архитектура,строителство, математика, физика, астрономия, писане на книги на папирус!
Единственото ясно гръцко постижение е демокрацията! Власт на народа Народна република?!С изборни няколко стотин народни представители С правото на глас на всеки свободен Атински гражданин Но демокрацията е нож с две остриета Власт на простака над гения Случаят със Сократ!Като такава се изражда!
И такава е и днес! Един вид педерастия- на която гърците са проводниците И Западната цивилизация, както и Римската преди нея я дължат на тях! На гърците, наистина!

Хубав ден!
цитирай
3. radostinalassa - Предполагам, че и те като днес...
27.06.2020 15:36
са подкупвали демоса да гласува за тях.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей отново, Радостина!
27.06.2020 20:18
Един Господ знае?
Но не е изключено Измамата им е в кръвта!

Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13126254
Постинги: 11557
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години