Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2020 17:29 - Защо турците в Османската империя даваха синовете си на християнски семейства и плащаха пари за това?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 2618 Коментари: 21 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    В продължение на 5 века, от XIV до XIX век, в Османската империя съществува така нареченият „кръвен данък” / Девширме.   Принципи на подбор С девширме е облагано немюсюлманското население - подчинено от турците. „Кръвнияг данък“ се състоеше в това , че немюсюлманите са задължени да дават момчета от семействата си. Най-често войниците на султана вземаха всяко пето непълнолетно момче, основно на възраст от 8 до 16 години. Въпреки, че се е случвало, в случай на недостиг да вземат  6-годишни или 20-годишни.   Те вземаха изключително красиви, хубави и умни деца.  Вярвало се е, че красивото лице е отражение на красива душа.     image


Невъзможно беше да се избегне данъка, защото събирачите  проверяваха селските записи  на родените деца. Единствените синове в семейството не бяха взети, оставени са  на родителите им. Нов живот в нова вяра Името и произходът на всяко иззето момче е вписано в специален регистър. След обрязването и покръстването в исляма момчето е отведено в Константинопол. Там то се възпитава в дух на подчинение и абсолютна дисциплина и учи преди да порасне: едно момче се счита за възрастен, ако зъбите му се подменят от млечни в постоянни.   Способните  момчета учат в дворцовото училище, а по-късно постъпват в обществената служба. Други бяха изпратени в селото да учат турски. По-късно такива младежи стават дворцови градинари, строители или моряци.     Яничарите Но повечето лични слуги (всъщност роби) ставали еничари, служили в пехотата, конницата и личната охрана на султана. Еничарите директно се подчиняват на султана и представляват елита на неговите войски.   Отнети в ранна възраст, момчетата, които не познаваха / не помнеха корените си / , ставаха пламенни защитници на новата вяра и по-специално на султана, който беше единственият им баща. Имайки редица привилегии, еничарите нямаха право да се женят, да се занимават с търговия, занаяти, а семейството им беше от приятели в казармата.     image


„Кръвният данък“ възникна, защото султаните трябваше да създадат собствена армия, но те не се доверяваха на силния си мюсюлмански елит, предразположен към конспирации и преврати.   Обратната страна на ужаса Традицията изглежда ужасна - да извадиш детето от семейството (дори не мога да си представя това в никакъв кошмар!), Но тази традиция имаше и обратна страна.   Турските момчета в онези дни имаха много по-малък шанс да получат прилично образование от немюсюлманските момчета. Следователно, имаше моменти, когато турско семейство плащаше на християнското семейство, за да вземе сина им и да го даде като "кръвен данък", когато събирачът пристигне. Често това е било единственият шанс едно дете да получи образование и след това да кандидатства за високи длъжности и високи заплати.   Гордост като присъда Благодарение на еничарите силата на султаните нараства. И колкото повече се увеличава Османската империя, толкова по-дълбоко и бързо Европа беше потопена в ужас.   image


Но същите тези еничари станаха основната причина за падането на много султани. Владетелите обсипваха своите фанатични воини с богатство, щедро разпределени привилегии. И това се отразява неблагоприятно на скромността. Еничарите се възгордяха, усетиха силата и започнаха да решават съдбата на самите султани - манипулираха ги като играчки или ги сваляха / убиваха. Както знаете, игрите с мощност почти винаги завършват зле. И военният елит не беше изключение. Но това е съвсем различна история.
Рыжие рассказкиГласувай:
7
01. dobrodan - Броя ти втори верен постинг,
05.07.2020 17:54
можела си, значи, когато искаш :)?
цитирай
2. radostinalassa - А аз не те чета
05.07.2020 18:07
И ти си знаеш защо.
цитирай
3. dobrodan - Не съм въвеждал правило за задължително четене на блога ми :),
05.07.2020 18:19
изборът си е твой :).
цитирай
4. radostinalassa - Ти допускаш вулгарни блогъри...
05.07.2020 19:18
в коментарите , които плюят по други блогъри. Факг. И се тюркееш.
цитирай
5. dobrodan - Не позна за второто. Българея се :)!
05.07.2020 23:48
Ако се плюете един друг помежду си, но не го правите в моя блог, какво мога да сторя аз? Просто игнорирам как се наричате един друг и приемам всички за добре дошли при мен като за начало. После всеки си ляга на което си постели. За щастие намирам същото отношение към себе си като блогър и това изцяло ме устройва. Нямам нужда да враждувам с никого. Приятелства не се завързват само през блог. Но дружелюбно и приятелски настроените хора са винаги добре посрещнати при мен.
Нали така?
Дори и враждебно настроените към работата ми разбират, че правя нещата колкото може безпристрастно, и винаги уважавам отсрещната гледна точка, освен ако не е прекалено неуместна или невъзможна до глупост.
Изброй вулгарните изрази в моя блог. Изброй моите вулгарни изрази в другите блогове. Това не е моят начин!
Каквото и да казвам, го правя без псувни, намирам начин да покажа какво мисля и то далеч не винаги благ и кротък. И ясно мотивирам постъпката си!
Човек си прави блог, ако иска някой да го чете. Иначе просто си води записки или дневник.
цитирай
6. krumbelosvet - Радостина, ти как провери верността на тезата си?
06.07.2020 06:28
И най-важно, АКО е имало такива случаи, какъв процент са били? Или единици?
Но така, като копи-пействаш "принципно" тая възможност, не се ли усещаш, че ОПРАВДАВАШ това зверство. Колкото за пощадяването на единствените синове, има народна песен за взетия "Стоил, един на майка".
Не всичко което е писано е вярно. Но Добродан харесва постинга. Тоя човек демонстрира пред мене такава НЕРАЗБРАНЩИНА, че започвам да се съмнявам дали наистина не разбира някои неща или води коварна битка на изтощение.
цитирай
7. dobrodan - Круме Червеноцветни?
06.07.2020 15:12
Това, което демонстрирах пред теб показва разбиране на същността на някои обществени процеси в дълбочина, каквато се боя, че ще остане непристъпна и далечна за теб. И се боя искрено, че май ще си остане така завинаги.
Ти си направил избора си. Бягаш от последствията? Хе-хе!
Те дишат във врата ти всяка секунда, аз съм само наблюдател.
Скоро ще има и друга книга готова, там ако хванеш да четеш, направо си слагай въжето (в шеговития смисъл, да не вземеш сега освен трол и още нещо да ме изкараш?)
Зверството не може да бъде оправдано. Ако обаче не разберем защо се е случило, може и да се повтори.
СЪЩО КАТО КОМУНИЗЪМА. РАЗБРА ЛИ?
цитирай
8. radostinalassa - 5. dobrodan
06.07.2020 15:38
Както и да е . Аз лично не бих коментирала в блога ти, защото има опасност да ме захапе примата Гетчо. Ти губиш.
цитирай
9. radostinalassa - 6. krumbelosvet
06.07.2020 15:41
Аз нямам теза. Това е чужда теза , на сайт от Яндекс Дзен. Моята теза я пиша в коментарите. Историята не е наука, тя об. е фалшива.
Добродан корелира ментално с Функа.
цитирай
10. dobrodan - Радостина... Има едно такова състояние, при което
06.07.2020 15:48
на човек едновременно му е мило, жал и го е яд на даден човек :).
Дадох ти в мои коментари някои подсказки. Ти обаче си също като децата: аз това няма да го чета :) и толкоз!
Истината вече започна да придобива ясни очертания. Нито на мен ми харесва, нито на теб ще ти хареса :). Засега не бързам да публикувам, че ще има инфаркти, инсулти, тромбози и всички опции по сърдечно-съдовата система.
Като стане готова, ще те поканя да четеш.......ако ти стиска :).
Ако я прочетеш, сама ще си триеш поне половината коментари и постинги един след друг :).
Гет напада и мен. Смята, че е прав "по принцип". Да, вижданията му са верни и правилни. Остава само да разбере за кого в историята ги е писал, е няма никак да му е лесно. Нали търсим истината?
цитирай
11. radostinalassa - 7. dobrodan - Ти не си трол, проверила съм те
06.07.2020 15:49
Но не харесвам хора, които пишат имената на нашите предци първо на тюркски , а после на български. Редно е да е обратното. Както вече споменах науката се прави от хора, които мислят на български език.
цитирай
12. dobrodan - Ммм... Как да кажа... Не пиша с цел да ме харесват,
06.07.2020 16:11
знанието е по-ценно за мене от всякакво харесване. А знанието има стойност в конкретните насоки само ако е споделено. То няма парична стойност, откриването му ми доставя наистина удоволствие и ще е чудесно да стигне до останалите.
Каква е ползата да знам и да си трая? Абсолютно никаква за никого :).
Историята не е точно наука. Или не е точна наука. Волю или неволю - именно българската история е пълна с явни заблуди и откровени до цинизъм лъжи.
цитирай
13. radostinalassa - Гетчо е много прозд, не може да анализира...
06.07.2020 16:32
повече от един исторически факт и тогава прибягва до цинизми. А ти ги пускаш, досущ като Божил.
Дай някой хакт, аз съм предпазена от инфаркт, да не говорим за инсулт.
цитирай
14. dobrodan - Ето ти два факта за начало :),
06.07.2020 18:07
ГОТИТЕ, основоположният камък на европейската християнска цивилизация,
са тюркоезичен народ.
САПЕИТЕ-ШОПИ - тюркоезично племе...
Така добре ли е?
цитирай
15. radostinalassa - Тук е имало 450 тракийски племена...
06.07.2020 19:05
които са говорели на различни диалекти на нашия език. Къде набутваш тюркския?
цитирай
16. radostinalassa - Когато Аспарух е върнал тук българите...
06.07.2020 19:08
живеещите траки и славяни са ги приели без война. Разпознавали са се по езика, външния вид, шевиците по дрехите, обичаите. Това е прецедент в световната история и доказва много неща.
цитирай
17. dobrodan - Аз нали ти казах, че ще получиш я инсулт, я инфаркт?
06.07.2020 20:19
Знаеш ли колко работи излизат, дето "не могат да бъдат", м?
И аз подскачах.......докато не видях, че си е точно така.
Имай търпение :), доста народ ще откачи буквално......като разбере как стоят нещата на практика :):):).
цитирай
18. radostinalassa - Откъде готите ще знаят тюркски?
06.07.2020 20:38
Есперантото им е трябвало за търговия? Да си купят коприна, подправки? Солта е по . ценна.
цитирай
19. dobrodan - Четиринадесет имена на техни вождове и "крале" :):):)
06.07.2020 20:57
мога да ти ги покажа в таблица през тюркски език кое какво означава :):):).
Титлата "рих" е най-баналното "арьiиг" - уважаван, почитан, високопоставен :):):).
Ще четеш ли, като стане готова книгата ? :):):):)
цитирай
20. radostinalassa - Дай ми имената на ...
07.07.2020 16:46
български. Тук не се котира нито тюркския, нито английския.
цитирай
21. bojil - ГОТИТЕ, основоположният камък на ...
08.07.2020 21:17
dobrodan написа:
ГОТИТЕ, основоположният камък на европейската християнска цивилизация,
са тюркоезичен народ.
САПЕИТЕ-ШОПИ - тюркоезично племе...
Така добре ли е?

Роднинството между тюрки и славяни е добре известнo на специалистите,а готите са наричани и славяни,така че не си далеч от истината. В нея обаче има една трудно доловима тънкост: първите тюрки не са били тюркоезични,а индоевропейци!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 5788903
Постинги: 7355
Коментари: 12822
Гласове: 4532
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Телегонията не съществува при бялата раса
3. Болкотерапия чрез молитвената поза. Лекува епилепсия, рак и пр. болести чрез активиране на защитните ни механизми.
4. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
5. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
6. Заземяването лекува възпалителните процеси
7. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
8. Вл. Манягин - русите са един народ, с общи предци: хети, пеласги, траки, венети, венеди
9. Душата, нейната генетика, потомците ни.
10. Връзката между българи и шумери
11. Реинкарнацията и генетиката
12. Раждането на тракийската азбука
13. Киевска Русия е древната България
14. На земята живеят четири вида човек
15. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
16. Геополитиката днес - Красимир Иванджийски
17. Чия колония сме - Канада, США, Германия, Австралия.
18. Американските бомби с обеднен уран
19. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
20. Енергоновата система на кръвта
21. Руският език не е руски, а български
22. Подслушват ли телефона ви?
23. Българският език - езикът на първите хора!
24. КОВИД - 19 и старите лекари
25. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
26. Ябълков оцет - мастер клас
27. 165 година е началото на българската народност - БАН
28. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
29. Защо мълчите, господа лекари?