Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2020 20:27 - Защо на американските роби е било позволено да се върнат в Африка?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1623 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image     На територията на Западна Африка има малка държава - Либерия. Тя е разположена точно на "извивката" на черния континент. Съществува не толкова отдавна - едва от 1847 година. Въпреки че за африканските държави дори тази година на основаване е доста далечна, като се има предвид, че много от тях придобиха независимост от европейските сили едва през 20-ти век.   ***   Известно е, че поне през 12 век след Христа на тази територия започват да проникват различни африкански племена. Преселването е причинено от унищожаването на тогавашните най-големи империи - Мали, и малко по-късно Сонгай. Така че хората бяха доста цивилизовани.   Те знаеха как да отглеждат памук, да правят тъкани от него, да леят чугун, да отглеждат зърнени култури (сорго и ориз) и др. Други жители на крайбрежните райони се занимаваха с търговия, включително с европейците. Затова  португалците нарекли този регион Перечный бряг, а по-късно Зеления.   ***   Но всичко се промени много през 19 век. През 20-те години в тези земи започват да пристигат черни американци, бивши роби. Предимно от САЩ, но също и от Карибите. Наричаха се „американо-либерийци“ и основаха колония от свободни хора тук. Между другото, думата „Либерия“ се превежда от латинския език - „свободна“.   И защо чернокожите се върнаха в Африка? И кой им даде разрешение? В случая така нареченото Американско дружество за колонизация силно се погрижи. Всъщност то е създаден за това :-)   Един от основателите на това общество Пол Куфи, между другото, също беше оцветен - наполовина индианец, наполовина черен. Обществото е създадено специално за подпомагане на преселването на чернокожи в тяхната "историческа родина". Въпреки че, както разбираме, е напълно неизвестно от кои африкански места са дошли техните предци. Но съвсем логично е това да е от Западна Африка. Поне там европейците ги купували от местните племена някога.     Може да изглежда, че Американското колониално общество върши добра работа. Може би е така. Но трябва да разберем, че американците са имали причини да се „отърват“ от чернокожите. В края на краищата това не бяха просто черни роби, а онези, които бяха освободени - тоест свободни хора. Те или са били освободени от техните бели господари, давайки им свобода, или са били в състояние да се откупят.   И такива свободни чернокожи не бяха приветствани в Америка. Те просто искаха да се отърват от тях. Белите се страхуваха от смесване на расите, страхуваха се, че черните ще станат престъпници, считаха ги за по-низши, опасни и т.н. Въпреки това, честно казано, трябва да кажа, че някои роби бяха откупени от основателите на Американското колонизационно дружество. И дори изпратени за своя сметка в Либерия. Е, какво ще кажете за "своите"? За парите, които дружеството е събрало от съответните дарения.   ***  
image



Още в края на 40-те години на 19 век американо-либерийците провъзгласяват независимостта на Либерия. Факт е обаче, че тези отвъдморски чернокожи не са живели в добри отношения с местните африканци. Смятали ги за диваци. И не се стремяха да се присъедини към местната общност. Напротив! Американо-либерийците се опитаха да създадат държава по американския модел, въведоха валута - либерийския долар, нарисуваха флаг в американски стил, мото и т.н.   В резултат на това гостуващите чернокожи започват войни с местните чернокожи и допълнително със съседните колониални земи, принадлежащи на Франция и Великобритания. Всичко свърши лошо: французите и британците взеха големи парчета от страната от американо-либерийците. Освен това в страната процъфтявала търговията с роби - роби били местните, а робовладелците - дошлите  от Америка негри.     По едно време дори британците повдигнаха въпроса пред международната общност, че трябва да установят опека над тази страна! Тя е болезнено странна, нищо не работи тук.   ***   В момента Либерия има около 3,5 милиона души. Това е една от най-бедните страни в Западна Африка с висока детска смъртност и ниска раждаемост. Само 40% от жените и 70% от мъжете могат да четат и пишат. Между другото, преките потомци на черните "новодошли" (от САЩ и Карибите) съставляват само 5% от населението на Либерия. Официалният език е английският и хората, изповядвани основно  християнството - по-точно, различни цветни версии на протестантизма.


Тагове:   свобода,   роби,   Либерия,


Гласувай:
3



1. vaquero - radostinalassa,
19.07.2020 20:35
А с какви средства да се върнат?
цитирай
2. radostinalassa - Да работят като другите
19.07.2020 20:52
за учене и не мисля.
vaquero написа:
А с какви средства да се върнат?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13266346
Постинги: 11650
Коментари: 18462
Гласове: 6688
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК