Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2020 21:33 - Аварите - първите азиатски завоеватели на Запада след хуните
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1011 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 02.09.2020 21:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Очевидно аварите са били една от частите на племенния съюз Сианби, предците на монголските народи, които са победили държавата Ксингну заедно с китайците. Те процъфтяват в източната част на Голямата степ в продължение на няколко века и в ерата на основаването на тюркския каганат не приемат авторитета на клана Ашина и заминават на запад.     image




Подобно на своите предшественици, хуните, по пътя към Европа те стават глава на цяла асоциация на номадските племена. В крайна сметка те се озовават на север от Византийската империя, в старата римска провинция Панония.   Веднага е изпратено посолство в Константинопол и император Юстиниан II ги привлича, за да потисне германските и славянски врагове на неговата държава и започва редовно да изпраща големи подаръци. Обаче следващият византийски владетел Юстин II спря да им плаща данък и отказа да се пресели на юг от Дунава, където имаше богати пасища и затова аварите влязоха в съюз с лангобардите и заедно нападнаха гепидите.   Скоро след това те основават мощна сила, която има малко съперници в варварския свят и внушава страх на цивилизованите римляни, защото малцина могат да се сравняват с тяхната конница на бойното поле.    
image




По време на войната на Византия с персите, аварите виждат възможност да разширят владенията си и нападат гърците от север, но когато Сасанидите сключват отделен мир, цялата римска власт е насочена само към тях. Номадите били изгонени обратно в Панония, но императорът на Мавриций, който заповядал на войските да зимуват на Балканите, бил свален от собствените си воини и конфронтацията продължила. В следващата кампания аварите положиха куп свои славянски поданици по стените на Константинопол, но те не взеха великия град и не постигнаха подновяване на плащанията.   През 630 г. българите въстават срещу тях, които се обръщат за помощ към римляните, но не я получават, тъй като те  имат други приоритети - нашествието на мюсюлманските араби от пустинята току-що е започнало. Аварите успяват да победят българите, но този бунт сериозно отслабва тяхната държава, която вече не може да се конкурира с Източен Рим при равни условия.     Към края на VII век те имаха нов враг - нарастващата държава на франките, водена от Карл Велики. Но след нападението му, вместо смислена защита през 794 г., избухва гражданска война и лидерите на двете фракции изпадат в гражданска борба, оставяйки аварите в нетърпимо положение. След няколко години аварите се предали на Карл и били кръстени. Те не се примириха със силата на другите - имаше много въстания, но всяко беше потушено.   Въпреки че „Приказка от отминалите години“ цитира един вид поговорка - „изчезна като аварите“, това не е напълно вярно, защото още преди година ново генетично проучване показа, че от 4% до 11% от съвременното население на Австрия, Унгария и Румъния са техни далечни потомци ... Това ни показва, че аварите не са изчезнали напълно, а са били погълнати от по-многобройните германци и славяни. Беше много лесно да се разбере - източноазиатските гени са много различни от европейските.   Що се отнася до историческото наследство, то е не по-малко от това на хуните. Аварите се оказаха катализатори на много миграции: заради тях лангобардите заминаха за Италия, давайки началото на съвременните италианци; славяните са се заселили на Балканите и в Централна Европа; Българите основават собствена държава, чиито потомци са чуваши и татари и дори отчасти българи.     image




И като цяло, високоефективната степна кавалерия на този народ даде на европейците разбирането за необходимостта от създаване на собствена силна конница. Неговият исторически наследник е германското рицарство, което, наред с други неща, помогна да се даде отговор на  същите тези араби.
Живая Средняя Азия


Тагове:   монголи,   авари,   Запад,


Гласувай:
2



1. dobrodan - Този път е по-добре.
02.09.2020 21:51
Има и псевдоавари :).
цитирай
2. radostinalassa - Има и псевдотюрки
02.09.2020 21:54
На какъв език са говорили аварите - на есперанто?
цитирай
3. dobrodan - Тунгуско-манчжурски.
02.09.2020 23:08
Определено от тази група, на тюркските езици. Макар официално да се води алтайски.
цитирай
4. shtaparov - Очевидно аварите не са били част от ...
03.09.2020 12:00
Очевидно аварите не са били част от "сянби",понеже истинското име на "сянби" е СЕРБИ и даже СЪРБИ. Аварите са два вида- истински и фалшиви. Истинските авари са хора от кавказко-средиземноморски тип,чисти европеиди- те и днес си живеят в Кавказ. Фалшиви авари са тези за които говориш- те са Угрофини т.е.- предимно руси и синеоки хора т.е. чисти европеиди,сред които имало малко европеиди с епикант,които приличали на монголоиди без да са такива (такова угрофинско племе живее и днес в Русия).
цитирай
5. dobrodan - Щапаров, ама точно си разменил фалшивите авари с истинските :),
03.09.2020 23:53
за сърбите ще видим допълнително са или не са точно хсианг-бей. По-скоро част от суварите е отишла нагоре. Че са били тюркоезични - доколкото виждам, да. Горе в Прибалтика са сьорби.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13130824
Постинги: 11559
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години