Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2020 18:23 - Писмеността на славяните: възли, черти и резки, кирилица, глаголица
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 913 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Текстовете от цикъла ще съдържат както данни от академичната наука, така и версии на алтернативни историци. Но последните са планирани за много по-малко, отколкото би могло да бъде, докато не започнах да пиша за Дзен. В този смисъл две неща ме отрезвяват: - фанатизъм на представители на алтернативни версии, които ме коментират; - комуникация с истински професионални лингвисти, които знаят как да различават корен от суфикс и знаят произхода на думите.   От древната славянска култура са оцелели много малко паметници. Това не е изненадващо, славяните активно използваха дървото, от което имаше в изобилие, което означава, че е логично да се строят храмове от него, да се изрязват идоли или да се пише на брезова кора. Дървото, от друга страна, изгаря перфектно, не само поради злонамереното намерение на представителите на новата религия, но и от проста, необременена идеология, необходимостта от загряване.   С писането на славяните въпросът също не е лесен. Добре известно е, че създаването му се свързва с имената на братята-просветители Кирил и Методий през 9 век. Някои съвременни учени обаче смятат, че те само реформират вече съществуващата азбука.     Има версия, че Кирил е измислил глаголицата.    
image



Но тя се оказа много трудна и неговият ученик Климент Охридски създаде опростена версия, която кръсти на учителя си.    
image



По-специално, докторът по филология В.А. Истрин се придържа към този вариант.   Още кардинални изследователи твърдят, че древната славянска писменост е нодуларна и е възникнала още в дните на матриархата, когато животът на племето зависи не от мъжете, а от жените. Това е периодът преди неолитната революция, когато хората са живели чрез лов и събиране, а последните са донасяли стабилно храна, за разлика от убиването на животни от мъжете, а женската част от племето е била ангажирана с това.   Признаците на писане на възли са възлите, които са били завързани на конци, а топките са били съхранявани в кутии. Непряко потвърждение за това са приказките, където Иван Царевич или друг герой намира пътя си с помощта на топка, получена от Баба Яга. Вероятно той ги чете.

image


      image



Сега никой не се учудва, че древните инки са имали нодуларна писменост - кипу. Защо да не използваме това и славяните?     В началото на 9-10 век. За първи път българският Черноризец Храбър споменава славянската писменост, която той нарича черти и рези. „Преди, в края на краищата, славяните нямаха букви, но четяха по черти и рези, по тях гадаеха , същи погани.  След като се покръстиха, те се опитаха да пишат славянска реч с римски и гръцки букви "   Арабският пътешественик от 10 век Ибн-Фадлан каза, че русите са писали името на починалия върху могилата, но не дава обяснение кои са „русите“. Друг арабин, Ибн ал-Надим, разказва от слухове, че поданиците на руския цар са издълбали буквени знаци върху дърво, тоест вероятно върху кората. Има и други препратки, които въпреки това не ни позволяват да твърдим с абсолютна сигурност, че е имало пред-кирилица.   Въпреки че, по мое мнение, Черноризец Храбър  се е изразил съвсем недвусмислено. Друг е въпросът, че сега едва ли ще разберем какъв вид писмо е било.   Интересен факт е, че монахът използва думата „погани“. Винаги съм бил сигурна, че това е отрицателна оценка. Но съвсем наскоро  преведох думата „погани“ на английски. Една от опциите за превод е „езически“. Не като специалист нито по древногръцки, нито по латински, няма да споря, но бих се осмелила да предположа, че думата идва от там. И в такъв случай дори не можем да кажем, че Черноризец Храбър има негативно отношение към славяните, които според неговата версия са могли да пишат.   В следващата публикация ще намерите история за книгите, а именно: „Велесовата книга“ и „Славянските Веди“.    Можете да гледате видео за културата на древните славяни в моя канал в YouTube:
Кулътурология для всех


Тагове:   черти,   кирилица,   възли,   и рези,


Гласувай:
1



1. dobrodan - За твоя информация, защото това вече някъде го писах,
06.10.2020 20:47
думите keep в английски език, кипа и кипу-то на индианците здравата се припокриват.
Освен това си имаме и "кипчак", и "skip" като "пропускам, водя" и т. н.
Така че бъдещите славяни са използвали и символика в тъканите и орнаментите :).
цитирай
2. radostinalassa - Не те разбрах
06.10.2020 20:56
Славяните не са бъдещи, а са първите. Индианците са с 9 енергонови канала, което е твърде малко. показвала съм снимки на мозъка на негри / 6 канала / и бял човек - 16 канала. разликата е в 50%.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13285198
Постинги: 11657
Коментари: 18469
Гласове: 6690
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК