Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2020 18:42 - Василевс - титла на тракийските царе
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1459 Коментари: 7 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image




Въпреки че повечето хора смятат думата Василевс  за гръцка, тя няма абсолютно никакво гръцко обяснение. И това е пряка индикация, че „древните гърци“ са го заели в далечното минало от друг народ.   Кой може да бъде този народ, на когото е принадлежала титлата ВАСИЛЕВС? От Херодот, Страбон, Плиний и други знаем, че в древността територията на днешна Гърция е била населявана от ПЕЛАСГИ и ТРАКИ. За тракийците / фракийците е известно, че те са живели в АТИКА, където царува ТЕРЕЙ. Величествените крепости на АТИНА, Микена, Тилисос и други са построени не от гърците, а от ТРАКИТЕ и ПЕЛАЗГИТЕ.    
image



Това обяснява защо титлата ВАСИЛЕВС е намерена за първи път върху тракийски монети  от V век пр. Н. Е. Фактите ясно показват, че тракийците са използвали това име много преди гърците - етиопци. На монетата от тракийското племе едони четем - ΓΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΔΟΝΙΟΝ.     image



Личното тракийско име Гета се среща в документите на Линеар Б /14 век пр. Н. Е./. В надписите със същия характер и период, първо срещаме заглавието ВАСИЛЕВС, което има древната форма KA-SI-RE-U / BASIREU. И двете нямат значение на гръцки. Нека не забравяме, че на по-древния Линеар А са документирани чисто тракийски I имена като Арей, Диза, Реза,  Питак . Личното име ПИТАК е от голямо значение, тъй като това е името на могъщия царна траките, а не на което и да е племе ТРАКИ, а именно племето ЕДОНИ, което използва титлата ВАСИЛЕВС много по-рано от „най-древните гърци“ , които започват да се наричат ​​гърци.   Тези и други данни дават основание на А. Я. Ван Виндекенс да каже, че титлата ВАСИЛЕВС несъмнено е с тракийски произход- БАЗИЛЕЙ, qui aurait le sense se - homme noblesse, eclaire, ou poissant, serrait d"origine THRACO-PHRYGIEN (AJVan Windekens) , Le Pelasgique, Universite de Louvain, Louvain, 1952, стр. 76;)   Ван Уиндекенс вярва, че значението на заглавието ВАСИЛевс е СВЕТЛО / БЛЯСАВО, ЛЕКО или СИЛНО. Всъщност коренът Бас (първоначално името беше обявено BASireu) съответства на санскритските думи BASA - светлина, BASura - БЛЕСТЯЩ, BASIRA - БЛЯСЪК. VASILEVS / BASIREU има значение, светлост / благодат / светейшество.   Тракийският  бог Дионис не се наричал Басарей, защото придружителите му носели кожени одежди от лисица. Това погрешно схващане, както и много други, е измислено от данайците гърци. Дионис е кръстен БАЗАРЕЙ, защото е смятан за Върховния Бог, идентифициран със Слънцето / САБАСИ. С други думи, ние сме убедени, че титлата Басарей, със значението на Светлост /Сиятелство, е напълно оправдано.   Има друго божество на ТРАКИТЕ, чието име съдържа частица Бал / Светлина. Това е Кара Басмос. Кара (bulg) / управлява / води, т.е. значението на древното божество ВЛАДЕТЕЛ / НОСИТЕЛ НА СВЕТЛИНА. Едно от древните арийски имена за Слънцето има същата семантика - Дина Кара означава Носещият   деня / Светлината.   Вижда се, че думата Василевс, която има по-стара версия Басарей, може лесно да бъде обяснена на тракийскиI и за първи път е използвана върху монети за царете тракиI. В по-късни времена пришълците гърци взеха тази титла, която поради своята древност вече не беше толкова популярна сред ТРАКИТЕ, но тъй като тя даваше престиж, етиопците я възприемаха като своя.   Нека видим и значението на титлата ВАСИЛЕВС на български език, като пряк приемник на палеобалканския език. Етимологията може да се изведе от няколко думи: БЪСкам - диалектен глагол със значението светится, сверкатъ, Бис тър - светъл/ сияещ     image




Тук също трябва да се добави, че Бисер / перла (ярък, светещ обект) също дава обяснение, но всякакви "специалисти" се втурнаха да търсят етимологията на тази дума от арабския буср / зърно ... В света има много зърна, но трябва да признаете, че не всички зърна искрят като перла. Истината е, че ВАСИЛЕВС е чисто тракийска дума, чието значение може да се намери в българските думи Бъскам, бистър / Чист и Бисер. Световноизвестният лингвист А. Я. Ван Виндекенс твърди, че ВАСИЛЕВС несъмнено е тракийска дума  и за първи път върху монети това заглавие е намерено сред могъщото племе на ЙЕДОНИТе (MagEDoni) - GETA Vassileous Edoni / ΓΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΔΟΝΙΟΝ.
Коренът Mаг със значение могъщ / силенсе среща в ономастиката на траките - Магава Магдис, Могита(D. Detschev, Die Thrakische ... z.279, 305). Коренът Маг/ Мог означава мощен, силен, имащ власт.   Това са фактите, за мнозина те са неудобни, но такава е съдбата на лъжците, идва денят, когато бремето на лъжите ги притиска до краката на истинските арийци. Историята на българите беше и остава невероятно изкривена, а самите българи бяха стъпкани и наклеветени по най-безсрамния начин от всички проходимци и мошеници, които се къпеха в тяхната слава, славата, заслужена от делата на техните велики предци, но Бог вижда, че идва денят, когато истината за българите ще засияе като Непобедимото слънце.
ДаБудетСвет!



Гласувай:
5



1. dobrodan - Има само един мъничък проблем -
11.10.2020 10:32
василевс или базилеус означава нещо само в стария тюркски език: БАШ-ЕЛЬ-УС.
Това са "царските" скити на Херодот :). Познай защо ги наричат царски :).
цитирай
2. dobrodan - Маг е фонетична форма на Баг.
11.10.2020 10:38
KASIREU - КАЗ-ИР-ЕБ ИЛИ КАЗ-ИР-АЙ. Окончанието го оставяме на мира :), а другите две думи означават СЪДЕЩИЯТ МЪЖ. Виндекенс никаква не я е направил, съжалявам.
Траки - БЕЛИТЕ СЕЯЧИ. БРИГИ/ФРИГИ - БИРГЕ - СТОЯЩИ БЛИЗО, ЗАЕДНО.
Тия западни езиковеди не знаят на кой свят живеят :).
цитирай
3. radostinalassa - 1. dobrodan
11.10.2020 12:26
Излиза, че царските скити са тюрки? Нали пише, че скитите не са тюрки? И че думата е намерена на тракийски монети? Чети, Пенчо, чети.
цитирай
4. dobrodan - Не са тюрки, а тюркоезични скитите :).
11.10.2020 12:28
Иначе няма да ги нарекат скити. Имало е и народи с друг език, не се безпокой. Лошото е, че за тях практически не е писано.
цитирай
5. radostinalassa - През коя година е датиран...
11.10.2020 16:22
старият тюркски език? Да не е по - стар от глинените плочки в тартария? Не ми се вярва. това е най - старата писменост в света и тя е тракийска.
цитирай
6. dobrodan - Минимум от заселването на Америките.
11.10.2020 22:53
Ще рече, не по-малко от 12-15 000 години. През Беринговия пролив. Много е възможно да е и по-стар. Никой не може да каже кой език е прототюркски. Днес гледах предаване за Австралия. Гора или парк бяха наречени Коку Яланджи на езика на аборигените....
цитирай
7. radostinalassa - А ние можем да кажем, че...
12.10.2020 14:08
писмеността на българите от Тартария е най - старата в света. По - стара от шумерската , която също е наша, а не негърска. Тогава негрите не са имали британски подобрения на гените си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13142694
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години