Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2020 09:20 - Иван Грозни: първият демократ в Европа, удвоил Русия
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 955 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image   Дълго, дори не десетилетия, а векове, Иван Грозни беше онази фигура в руската история, около която целенасочено се формира цяла система от черни митове. Той беше смятан за най-великия тиранин на всички времена и народи, въпреки че за 50 години от управлението си той екзекутира няколко хиляди души, включително престъпници, докато по същото време във Франция, в една нощ на Свети Вартоломей, около 30 хиляди души бяха убити без съд и в Англия за същия половин век са обесени над 70 хиляди. Но, като се започне с Карамзин, името на Иван Василиевич Грозни е опорочено и хората запомнят тази клевета в училище, в института, научават се от филми, романи и картини и всичко това се поглъща в плътта и кръвта на общественото съзнание. От само себе си се разбира, че дълго време това пречело на правилното възприемане на този цар.   След 1991 г. обаче, въпреки всички негативни промени, настъпили в обществения живот и в икономиката, получихме един голям плюс: хората успяха да разсъждават свободно. Включително свободно обсъждане на историята. И когато отначало св. Йоан (Сничев) в книгата си „Самодържавието на духа“ пише, че името на Иван Грозни е оклеветено и той не е убил сина си и не е бил жесток тиранин, а след това се е появил цял корпус от изследователи и историци (включително и аз), които започнаха да изучават живота и делото на царя и да публикуват своите изследвания, да провеждат конференции, да се появяват по телевизията, постепенно, в продължение на няколко десетилетия, се формира положителна гледна точка за Иван Грозни.    


Иван Грозни - стенопис от Фасетираната зала на Московския Кремъл. От отворени източници И когато в обществото това положително отношение към Иван Грозни като изключителен руски държавник надхвърли определен процент, възникна мисълта, че на този цар трябва да се издигне паметник. През 2016 г. такъв паметник е издигнат в Орел.    

Паметник на цар Иван Грозни в Орел. Снимка от автора И това не е странно. В крайна сметка по същество живеем в страната, която е „проектирана“ и построена от Иван Грозни. Съвременната руска конституция казва, че живеем в многонационална, многоконфесионална държава. Не искам да споря дали това е правилно или грешно, но всъщност точно от времето на Иван Грозни в руската държава започнаха да влизат големи контингенти от хора от неруски етнически произход. И Русия наистина се превърна в многонационална държава с преобладаването на две основни етнически групи - руска и татарска, които се превърнаха в циментиращи и държавообразуващи.

Руските стрелци се появиха сто години по-рано от френските мускетари. За първи път в европейската история на военните дела стрелците имаха униформи и оръжия от същия тип. Останалата част от Европа ще стигне до това само десетилетия или дори век по-късно. Иван Грозни създава мрежа от енорийски училища за селяни и селищни деца, обединява митническата служба, религиозните и други аспекти на социалния живот. Като цяло той създаде единна държава с единни закони и правила за всички (което беше силно нехаресвано от князете и болярите, загубили много от своите привилегии).    



Растежът на територията на Руската империя при Иван Грозни. Това, което е отбелязано на картата като „разпределено на опричнината“, са земите на болярите и князете, национализирани в полза на държавата. Карта от учебника по история. Но основната работа в живота на Иван Грозни е създаването ... на демократични институции за участие на хората в правителството. Демократичната система в руското царство беше двуетапна: долната фаза беше земското самоуправление, когато местните хора имаха право да избират всички местни служители, от събирачите на данъци до съдебните заседатели (да, Иван Грозни въведе съдебни процеси в Русия!), Отговарящ на избирателите и царя за честно изпълнение задълженията им не само с имуществото, но и с главата си. И вторият етап на народно участие в управлението на страната беше Земският собор, депутатите в който бяха избрани не само от висшите класи на страната (князе, боляри, благородници и духовници), но и от гражданите и дори свободните селяни.   За съжаление, след смъртта му (царят беше отровен), много трансформации на Иван Грозни не просто бяха забравени, но бяха целенасочено ограничени от управляващия елит на руската държава. Първо, князете и болярите възвърнаха своите родови земи, които царят национализира в полза на държавата, а през XVII век първите царе от династията Романови постепенно разрушиха системата на земското самоуправление и общоруските земски съвети.   И в крайна сметка потомците на онези князе и боляри, които той ограничи в правото да потиска и ограбва обикновените хора, наклеветиха първия руски цар. Карамзин стана достоен наследник на предателя Курбски, първият клеветник на царя. В своята История „Руският Херодот“ консолидира всички басни и митове, които царските врагове и чуждестранните врагове на Русия са писали за Иван Василиевич. И така, по волята на историците от XIX век, царят от създателя на Руската империя се превърна в най-големия злодей в света, полигамист и убиец на собствения си син. Но истината е толкова страхотна, не можете да я скриете. Така че сега има паметници на Иван Василиевич в Орел, Москва, Александров. И скоро те ще се появят и в други градове на Русия.   imageПри откриването на паметник на Иван Грозни в Александров. Снимка от автора
В. Манягин      

 



Гласувай:
2



1. germantiger - ...
13.11.2020 15:33
иван грозни демократ - най-крактия руски виц :)
цитирай
2. radostinalassa - В сравнение с Инквизицията и папата ..
13.11.2020 16:10
Иван Грозни е паленце. Тези педераси са изгорили много красиви жени.
Иван Грозни е присъединил Сибир към русия , за богатствата на който си точат зъбите западняците. Не било честно Сибир да е само руски. Тези са ненормални.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13265396
Постинги: 11650
Коментари: 18462
Гласове: 6688
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК