Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2021 20:30 - Как са се писали цифрите и числата в древна Русия?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 3817 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Нашите предци не са използвали нито арабски, нито римски цифри. Видяха ято гарвани в милиони и тъмнина в милиард.   ДЕЯН МИТЕВСКИ   с; Антон Романов Legion Media; Гети Имиджис; Антон Романов Разбира се, чували сте за съществуването на различни числа в света. Вероятно някой лесно различава не само арабски и римски, но и еврейски, вавилонски, бенгалски, монголски числа ... Но знаете ли какви числа са били използвани в Русия до 18 век? Казвате римски , като в останалата част на Европа? Но не! Цифрите бяха на кирилица и ето как изглеждат:   image Антон Романов В тази система за броене символите на староцърковнославянската кирилица са използвани в последователен ред.   За да се разграничи буква от число, се използва специален знак, вълнообразна линия, наречена titlo. Този знак може да бъде поставен над цялото число или само над средната или предпоследната буква. Съседните различни цифри са разделени с точка приблизително в средата на височината на буквите.   За да представите числата от 11 до 19, вдясно от съответната цифра напишете едно, което добавя десет.  
image




Всичко ясно ли е преди 999 г.? Тоест до ۰цч҃ѳ۰?   Какво следва? Как да напиша хиляда, милион, милиард? Тук става малко по-сложно и интересно.    




Антон Романов Числото 10 000 в Русия беше наречено „мрак“. Когато използваме думата „тъмнина“ в съвременния руски, ние преди всичко имаме предвид отсъствието на светлина. Но има и второ, остаряло значение на тази дума. Това означава „много“, „безброй брой“ или същите 10 хиляди. Това значение е наследено от тюркския туман - "10 хиляди". Воините от ордата на номадите, които нападнаха Русия, бяха наречени тъмнина.   Съответно, един милиард ще звучи като "тъмнината на тези". Да, ако умножите десет хиляди по десет хиляди, ще получите сто милиона, а не милиард. Но толкова големи числа се използват рядко по това време и хората не се притесняват да запомнят имената им или да преброят броя на нулите.   Числото 10 милиона най-вероятно се превърна в „гарван“ благодарение на кръстовете, които го заобикалят и наподобяват птици. По същия начин, заради диакритиците с форма на пръчка, 100 милиона се превърнаха в „колода“.   И нямаше думи и знаци за цифри над милиард. И на кого тогава са им били необходими? За такива числа в Русия те казаха: „И повече от това, човешкият ум не може да разбере“   Между другото, и в системата за броене на кирилица нямаше следа от нула.   Сега основният въпрос е: как да приложите новите си знания? И както желаете. По ваша преценка и в зависимост от полета на фантазията. Поръчайте си например часовник с кирилица.     Часовник в кулата в Суздалския кремъл. Simm (CC BY-SA 2.5) Запишете с древни славянски числа кой ви дължи колко или колко пари има във вашата сметка. Не забравяйте, че паметната година на кирилица се изписва така - в҃к҃, а самата инфекция носи числото ۰ѳ҃і۰ (19), че Тръмп спечели sl҃v votes от гласовете на изборите на последните избори.   Скрийте от всички решението на математическата формула, пребройте хората на Земята (приближаваме се до цифрата 7.830.000.000; намек: ще ви трябват „трима покер играчи“ и три числа от 1 до 9), посрещнете Нова година или просто криптиране.   Антон Романов Можете например да си закачите запомняща се дата с цифри на кирилица.  

image


Анджелина Джоли има будистки мантри, арабски символи, географски координати и римски цифри по тялото си. Ако знаеше за кирилицата, сме сигурни, че щеше да си посочи датата, когато Уинстън Чърчил обеща „кръв, сълзи и пот“ във войната срещу нацистка Германия. На 13 май 1940 г. на ръката й това ще изглежда така:     Legion Media; Гети Имиджис; Антон Романов Или вземете Джъстин Бийбър. Толкова обича майка си, че е натъпкал годината й на раждане на гърдите си. Направи го с римски цифри и то не много правилно, но това вече е неговият проблем. Кирилица 1975 г. изглежда така:     image


Legion Media; Гети Имиджис; Антон Романов Как изглежда датата ви на раждане с кирилски цифри? Пишете в коментарите. (Няма да питаме за сумата по сметката, така да бъде.)    


Тагове:   числа,   кирилица,   цифри,


Гласувай:
3



1. planinitenabulgaria - Хората се готвят за славния юбилей,
30.01.2021 23:41
Вие пишете неща, коите не правят смисъл:
https://planinitenabulgaria.blog/zabavlenie/2021/01/30/70-godini-vencivaleri1951.1747009
цитирай
2. radostinalassa - Тюрките са били наречени тъма, мрак
31.01.2021 09:06
Т.е. черни или 100.000. Ест. , че са били зарезани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13067939
Постинги: 11525
Коментари: 18285
Гласове: 6653
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години