Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2021 17:35 - Имали ли са тюрките татуировки?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 3120 Коментари: 17 Гласове:
2

Последна промяна: 15.03.2021 19:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Траките и техните татуировки


image




Херодот пише, че татуировките на траките означават принадлежност към благородния слой на обществото. И това е едно от първите писмени съобщения  за доброволно татуиране. Противно на историята на Херодот, рисунките в червенофигурната гръцка ваза изобразяват татуировки по ръцете и краката на тракийски жени, често менади, но не и мъже благородници. Обикновено това са прости геометрични шарки и орнаменти, линии, меандри и кръстове. Клиарх Солиев, описвайки обичаите на скитите, посочва произхода на този обичай, несъмнено митологизиран или измислен от самия Клеарх:   „След като се отдадоха на лукса при  това много силно и се стремяха да бъдат първите от всички хора, живеещи луксозно, те достигнаха такава степен на жестокост и високомерие, че на всички хора, с които са влезли в сношение, започнаха да отрязват краищата на  носовете. Потомците на тези хора, напуснали родината си  все още имат прякор от това, което са преживели. Жените им са татуирали телата на тракийски жени, които са живели около тях на запад и север, закрепвайки рисунките с щифтове. От тук много години по-късно жертвите и унизените жени на траките по специален начин заличават следите от нещастието, като са боядисали останалата част от тялото, така че признаците на насилие и срам, които са били върху тях, влизайки в състава на различни рисунки, заличават срама с различни украшения.   Още в началото на нашата ера, през II век, се появява тази (Дион Златоуст) новина:   "В Тракия свободните жени са покрити с татуировки и колкото по-висок е техният ранг, толкова повече имат. И следователно кралицата може да бъде татуирана, както и кралят. Владетелите се украсяват със символи като короната и скиптъра да декларират техния висок статус, точно както собственикът изгаря печат върху тялото на добитъка си "    
image



В петата си книга Херодот описва обичаите и облика на тракийските племена:   Татуировка върху тялото се счита за признак на благородство. Който го няма, той не принадлежи към благородниците. Човек, който прекарва времето си в безделие, е много уважаван от тях. Напротив, те се отнасят с фермера с най-голямо презрение. Те смятат живота на воин и разбойник за най-почтен. Това са най-забележителните им обичаи. Друг мотив са свободните тракийски жени. Обикновено те са свързани с мита за Орфей, по-точно с неговата смърт.  
image



Като цяло, ако разчитаме на гръцката ваза, тогава ще научим малко за целта и разпространението на татуировките сред траките. По-скоро татуираните хора за гърците означаваха само това, което самите те искаха да видят - варвари, слуги, митични персонажи по един или друг начин, свързани с траките. Един вид стереотип. Интересното е, че изображенията на татуирани хора са много редки в тракийското изкуство. Единственото изключение са кнемидите (клинове) от Враца в България, датиращи от четвърти век пр.н.е. и клинове от Агиджола в Румъния. Те изобразяват женски лица с татуировки и са портрети на богини.

  image  
image



В същото време корените на традицията за татуиране в Югоизточна Европа може да имат много дълбоки корени. Известни са например неолитни орнаментирани фигурки, характеристиките на които предполагат, че изобразяват татуирани тела. Друг е въпросът кой точно се е свързал с тези фигури - богове, предци или реални хора? Някои изследователи смятат, че археологическият контекст, в който се намират такива предмети, показва, че това са изображения на предците или съвременниците на хората, живели тогава.   Скитите, близки по произход до траките, особено саките, също са били татуирани. image  
image


Изминаха повече от 60 години, откакто S.I. Руденко изследва  надгробните могили Велики Пазирик. Както знаете, във Втората и Петата могили са запазени мумифицираните тела на четири погребани: по две (мъж и жена) във всяка могила. Тялото на мъж от Втория курган беше покрито с татуирани рисунки [Руденко, 1953, с. 136-140]. Следващите открития на татуировки върху мумиите на културата Pazyryk са направени от новосибирски археолози на платото Укок. През 1993 г., по време на разкопките на гробището Ak-Alakha-3 в могила. 1 Н.В. Полосмак открива мумифицираното тяло на жена с татуировка на ръцете [Полосмак, 2000, фиг. 3]. През 1995 г. на гробището Верх-Калджин-2 В.И. Молодин изследва могилата. 3 с мумията на мъж, чието рамо е украсено с татуировка на копитно животно.През октомври 2004 г. три мумии от Втората и Петата могили Пазирик са заснети с отразени инфрачервени лъчи.   image

image


Оказа се, че всеки от тях има татуирани рисунки. Методът на фотографиране с инфрачервени лъчи „работи“ благодарение на саждите, съдържащи се в багрилото, използвано за татуировката. Татуираните участъци от кожата поглъщат инфрачервените лъчи и чистата кожа ги отразява интензивно. В резултат на това тъмната кожа на мумиите на снимките изглежда много светла, а татуировките се открояват върху нея контрастно и ясно.С идентифицирането на "нови" изображения, броят на известните татуирани мумии - представители на културата Pazyryk - се удвои. Важно е татуировките да се представят на всички оцелели мумии от могилите на Големия Пазирик. За съжаление на лицата на тези мумии няма рисунки.   Келтите, съдейки по свидетелството на римляните, също са били татуирани. Келтите също използваха татуировки. Римският поет Клавдий пише:   "... легионът е обуздал дивите скотове и е изучил рисунките в стоманен цвят на лицата на убитите." историкът Исидор от Севиля разкри особеностите на технологията за нанасяне на знаци върху кожата, която се използва от британците и пиктите:   „Племето на пиктите получи името си от телата си. Те правят инжекции с игли, където втриват изцедения сок от местно растение. В резултат на това върху кожата остават следи, които показват полажението на човека. На крайниците рисунката се прави, за да се покаже благородния произход. " И траките, и скитите, и келтите са племена, които са близки по произход.
Историк античности



Гласувай:
2



1. dobrodan - Да, тюркоезичните племена са се татуирали много сериозно.
15.03.2021 17:52
Чела ли си за визиготите?
Бизе-коти. Разрисуваните, оцветените и имащи души.
Това означава името им.
Келти, брити, пикти също са тюркоезични племена.
Така е правилно.
Същото име носят траките - беси, мизи, визи. Разбира се, етонимът е леко изменян с годините.
цитирай
2. radostinalassa - Ти добре ли си?
15.03.2021 17:59
Питам за тюрките, не за българските племена. тюрките се появяват по - късно и не може езикът им да се появи преди тях. Това не ти е непорочното зачатие, нали? Езикът на траките си е бил български.
цитирай
3. dobrodan - Дрън-дрън ярина :).
15.03.2021 18:01
За миг, за частица от секундата ми се стори, че си включила реотана.
Извинявай, аз без да искам :):):).
цитирай
4. radostinalassa - И днес ли говорим на тюркски?
15.03.2021 18:15
Ега си мозъчето, дето ти се е паднало от тотото.
цитирай
5. dobrodan - Съкровище :),
15.03.2021 19:14
сети се де, имало е архаичен тюркски език :) по време, когато тюрки не е имало още.
Както има праиндоевропейски (макар такова нещо едва ли да е имало), както китайския се е изменял поне 4 пъти за петстотин години, така и със стария ези, от който води началото си групата днешни тюркски езици. Езикът е наречен на тюрките, не те на него.
Уффффф :).
Днес говорим новобългарски. Много е различен от старобългарския например :).
Това прави ли т. нар. старобългарски език небългарски?
цитирай
6. radostinalassa - Най - после изплю камъчето
15.03.2021 19:29
Значи тракийските племена са говорили на тюркски език, макар че още не е имало тюрки. Днес норичаме езика им славянски. Време е да се коригираш и ти, за да не си старомоден.
Онзи патриот, който нарече и индийците българи наричаше езика им тракски. От тракски до тюркски се навираш при пантюркистите и ставаш чудото на блога.
Отивай да се имунизираш.
цитирай
7. dobrodan - Нали те питах какво е това траки?
15.03.2021 19:37
И защо Трак-Ия?
Какво камъче да изплюя, като това ти го пиша поне за четвърти път - достатъчно на брой тракийски племена явно са говорели доста близък до тюркските езици диалект?
Ще видиш кой е отишъл на изток. Нещо не видях тохарите да са траки, ама щом монголите са славяни, Е ЩО ПА НЕ, а?
Чакай хунската първа статия. Почти е готова.
цитирай
8. radostinalassa - достатъчно на брой тракийски племена явно са говорели доста близък до тюркските езици диалект?
15.03.2021 20:19
Имаш десен мозък - значи ако бабата говори на език, близък до този на внучето, то ние ще наречем езика на детето, а не на бабата. Как така драги? Ти си измислил нова наука.
цитирай
9. radostinalassa - Не монголи , а моголи
15.03.2021 20:19
Моголи означава велики.
цитирай
10. dobrodan - Много лесно. Като почетеш повечко, ще разбереш.
15.03.2021 21:27
Някой здравата те е излъгал, че славяните са траки.
Имаш избор. Или сядаш да четеш (което няма да направиш, естествено) или приемаш, че това, което ти пиша, е в една доста голяма степен вярно.
Ти си решаваш.
Втората част от думата "могол" - "ольi" - може да се преведе и като велик, и като "син".
Монгол по-скоро е славянизирана дума от "манкул", или "поробен човек, в робство".
цитирай
11. radostinalassa - Значи пишеш при Фуна, че си бил по - умен?
15.03.2021 21:29
Не си много в ред. Може да е остатъчно явление при Ковидковците.
цитирай
12. radostinalassa - Съвсем си изпростял
15.03.2021 21:32
Разбира се, че славяните са българите. Да не мислиш, че са монголовидните тюрки, които говорят руски с акцент? Сигурно прибираш соросоидни пари. Или си съвсем изкуфял като арменеца пийнал. Или сте сиамски близнаци..Излагаш се, но правиш оборот.
цитирай
13. radostinalassa - Монгол по-скоро е славянизирана дума от "манкул", или "поробен човек, в робство".
15.03.2021 21:39
Великите моголи са живяли много преди мелезите тюрки. И преди техния език, чат ли си? Къде е субстрата ти? Арменците не са бозави като тебе.
цитирай
14. dobrodan - Радостино, ако ще се правиш на по-проста, отколкото си,
15.03.2021 21:51
казвай предварително.
Моголската империя е ислямска държава, просъществувала на Индийския субконтинент от 1526 до 1858 г.
Опппаааааа? :):):):):) Поне кога са приближили Прикавказието тюрките знаеш ли?
Мога да ти кажа, че стартът на същинските тюркски племена е векове преди новата ера.
Славяните се обългаряват. Провери си в речника за тая дума.
И си купи ракия от магазина, не от казана. По-слаба, ама не пречи на зрението.
цитирай
15. radostinalassa - Аз нямам нужда от ракия
15.03.2021 21:58
Омръзнаха ми твоите тюрки. Много голямо внимание започнах да им обръщам. Утре ще публикувам Пл. Лукашевич. Той пише за зверствата на азиатските диваци. Може да ги рекламира само перверзник.
цитирай
16. dobrodan - Ми публикувай, таман да се посмея хубавичко.
15.03.2021 22:07
Публикувай и другите му гениални мисли. За Индия и Африка примерно :).
Откровено, всички психопати те привличат :). Уж си пораснала вече?
цитирай
17. radostinalassa - Психопати са обикновено хората от...
16.03.2021 16:43
смесените раси, когато патологичните гени от единия родител не се покриват от нормални такива на другия. Сещай се снахо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13133188
Постинги: 11559
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години