Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2021 19:07 - Кого древните римляни са погребвали в оловни ковчези?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1378 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  През 1934 г. великата жена физик Мария Кюри умира в Париж. Погребана е в гробището до гроба на Пиер Кюри, съпругът й, който е починал 28 години по-рано. През 1995 г. беше решено останките на съпрузите да бъдат прехвърлени в Пантеона, където се намират телата на най-великите хора на Франция: Волтер, Жан-Жак Русо, Виктор Юго и др. Но Пантеонът се посещава от многобройни туристи. Учени, които са изследвали останките на четиримата велики физици, казват, че трябва да бъдат затворени в оловна обвивка, тъй като дори сега те излъчват радиоактивност, която може да навреди на здравето на посетителите.     image




Саркофаг на Мария Кюри в Пантеона. Съвременна снимка. Археолозите знаят, че древните римляни не толкова рядко са погребвали мъртвите в оловни ковчези. Такива погребения са открити в много страни, където някога е имало римски колонии: Испания, Палестина, Сирия, Великобритания и др. В същата Франция, близо до град Отун, е открит римски некропол със саркофаг от V в. , в който имало два оловни ковчега с тела. Общо в този некропол са открити осем древноримски ковчези, изработени от олово.    
image



Ковчег под формата на плик от оловен лист. Габий, Италия, III век. Н.е. Повечето от оловните ковчези с останките на древните римляни са открити в самата Италия. В гробището, разположено отстрани на римския път на Галика, водещ от Верона до Медиоланум (съвременно Милано), бяха открити четири оловни ковчега наведнъж. Два такива ковчега, също от римско време, са намерени в близост до манастира Сан Пиетро в Кариано. Нещо повече, в този случай нямаше съмнение, че именно римлянин беше погребан тук от самото начало - сцени от гладиаторски битки бяха изобразени на повърхността на ковчега: венатор, въоръжен с копие, застава срещу глиган, който тича към него , и бестиарий срещу бик.    
image




Древен римски оловен ковчег, намерен в Англия, Съри. Общо бяха открити над четиридесет римски гроба с оловни ковчези. Каква е причината римляните да погребват мъртвите си в оловна черупка? В края на краищата древните учени не можеха да знаят нищо за радиацията, но дори и да знаеха, тогава просто нямаше активни източници на радиоактивно излъчване. Освен това останките в тези ковчези изобщо не се отличавали с повишено съдържание на радиоактивни материали в тях.    
image



Смъртта на Meleager. Римски барелеф от II век. Н.е. В същото време очевидно имаше някаква причина да се погребват хората в оловен ковчег. Оловото е много тежък метал, с дебелина на стената от 5 до 12 см, масата на такъв ковчег достига 350-500 кг. Освен това в отдалечените римски провинции такъв ковчег може да бъде направен само в голям град, където имаше съответни работилници. След това той трябваше да бъде отнесен до мястото на погребението, такъв път можеше да достигне стотици мили. Предвид значителните разходи за самото олово, този метод на погребение беше изключително скъп.   image

  Каменен саркофаг с оловен ковчег вътре. Франция, V век Н.е. Това е истинската причина за римските погребения в оловни ковчези. Това беше показател за нивото на доходите и семейния статус на починалия. Само най-богатите могат да си позволят да поръчат и да платят за погребението в оловен ковчег. Имаше и чисто практическа причина. Обикновените гробове, в които са били погребвани просто тела, увити в плат, често са били ограбвани, тъй като роднините на починалия често са поставяли оръжия и други ценни предмети с починалия. Нямаше пречка за разбойници и дървен ковчег или дори каменна крипта. Но оловният саркофаг от гроба беше почти невъзможно да бъде отстранен изцяло поради теглото му и беше доста трудно да се отвори точно на място. Констатациите на археолозите напълно подкрепят предположението, че оловният ковчег е доказателство за богатството на собственика му. Например през 1999 г. в Англия са извършени разкопки на древния римски мавзолей в град Спиталфийлдс. Общо в местния некропол са открити 21 погребения, повечето тела на римляните лежат в дървени ковчези, от които до нашето време са оцелели само гвоздеите, които са закрепвали дъските им. Но едно от телата беше в каменен саркофаг, вътре в който лежеше богато украсен оловен ковчег.    
image




Оловен ковчег на римско дете, намерен от археолозите през октомври 2013 г. Женският скелет, лежащ в този ковчег, беше покрит с пепел, в която дрехите на починалия се бяха превърнали през последните векове. Там са намерени златни нишки, тоест дрехите са украсени със златни бродерии. В същото погребение имаше цял комплект парфюмерия, направена от отливка от фигурно стъкло и скъпоценен черен кехлибар. Очевидно стопанката на тази гробница приживе е била изключително богат римлянин, само такива хора в древността са могли да си позволят погребение в оловен ковчег.     © Булат Мамлиев


Тагове:   богатство,   олово,   радиация,


Гласувай:
1



1. dobrodan - Има много простичко обяснение.
04.04.2021 19:31
Опит за консервиране на тялото в метална кутия. Това олово на нищо ги е направило римляните. Калаят в бронза и той е страшно полезен, няма що.
цитирай
2. radostinalassa - И ти мислиш, че като умрем...
04.04.2021 19:56
отвън влизат в нас бактерии и ни разлагат. Не е така, те си живеят в нас. Единствениат начин е мумифицирането на трупа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13288087
Постинги: 11657
Коментари: 18470
Гласове: 6690
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК