Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2021 18:42 - Онфим. Защо бележките на средновековното момче ни шокират?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1856 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image






Писмо на брезова кора на Онфим Защо записките на средновековно руско момче са едни от най-ценните артефакти от историята на Русия през домонголския период?   Какво изненада учените, които намериха грамотата от брезова кора на малкия новгородец?   Новгородска брезова грамота До средата на ХХ век цялата информация, която местните историци биха могли да получат за най-ранните векове от формирането на Русия, се черпеше само от един източник - официални анали и държавни документи.   Тези писмени източници обхващат само най-важните политически събития. Също така текстовете често са били съставяни от монаси, което им е придавало чисто църковен характер. От тях беше невъзможно да се разбере как е живял обикновения човек в Древна Русия. Ежедневието, обичаите, нивото на култура на един обикновен русич от 10 - 13 век остават в тайна зад седем печата.   Следователно откриването на буквите от брезова кора в Новгород се превърна в истинска сензация по времето си. Масовите разкопки в този град започват едва в края на 50-те години. Причината за търсенето е откриването на писмо от монах от 12 век. В него свещеникът укорява новгородците, че са хвърлили записките си в кошчето. Дяконът пита началниците си - не е ли грях да се отнасяме така към писаното слово?   Ако имаше толкова много записки, че бяха хвърляни наоколо, тогава поне някои от тях можеха да се опитат да бъдат намерени. И няколко археологически групи се изпращат в Новгород.     image



Оказа се, че особеностите на климата и почвите в региона осигуряват запазването на културните обекти и бита от най-ранния етап от развитието на княжеството. Обикновените записки на гражданите, които бяха направени върху брезова кора, се превърнаха в истинско съкровище.   Този материал не струваше нищо, така че хората с различни доходи можеха да го използват. С остър предмет върху брезовата кора се написваха бележки за домакинствата, покупки, писма до близки и др. Това гарантира тяхната безопасност: мастилото отдавна щеше да ерозира, но надрасканото щеше да оцелее в земята.   Грамотите се превърнаха в истинска енциклопедия на ежедневието на обикновения гражданин от домонголската епоха.   Дневник на малкия Антим На малка площ археолозите веднага откриха цяла купчина бележки и рисунки на момчето. Той се подписва като Онфим - очевидно съкратен от църковното  Антимий. Момчето правеше бележки на брезова кора, ненужна на възрастните, и ги държеше в скривалищата си в същата къща. Възможно е също бележките на момчето да се пазят за спомен от родителите му.   Бележките бяха най-обикновени - писания, върху която момчето практикуваше все още не много равномерния си почерк. Рисунки. Съобщения на приятеля Данила. Очевидно едно писмо беше отговор на Данила за Онфим.     Момчето изкусно изразява мечтите си да стане воин, изобразява животни и други изображения, характерни за детските рисунки.  

image



Какво изненадващо откриха учените в тези записи? Анализът на брезовата кора, върху който Oнфим си водеше записките, ни позволява да твърдим надеждно, че момчето е живяло в началото на 13 век.   По това време в Европа 99% от населението не е  грамотно. Дори много крале и влиятелни аристократи не можеха да напишат нищо освен името си. Сред военната класа само малцина биха могли да поставят подписа си в средновековна Европа. Градските жители били почти универсално неграмотни.   В Новгород момчето, очевидно от не особено заможно семейство, се учи да пише, пише на приятели. Детето ясно разбира значението на написаното. В края на краищата той придружи някои от своите 12 писма с илюстрации. Рисува звяра и се подписва - "звярът". Момчето пише на приятел, което означава, че много деца се учат да четат и пишат, образованието е често срещано явление за новгородците през 13 век. Съответно има или училище, или учители, които учат момчетата да четат и пишат.   Това показва много високо ниво на културатана населението на Древна Русъ. Новгород от 13-ти век е по-образован и развит център от европейските столици от същия период.   Вторият факт, който изуми учените, е възрастта на Онфим. Изследователите на почерка и стила на рисунката успяха да установят, че момчето е на не повече от 7 години. Това свидетелства за факта, че за новгородците грамотността е норма на живот. Децата започват да я учат още в ранна възраст, не много по-различна от тази, в която предучилищните деца се учат да четат и пишат днес.
С другого угла



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13269317
Постинги: 11650
Коментари: 18462
Гласове: 6688
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК