Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2021 12:50 - Конфликтите на Балканския полуостров от античността до наши дни
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7017 Коментари: 22 Гласове:
49

Последна промяна: 15.05.2021 12:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.            Здравейте, приятели. На 14-ти май около 14:00-14:10 ч.  изнесох доклад пред Нов Български университет"Кризи и сигурност- корелация и предизвикателства". Моят доклад беше във втората част на паралелна сесия"Кризи и сигурност на международно и регионално ниво". Представям Ви го. Това е третият доклад, който изнасям, все по видеовръзка. Имам още три, които е трябвало да изнеса, но по различни причини не съм( гледах болни роднини, късно предадох втория, а при третият случай се отмени конференцията. Оформлението е съгласно изискванията на университета, с които няма как да не се съобразя. Иначе се наложи около 2-3 страници от материала да съкратя.


Конфликтите на Балканския полуостров от античността до наши дни

                           

                                                                                             Иван Попов

                                                                                                                                                                                                                     Магистър по Корабоводене и по Военните науки

                                                                                                  e-mail: popovii@abv.bg

 

                                                                                                                 Ivan Popov

                                                                                    Magister by Navy and Military jobs

 

image

 символа на рода

Резюме: Балканският полуостров е населен от хилядолетия. Народите, намиращи се на него са различни по произход, вероизповедание, ниво на развитие, традиции и култура. Това поражда много конфликти между държавите.  За нас българите това има голямо значение, защото  България е въвличана в много въоръжени сблъсъци. За националната сигурност трябва да сме равноправни членове на военен и политически съюз. Малко държави могат да бъдат напълно неутрални, като Швейцария. България и останалите балкански държави ще просперират, ако са в добри отношения. Това може да стане, като се изгладят противоречията чрез редица компромиси от всички. Мястото на Балканския полуостров е възлово и тук се преплитат интересите на водещите държави в света. Причините за конфликтите от античността до сегашното време са различни и участващите държави също. В много от случаите е имало краткотрайни съюзи, сключени за постигане на определена цел.

 

Summary: The Balkan Peninsula has been inhabited for thousands of years. The peoples on it are different in origin, religion, level of development, traditions and culture. This creates many conflicts between countries. For us Bulgarians, this is of great importance because Bulgaria is involved in many armed conflicts. For national security, we must be equal members of a military and political union. Few countries can be completely neutral, such as Switzerland. Bulgaria and the other Balkan countries will prosper if they are on good terms. This can be done by smoothing out the contradictions through a series of compromises by all. The location of the Balkan Peninsula is crucial and the interests of the world"s leading countries intertwine here. The causes of conflicts from antiquity to the present are different and so are the participating countries. In many cases, there have been short-lived alliances made to achieve a specific purpose.                  

 

Ключови думи: Балкански полуостров, национална сигурност, конфликти, история

 

Keywords: Balkan peninsula, national security, conflict, history

 

              Балканският полуостров е разположен в югоизточната част на Европа. Той е място, където според мнозина за първи път е населен континента Европа. Дори според гръцката легенда Европа  е дъщеря на финикийския цар Агенор, сестра на Кадъм. Според легендата, Зевс се явил пред Европа, която играела с приятелки на брега на морето, под вида на бял бик и я отнесъл на остров Крит. Там той се превърнал в прекрасен младеж и омаял Европа. Името Европа идва от Балканския полуостров. Балканският полуостров е с разнообразен релеф, има полезни изкопаеми, река Дунав е плавателна и свързва Черноморските държави с централна Европа (Унгария, Австрия, Чехия), почвата е плодородна.

              В древността Балканският полуостров е населяван от няколко високоразвити цивилизации. Те са оставили своя отпечатък до такава степен, че дълго сме се чудили на техните постройки и астрономически познания. Става въпрос за мегалитните съоръжения. Те са четири вида: долмени, кромлехи, менхири и скални ниши. Менхирите са стълбовидни каменни блокове, забити в земята без контакт помежду си. Те се срещат както индивидуално, така и в групи: редици (множество менхири, подредени в права линия), кромлехи (множество менхири, забити в кръг), решетки (множество менхири, подредени по възлите на двумерна решетка). Думата "менхир" произлиза от бретонския диалект на френския и означава "висок камък" ("мен" - "камък"; "хир" - "висок"). През последните години те привличат все по-голям интерес у туристите. Съществуват и комбинирани менхирни обекти – например редици и кромлех. Долмените са мегалитни съоръжения, изградени от няколко положени отвесно каменни плочи, които образуват камера и са покрити с друга каменна плоча. Кромлехите са големи камъни, групирани на едно място и разположени в кръг. При такова разположение в центъра на кромлеха се получава силно енергийно поле и хората са ги използвали за зареждане с енергия. Най-известен в България е кромлехът при с. Долни Главанак, по структура наподобяващ световно известния Стоунхендж. По своята структура кромлехите са най-сложните мегалитни съоръжения. До момента не се знае точния брой на мегалитните съоръжения на територията на България, но са някъде към 100. Повечето от тях са концентрирани в Странджа, Сакар, Източни Родопи. Забитите в земята монолитни скални блокове, групирани или сглобявани в странни съоръжения, са били изграждани от предците ни в продължение на близо четири хилядолетия.

 

image

Кромлехът до с. Долни Главанак, близо до гр. Маджарово

 

              Подобни грамади, подредени от човешка ръка, има само в Европа и Азия. Най-старите са от ІV хилядолетие преди Хр. и се намират в Северозападна Европа. Мегалитните съоръжения са строени от две различни по периоди цивилизации, имащи промеждутък от около 500-600 години помежду си. Българските са от по-късни времена.

               За конфликтите по време на тези мегалитни цивилизации много преди да се появят градовете по черноморското крайбрежие не може да се каже нищо. Дори до преди тридесетина години никой не беше чувал за мегалитни съоръжения. Добре, че археолозите направиха много разкопки и изследвания, че да придобием някаква информация. Не трябва да се разглежда всичко от 681 г., защото тя е преходна и много преди нея Балканския полуостров е бил населен.

             Първият град, възникнал на съвременната българска територия е Аполония. По-късно според легендата  на брега са се спасили много корабокрушенци моряци от бурното Черно море, затова градът е преименуван на Созопол, което означава "град на спасението". Созопол е създаден от преселници гърци от Милет. Според написаното на една плоча на крайбрежната улица в Созопол"Анаксандър създаде град Аполония на мястото на старо селище". След Аполония милетските гърци се разселват на север и създават Одесос( Варна) и Томи( Констанца). Основаването на Созопол се приема да е през 606 г. пр. Хр. Когато работих в Созопол през 1994 г. си спомням празниците по случай 2600 г. град, които се честваха три дена след празника"Св. Марина"- 17 юни. Наричат се още"Малката Аполония", за разлика от "Голямата Аполония", която е първите десет дена от септември и е свързана с театрални представления и концерти на открито в амфитеатъра. 


  
image

Амфитеатърът в Созопол

 

                 Около 80-90 години след основаването на Созопол гърците от Мегара създават малко по-на север Месемврия( Месембрия). След това те също по примера на милетските си събратя тръгват на север и основават Дионисопол( Балчик) и Калатис( Мангалия). Именно оттук започват първите военни сблъсъци на територията на Балканския полуостров. Силно са преувеличени от историците, особено гръцките, че битките между Аполония и Месемврия са били ожесточени и кръвопролитни. Колко войници, годни да носят оръжие и да воюват са могли да изкарат два малки града?  Най-много няколко стотин. Близо до тези градове се основава Анхиало( Поморие). Тук се появява нов повод за продължаване на войните между Аполония и Месемврия- солните мини в Анхиало. Солниците са били от голямо значение и всеки е искал да ги владее. Именно тук се зараждат първите въоръжени сблъсъци на Балканския полуостров. По-късно са войните между гръцките градове- полиси за надмощие. Връхна точка се явява Пелопонеската война(431-404 г. пр. Хр.) между Атина и Спарта. Тя започва в края на управлението на Перикъл(495-429 г. пр. Хр.), известно още като "Златен век за антична Атина".  Пловдив също претендира да е най-старият град по българските земи (Евмолпия).  

             Преди Пелопонеската война от изток идват персите, които са различни по произход и етнос от гърците и траките. Персийските царе Дарий и Ксеркс на два пъти нападат гръцките градове- държави(492-490 г. пр. Хр. и 480-479 г. пр. Хр.). В тях са знаковите паметни победни за гърците в битките при Саламин, Платея, Маратон, Един от гръцките герои е Темистокъл(524- 459 г. пр. Хр). В тази война се раждат много митове и приказки за гръцките герои. В античността гръцките градове държави са воювали помежду си. Основните са били Атина, Спарта и Коринт. Те са водили войни помежду си, а само при надвисналата опасност от Персия са се обединили. 


 
image

Гръко-персийската война

    
            Както се вижда първото сериозно нападение е от югоизток по море и суша. От картата по-долу може да видите разположението на Балканския полуостров.Той от изток граничи с Черно море, от юг и запад също има водни басейни- Егейско и Адриатическо морета. От север се издигат Алпите. Транспортът е развит, като основният път свързва Турция със страните от Централна Европа. Като цяло Балканските държави са по-изостанали в икономическо отношение в сравнение със страните от Западна Европа и Скандинавския полуостров. 

 

image

Политическа карта на Балканския полуостров

  

                 Като се има предвид географското разположение се забелязват три посоки, откъдето може да дойдат опасности, застрашаващи балканските страни: югоизток през пролив Босфор; североизток от Азия и северозапад от Западна Европа. В стари времена от Западна Европа извън Римската империя не е могло да се случи никакво нападение от някой народ. Балканският полуостров дълги години е бил населяван от гърци и траки. Албанците и румънците може да се изкарват наследници съответно на илирите и даките, но това са били малобройни народи. Тракийските племена са много на брой. През III-II в. пр. Хр. на Балканския полуостров нахлуват и за кратко се установяват келти, скити  и гети. По-късно има алани, римляни, готи.

image

Карта на тракийските племена към IV-III в. пр. Хр.

 

               Според мен първоначално противоречията идват от елинизирането на траките и разселването на гърците от Милет и Мегара. След това са персите и другите народи, които нападат балканските държави. Римляните идват на Балканския полуостров и оставят трайни следи. Те се  установяват още от началото на Римската империя при Октавиан Август( 27 г. пр. Хр.-  14 г. сл. Хр.). Превземането на земите на траките и гърците не става изведнъж, а постепенно за повече от век. Римската империя създава градове, поправя крепостни стени, строи напоителна система, оправя инфраструктурата, създава апарат за управление на държавата. Римски пътища има на много места. Римската империя успява за дълги години да задържи Балканския полуостров под своя власт и да развие територията. От пребиваването и управлението на римляните има полза за бъдещите народи, включително и за нас. Римските императори особено през II в. са много успешни и са построили много пътища, крепости, минерални бани, мостове, акведукти. Над река Дунав е имало 5( пет) моста през II в. Сл. Хр.

 

image


Римската крепост Никополис ад Иструм от времето на император Траян( 98-117 г.) 
                 Може да се каже, че Римската империя добре е усвоила територията на Балканския полуостров. От нея обаче идват други проблеми: Римската империя е най-голямата сила не само на Балканите, но и в цяла Европа, че защо не и в познатия свят. След като със сила и договорки завладява нови територии и подчинява народите следва да стане ясно, че все някога тези народи ще се опитат да извоюват свободата си. През III в.  се сменят на престола много императори и дори вътрешните войни и опасения за някои императори са по-опасни от външните. Надигат се много от поробените народи, излизат на историческата сцена нови държави и обединения, които търсят слава и земя под Слънцето. Затова има чести набези от североизток предимно.  Особено опасни са нападенията на гети, хуни, готи, скити и други азиатски народи. В късната античност най-опасни са нападенията на Атила над Балканския полуостров и цяла Европа. От изток идват българите и дългогодишното съседство с гърците поражда много спорове. С течение на времето с действията си гърците са показали, че на тях не може да се разчита. Изострят се противоречията с Източната Римска империя, познатата по-късно под името Византия. Още със стъпването на Балканския полуостров българите си отстояват териториалната цялост срещу съседните държави. Малко са държавите в света, при които съотношението победи/загуби е толкова високо число, както при България. Успяваме да изтласкаме на запад маджарите, а на изток аланите и хазарите. С печенегите и куманите нямаме войни с малки изключения. Източната Римска империя е населена с гърци предимно и затова въпреки че се зоват "ромеи" българите си ги наричат"гърци". Дълго време България и Византия са били водещи държави на Балканския полуостров. На запад с наша помощ се създава Сърбия, а западно от нея на религиозен принцип се отделят хърватите. Сърбия винаги е била трета сила на Балканите след Византийската империя и Българското царство. Дори и при Неманя, Стефан Урош, Стефан Душан и Стефан Дечински не са били нещо повече от"трета цигулка" на Балканския полуостров. Със Сърбия има много войни, част от които са започнати по желание  на Византия да накара България да воюва на два фронта. Знаем с какви методи действат коварните гърци, настройвайки срещу България много народи: печенеги, хазари, сърби, маджари и други. Целта е била да се отслаби България, за да не може нашата войска да навлиза дълбоко в Тракия. 

 

 image
Манасиева хроника

 

                Различията между българи, гърци и сърби с течение на времето стават по-големи. Противно на очакванията, че може да има смесване и оправяне на отношенията това не става. Може би такива са били времената и е нямало как да се слеят и заличат различията. От друга страна в България се вливат кумани, узи, алани, печенеги и още много народи, без това да дава голямо отражение.  Нова вълна на ескалиране на напрежението идва на религиозна основа. След Схизмата през 1054 г. окончателно се разделят Католическата и Православната църква и хърватите поемат по пътя на католицизма. Отначало това не води до много войни. През Първото и Второто Български царства ние си отстояваме позициите и националната независимост. Византия е богата държава и много народи имат апетит към нейните земи: маджари, кръстоносци, Киевска Рус, хазари. При всички случаи, когато сме били независими североизточната част е била българска. Засилва се напрежението при идване на монголци, татари, маджари, кумани, печенеги. Тези народи идват от изток и настъпват към Европа. Те изповядват друга религия, различна от християнството и имат съвсем други представи за живота. Обикновено са на по-ниско равнище на живот и развитие. С тях по някакъв начин се оправяме, с някои по-късно и след по-продължителни борби. 

                 Нахлуванията на споменатите народи, особено на монголците са съпроводени с много жертви, избивания, но са преходни. За тях Балканският полуостров се явява междинна спирка и не е цел. Българите успяват  а два пъти да победят монголците, което на много народи не им се отдава( при Самарская Лука 1223 г. и в последната година от управлението на цар Иван Асен II). През XIV в. идват други завоеватели- Османските турци. Османската империя действа по друг начин: настройва балканските страни, които и без това са раздробени и се мразят помежду си една срещу друга. Помагат на едните чрез тях да завладеят другите, а първите ги правят васали, сюзерени. Задължават ги впоследствие да изпращат под командването на султана войски за по-нататъшни завоевателни походи. За Османската империя Балканския полуостров е цел и те идват тук, за да се укрепят. Едва след като се установят и елиминират съпротивата преминават по-нататък. Обикновено не бързат, а дори си попълват войската с еничари, наемани от завладените държави: България, Сърбия, Молдова, Влашко, Босна и Херцеговина, Гърция. След завладяването на голяма част от Балканския полуостров се появява Албания. При нея освен Георги Кастриоти Скендербек няма други паметни личности, години и събития. На фона на това желанията за обединение на Албания с Косово и половин Македония за създаване на Велика Албания изглеждат   смехотворни. Османската империя е мюсюлманска империя и тяхната религия е контрастна на християнската. Затова конфликтите във военно и политическо отношение с останалите държави ги има и са големи. При освободителното движение развитието е различно и държавите се освобождават по различно време и различен начин. 

 

image

Паметникът на вр. Шипка

 

           След освобождението на България през 1878 г. ние не ѝ  определяме границите. На конгресите България не е поканена, защото реално тя не съществува, а нейната съдба се решава от други държави. Границите между балканските държави се определят несправедливо. Не е спазен принципът населението и етническата принадлежност да са ръководещи и определящи при оформянето на границите. Затова започват споровете. В новото време т.н."Велики сили" имат определено голяма вина за много войни. Има война на Османската империя със Сърбия и Черна гора( 1877 г.), с Гърция( 1897 г.), Сръбско-Българската война (1885 г).   Войните между Сърбия и България започват още при княз Пресиян. С гърците е ясно, че имаме стара вражда. Помагали сме им много, особено при втората обсада на Константинопол от Арабския халифат 717-718 г. и при потушаването на бунта на Тома Славянина от Омуртаг 822 г.


 
image

Втората обсада на Константинопол през 717-718 г.

 

                През времето, когато Османската империя е заела почти целия Балкански полуостров Русия често воюва с нея и има няколко войни, чиито театър на бойни действия е тук.  Между държавите в бивша Югославия омразата и нетърпимостта беше насаждана отвън, когато на Сърбия беше дадена ръководната роля. Хърватия и Словения, които вървяха най-добре не бяха съгласни и не одобряваха политиката. Между тези държави се появи Босна и Херцеговина, която е мюсюлманска.  Румъния е изкуствено създадена държава, на която не ѝ се полага толкова голяма територия. С малко преувеличение може да се каже, че Румъния включва две български и една унгарска държави(Влашко,  Молдова и Трансилвания). При войните териториите бяха преразпределени, като Югославия и Румъния получиха унгарска територия, България беше орязана от всички възможни страни( от изток, поради морската граница нямаше как). България представлява Добруджа, Мизия, Тракия и Македония. Коя област е изцяло в пределите на България? 
image

Санстефанска България, която може да бъде минимумът, за който може да мечтаем

              

               За решаване териториалните спорове се водиха много войни през XX в. Балканските държави първо имаха Балканска война срещу Турция, после Втора Балканска война, както я наричат останалите държави. Ние я знаем като Междусъюзническата война. Веднага след нея с цел приобщаване и възстановяване на териториите държавите се включиха в Първата Световна война. Не е цел да преразказвам какво се случва при всичките войни, но не може да не подмина българския героизъм при Червената стена, Булаир, Одрин, Тутракан, Дойран, Лозенград, Крива паланка, Кресна и други.

Надежда има през Втората Световна война, но не сполучваме отново. Просто воюваме на грешната страна, но какво да правим ние българите, като германците  двата пъти обещават повече от противниците.  След Втората Световна война открита война няма до 1995 г., когато се отделя Босна и Херцеговина от Югославия и се налага международните сили да се намесят за омиротворяване. Последната( засега) война на Балканите е Косовската през 1998-1999 г. Забелязал съм в исторически аспект, че Сърбия и Хърватия не могат да се разберат. България поддържа нормални добросъседски отношения с другите държави, но не сме“първи приятели“. При съществуването на социалистическия строй имаше паритет: Гърция и Турция са към западните държави в НАТО, а България и  Румъния във Варшавския договор. В икономическо отношение се сформира Съвета за Икономическа Взаимопомощ(СИВ). Югославия беше по-особена държава- федерация, която не беше прикрепена сляпо към социалистическите структури и търгуваше със западноевропейските страни и САЩ. Албания беше в пълна изолация и доколкото си спомням търгуваше основно с Китай и Югославия. Гърция и Турция имат наслоена вековна омраза. Още повече, че гърците се включиха заедно с Англия и Франция в опита да бъде потушена турската революция при Кемал Ататюрк. 

image

Мустафа Кемал Ататюрк- строителя на съвременна Турция

                  

              След победата във войната през 1897 г гърците си бяха завзели много от островите в Егейско море, дори и тези, които са"Под носа" на Турция. При такова положение не може да се приложи Международното Морско право, определящо 12-милната зона за териториални води и експлоатирането му. През Първата Световна война Турция е победена, а Гърция, макар и победена в сраженията е на страната  на Антантата, която печели войната. Отношенията между Турция и европейските държави през последните години се влошиха. След разпадането на социалистическия строй България и Румъния бяха приети в НАТО и Европейския съюз( ЕС). Хърватия и Словения- също. Северна Македония направи постъпки, но има още много да мине и да се постарае, за да влезе. Ако си държат на традициите и спазват законите западноевропейските държави не трябва да омекват и да правят отстъпки на Северна Македония или друга държава от Балканския полуостров. Казвам го не, че съм против членството им, а че трябва да се потрудят и да изпълнят изискванията, както направи България през 2004 и 2007 г. Балканският полуостров се намира на възлово място и тук се преплитат интересите на “Великите сили“.

              Балканският полуостров е гореща точка, откъдето е започнала Първата Световна война с убийството на австроунгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево. Имало е много войни и сблъсъци между етнически различните държави в региона. Напрежението обикновено не стихва. При отделянето на Косово имаше много държави, които не я признаха по обясними за тях причини. Смешно ми се стори една новина от бюлетина, че островната държава Палау малко след като признала Косово се отказала да я признае и скъсала дипломатическите отношения с нея. Не знам колко хора знаят къде се намира Палау.

              Гърция има прекалено много претенции към Македония, защото накърнява нейната история и е име на област от античността, макар и намирала се на друго място. Преди имаха претенции за използването на Звездата на Виргина за герб. Турция се преориентира към Русия  и охлади отношенията си с много държави от НАТО. Албания е с Турция и против Гърция и Северна Македония. Албанските националисти предявяват претенции към западната част на Македония, защото там има много албанско население. България има най-много основания да предявява  териториални претенции към всички граничещи държави, изхождайки от историческата обстановка и миналото. Времената към момента са такива, че няма как да се променят държавните граници, които са установени. За да има някоя държава претенции към територия от друга трябва да я владеела дълго време и да е населена с народ, близък до основния в държавата. Териториални спорове на Балканите има навсякъде и между всички съседи. Като сме стигали до Будапеща за кратко не означава, че трябва да си мечтаем отново да сме до там. Сега съм чувал политически коментатори да казват, че ако в Европа има война, тя най-вероятно ще започне от Балканския полуостров. Наричат още Балканския полуостров“Барутния погреб на Европа“. 

             

Литература:

1.          Гръцка митология

2.          Момчил Лазаров- История на Аполония-Понтика

3.          Манасиева хроника

4.          Тукидит- История на Пелопонеската война

5.          Руско-турските войни през XVII-XIX в.

6.          Владимир Чуков- Външна политика и идеи 1999 г.

7.          Карти на Балканския полуостров

8.          История на Румъния

9.          Спирос Москову- Гърция и Турция: това тъй крехко приятелство

10.      Ганчо Ценов- Произходът на българите-1910 г.

 

              Времето за изказване беше 10 минути, което ми стигна, след направена една тренировка. За съжаление тук не излизат снимките и подредбата се е разместила. Аз бях един от малкото докладващи без научна титла.

 




Гласувай:
49



1. dobrodan - За толкова малко време си се справил повече от добре.
15.05.2021 13:22
Барин? Защо всеки път те чета на един дъх:)?
Научни титли :):):). Има и съвестни учени, но.....
цитирай
2. miri479 - Поздрави за доклада, Барин,
15.05.2021 13:30
както винаги научих интересни неща от поста ти, за студентие също вероятно е бил много полезен.
цитирай
3. barin - Здравей, Добродане. Докладът го ...
15.05.2021 13:46
Здравей, Добродане. Докладът го написах за някоко дни, като паралелно с него работих и по още един доклад. За него- като мине изнасянето.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, Мири. Във виртуалната ...
15.05.2021 13:48
Здравей, Мири. Във виртуалната зала имаше само десетина, но им хареса. Освен ако студентите са влязли от друго място, без да си личи в teams. Дори нямаше въпроси и затова с проф. Коларов обсъдихме някои неща във времето, отредено за въпроси( 5 мин. след доклада).
Поздрави!
цитирай
5. anetta - Барин..
15.05.2021 14:02
прекрасно е, че има хора като теб, които обобщават и по интересен начин ни връщат в миналото. Ти си жива енциклопедия на тема история. Респект за усилията и труда ти.. : )
цитирай
6. barin - Благодаря, Анета. В края на 2019-та ...
15.05.2021 14:24
Благодаря, Анета. В края на 2019-та г. бях решил да се откажа, когато на три пъти ми отхвърляха докладите във Варна. Ето, че миналата и тази години се радвам на признание
Поздрави!
цитирай
7. radostinalassa - Не е ли Провадия...
15.05.2021 14:56
най - древният град у нас?
цитирай
8. barin - Може да е, Радостина, но не съм се ...
15.05.2021 14:58
Може да е, Радостина, но не съм се родил да търся. ,Разчитах на старата ми информация.
Поздрави!
цитирай
9. rosiela - Защото е магичен!
15.05.2021 15:06
dobrodan написа:
Барин? Защо всеки път те чета на един дъх:)?
Научни титли :):):). Има и съвестни учени, но.....

цитирай
10. barin - Аз съм доволен от доклада си, Роси. ...
15.05.2021 15:12
Аз съм доволен от доклада си, Роси.
Поздрави!,
цитирай
11. katan - Поздрави, Иване!
15.05.2021 17:14
Уважавам хора като теб!
Продължавай!
цитирай
12. barin - Благодаря за окуражаването, Катя. ...
15.05.2021 17:18
Благодаря за окуражаването, Катя. До края на годината ще опитам още 1-2 доклада.
Поздрави!
цитирай
13. valdor1355 - Здравей, Барин. :) Ти, макар т...
15.05.2021 20:42
Здравей, Барин. :)
Ти, макар тематично далече, винаги предизвикваш в мен удивление и възхищение с целия този прецизен труд, който полагаш в блога си. Радвам се, че си канен да четеш доклад пред студенти. От цялото си сърце ти пожелавам голямо и удовлетворяващо признание на текстовете ти! :)
Поздрави! :)
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
15.05.2021 20:55
Поздравления за труда ти и ,че не се предаваш!
Напомняш ми на някого, който не се предаваше и намираше винаги решение но него го радваше и все още го радва, признанието най-вече, за последователността му, за способностите му да намира решение!

Това за градовете е относително Започнало от селише, минало през укрепено място и така нататък!
Според мен, за най- стар град на цивилизацията ни успешно претендира Пловдив, като се отчитат различните му имена!
Идва от Пулпудева Филип не го е основал, просто е преименован в негова чест! Такава е практиката в древността
Ащурбанипал например, е основал два града, според легендите, за един ден- в Мала Азия!? Това е практически невъзможно,дори и заради фактът ,че са на около 100 километра един от друг- в древна Киликия!

Още веднъж, позздравления и никога не се предавай!
За заслужаващи си неща!
цитирай
15. barin - Здравей, Валдор. Благодаря за п...
15.05.2021 21:19
Здравей, Валдор. Благодаря за пожеланията, ще се старая да си постигна целите, макар и да има пречки. Когато си мисля, че съм ги отстранил може да се появи някоя друга, колкото да не се отпускам.
Поздрави!
цитирай
16. barin - Здравей, Адаш. За Пловдив само с...
15.05.2021 21:22
Здравей, Адаш. За Пловдив само споменах, но като съм говорил с представители на техните музеи излиза, че Пулпудева е от преди Аполония. Сега четох, че открили град до Пазарджик, който бил по-древен. Не съм проверявал информацията, но ще стане. Иначе нямаше проблеми по доклада, за превода ми помогна една братовчедка от съседния вход, която работи като преводачка от и на английски език. За следващия доклад си направих само превода на резюмето. От копирния център провериха дали съм изпълнил изискванията по оформлението на доклада.
Поздрави!
цитирай
17. mt46 - Поздрав!
16.05.2021 12:55
"Санстефанска България, която може да бъде минимумът, за който може да мечтаем"...
Мисля, че това е максимумът...
цитирай
18. fun1001 - най после, един, единствен,кратък умен комент))...не се сърдете, но Иван, пише като 5ти клас..
16.05.2021 15:22
mt46 написа:
"Санстефанска България, която може да бъде минимумът, за който може да мечтаем"...
Мисля, че това е максимумът...


...барин,завиждам ти..за "крастата", и за ината..
как ги 'поливаш'..тъй-съвестно и неуморно..
поздрави, за Варна и морето..и неговите.л хора )
цитирай
19. barin - Здравей, Марине. Може би ми се иска ...
16.05.2021 18:14
Здравей, Марине. Може би ми се иска повече от Санстефанска България, но няма как да стане. Всичко е минало наше величие.
Поздрави!
цитирай
20. barin - Здравей, Юлия. През последните ...
16.05.2021 18:18
Здравей, Юлия. През последните години станах по-упорит и е добре, че не се отказах. Сега ме хвалят приятели, колеги, членове на няколко групи. Набелязал съм още места за включване в конференции, водя преговори и уточнения за темите.
Поздрави!
цитирай
21. notfun - ..бих ти предложила,да разгледаш и Османската Държава ( и инвазия..
16.05.2021 20:28
....тъй като имаш необходимите качества, които вече посочих )
би било интересно за твоите верни по/читатели, да добавиш и Стратегията
и битките на Османлиите ?)
само, предложение,приеми го като..женски каприз закачка.)
хубави майски дни, ти пожелавам..
цитирай
22. barin - Може, Юлия, стига да има подходящо ...
16.05.2021 21:26
Може, Юлия, стига да има подходящо място. Иначе мисля да пиша тема за една важна битка с участието на Османската империя. Като че ли си предчувствала каква тема ще пусна утре или вдругиден, когато си писала коментара.
Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644327
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031