Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2021 21:44 - Реакциите на ядрено делене отново се случват в Чернобил
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 623 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 17.05.2021 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Реакциите на ядрено делене отново се случват в Чернобил

Учените се карат да неутрализират заплахата.

image ОТ КАРОЛАЙН ДЕЛБЪРТ 10 МАЙ 2021 Г.  

image

СЕРГЕЙ СУПИНСКИ ГЕТИ ИЗОБРАЖЕНИЯ
  • А разтопен амалгама на ядрено гориво в Чернобил започва да реагира.
  • Въпросът е дъждовната вода, която е активирала материали, заровени дълбоко в затворената централа.
  • Реакцията може да изгори естествено, но може да изисква и човешка намеса.

На 26 април 1986 г. реактор № 4 експлодира в атомната електроцентрала в Чернобил в Украйна, причинявайки най-тежката ядрена авария в историята. Сега, тридесет и пет години по-късно, тлеещи ядрени „жарави“ все още са заровени в Чернобилската зона, което повдига въпроси за това какво може да се случи там и какво е заложено.

➡ Вие мислите, че науката е лоша. Както и ние. Нека да се поизнервим заедно.

Украински учени наскоро осъзнаха, че остатъчното гориво от ядрено делене, направено от уран, отново е започнало да реагира в „недостъпна стая“, дълбоко в повредената зона на затворената централа. Издателският знак е увеличено отчитане на неутронната активност - измерим страничен продукт от ядрено делене, според учените от Института за проблеми с безопасността на ядрените централи (ISPNPP) в Киев, Украйна, които проведоха дискусии за демонтирането на реактора миналия месец, според Научно списание .

Ядрената централа в Чернобил е заобиколена от масивна мегаструктура, наречена Чернобилски нов безопасен затвор (NSC). В NSC има стотици сензори, които работят денонощно, за да наблюдават фактори като качеството на въздуха и сензорите са открили повишена неутронна активност в близост до падналата реакторна зала, където е „жаравата“.

image

Новият безопасен затвор в Чернобил, инсталиран през 2016 г., най-накрая блокира падането на дъждовната вода в обекта. ГЕРМАНСКИЯТ МАЙЕР ГЕТИ ИЗОБРАЖЕНИЯ РЕКЛАМА - ПРОДЪЛЖЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ПО-ДОЛУ

Някои зони в NSC са напълно затворени в тяхната собствена структура, подобна на саркофаг, наречена "Укритие" - включително реакторната зала, където учените са забелязали нарастващите неутрони. Това означава трудни въпроси за това кой е най-добрият начин на действие.

Вътре в реакторната зала всичко е опасна бъркотия. Наука Ричард Стоун съобщава :

„Когато сърцевината на [реактора] се стопи, пръчки от ураново гориво, циркониевата им облицовка, графитни контролни пръти и пясък се изсипват върху активната зона, за да се опитат да потушат огъня, стопени заедно в лава. Той се влива в мазетата на реакторната зала и се втвърдява в образувания, наречени горивосъдържащи материали (FCM), които са натоварени с около 170 тона облъчен уран - 95 [процента] от първоначалното гориво. " ПРОЧЕТИ ТОВА

image

Почистване на най-лошото ядрено сметище в Америка

Важно е да се отбележи, че експертите не се страхуват от втора катастрофа в Чернобил, тъй като няма достатъчно жизнеспособни материали или съпътстващи обезпечения за такъв вид заплаха или щета. Но подходящият вид малка ядрена дейност може да свали самия Убежище, което е на 34 години и е "непостоянно".

Учените смятат, че изтичането на дъждовна вода е причинило подобни по-високи показания на неутрон в миналото и оттогава са инсталирали специални химически пръскачки, които могат да задържат неутрони в по-голямата част от вътрешността на убежището. Но някои мазета са просто недостъпни дори за пръскачките.

image

В продължение на десетилетия дъждът е валял през елементарния заслон, който защитава мястото на топене в Чернобил, катализирайки ядрена реакция. ПАМ РАЙТ / EYEEM ГЕТИ ИЗОБРАЖЕНИЯ

Една от най-големите цели на NSC е да блокира напълно дъжда. Но водата от преди все още се е извличала в най-отдалечените краища, където водата помага да се забавят неутроните и да се направи по - вероятно да взаимодействат с останалото ядрено гориво. Учените смятаха, че заплахата ще намалее, когато количеството вода изсъхне и отстъпи, но по някакъв начин се случи обратното.
ЩЕ ВИ ХАРЕСА ТОВА

image

Малките ядрени реактори могат да спестят американска енергия

И така, какви са следващите стъпки? Учените от ISPNPP казват, че растежът на неутронната активност е достатъчно нисък, за да имат още няколко години, преди да се наложи да действат по двата начина. По това време, казват те, започващата реакция може много добре да излее сама - особено след като водоснабдяването напълно изсъхне. Сега, когато NSC предпазва дъжда, няма прясна вода, която да тече, за да продължи да подхранва нови реакции.

Но ако реакцията не изтече сама, учените обсъждат възможностите си. Мястото е твърде отровено с радиация, за да може някой човек да се впусне, но те може да построят робот, който може да маневрира в засегнатата област, за да напръска химикали, неутралиращи неутрони, например. Мониторингът на това, което продължава да се измества, разпада и реагира в рамките на Чернобилския комплекс, остава работа на пълен работен ден за някои от най-големите умове в света.




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740990
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031