Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2021 20:26 - Халан-Чеми - най-старото селище на Земята
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1038 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.05.2021 14:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Най-древният град на планетата е Йерихон, където хората са построили първата хижа преди 10 хиляди години. Но в горното течение на река Тигър в съвременната турска провинция Батман през 1990 г. е открито селището Халлан-Чеми. През 1991 - 1994 г. е изследвано от американско-турската експедиция на М. Ротенберг. Експедицията успя да установи, че селището датира от раннонеолитния период, или по друг начин, както се нарича, към периода на преход от епипалеолита към пред-керамичния неолит. Основането на селището е датирано от 10200 г. пр. Н. Е. и днес е най-старият на Земята. Вярно е, че с малко предупреждение, ако Гьобекле Тепе, чиято възраст е повеиче с  поне две хиляди години, не носи нови усещания, но засега се счита само за храмов комплекс, а не за селище. Позволете ми да напомня на Гьобекле до момента само 5% от всички находкии са разкрити.  

image




Селището се състои от кръгли каменни къщи на основата на гипс. Сградите са построени върху плочи от пясъчник и варовик. Най-големите плочи (5 - 6 метра в диаметър) навлизаха дълбоко в земята. Вътре в къщите имаше каменни пейки до стените, реновирани подове, огнища със стени от  мазилка, отвън входът беше ограден от разминаващи се стени. Вътрешността на сградата очевидно е била украсена с черепи на заклани животни, в едната сграда е зафиксиран черепът на бизон, а в другата - части от черепите на овни, еленови рога.  
image




Халан-Хеми. Каменна купа със зооморфно изображение (по М. Розенберг) Наличието на внесен обсидиан и медна руда в зоната на сградите предполага, че жителите на това селище вече са търгували, тъй като източниците на обсидиан най-близо до Hallan-Chemi се намират в района на езерото Ван и района на Bingol, на разстояние от около 100 км от селището. Следите от преработката на обсидиан и медна руда предполагат занаят, който се развива. И може би раждането на металургията, ако говорим за медна руда.   Културният слой на централния площад (около 15 метра) е наситен с останки от животни - овни, бизони и елени, и речни камъни, напукани от огън. Което дава известна причина да се предположи, че центърът на селището освен това е играл ролята на един вид жертвен кръг (олтар).   Около площада имаше конструкции: кръгли каменни платформи (диаметър около 2 м, височина 10–40 см) с кална мазилка и понякога съседни области от гипсови слоеве; гипсови платформи, заоблени в основата (диаметър 50–70 cm), често със следи от пожар и повреди. Всичко това предполага, че тези конструкции са служили като платформа за създаване на материали за строителство и ако добавите въображението си , тогава жертвеното огнище би могло да играе ролята на отражение на „благословията“ в тяхната работа. Сега е трудно да си представим чия благословия на боговете (а по-скоро те са се появили по-късно) или природата, която няма да угаси огъня на живота им.   Съществува предположение, че опитомяването на прасе, по-точно дива свиня, е започнало в Hallan-Chemi. Икономиката се основава на лов и събирателство.   Населението на това селище премина към уседнал начин на живот.  
image



Ето как би изглеждало раннонеолитното селище. И какво беше около тези хора? Само 500 години по-късно, около 9700 г. пр. Н. Е. ледниковият период ще приключи. И до тези 500 години преди основаването на Hallan-Chemi в Пиренеите  се занимават с боядисване на стените на пещерите. Но 500 години са много време за човек, преминал ледниковия период.   Предполага се, че жителите на селището имат връзка с натуфийската култура и в бъдеще влияние върху следващата култура на Чайону. Палеогенетиката свързва жителите на това неолитно селище с хаплогрупа J2 - M172.   Тя е една от най-старите обитавани в Европа, частично свързана с гърците, финикийците или с римските легионери и заселници в началото на нашата ера.   Библиография ЛЕВАНТИН И СЕВЕРНА МЕЗОПОТАМИЯ В ЕРАТА НА ДОКЕРАМИЧНИЯ НЕОЛИТ
История цивилизации Земли



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13324107
Постинги: 11674
Коментари: 18491
Гласове: 6696
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК