Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2021 19:40 - Урната на крал Филип
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Известният пълководец и владетел на Античността Александър Велики умира в разгара на славата си на 32-годишна възраст. Той завладява огромни територии в Европа, Азия и Африка. Но мнозина забравят, че Александър прави победоносните си походи с помощта на армията, създадена от баща му цар Филип II. Бащата всъщност превърна провинциалния и обеднял регион на Балканите във сила, обединяваща гръцките градове-държави. image Филип II Македонски Филип Македонец е убит през 336 г. пр. Н. Е. оОт неговия бодигард и погребан в град Еги, древната столица на Македония. След преместването на столицата в Пела, Еги се превръща в своеобразна свещена столица на страната. Тук бяха погребани царете на Македония. Сега на това място е малкото градче Вергина в Гърция.  

image



Вергина Именно там през 1977 г. гръцкият археолог Манолис Андроникос открива погребението на крал Филип. След откритието Андроникос написа голям брой научни трудове. В книгата „Гръцко съкровище“ той отбелязва: „Находките на Вергина заеха достойно място в историята на древногръцкото изкуство ... По най-неоспоримия начин тези находки потвърждават думите на Страбон:„ ... и Македония е Гърция ".  

image



Гробницата на Филип, открита от археолозите Мраморният саркофаг съдържал златна урна с останките на починалия. Такива урни се наричали „ларнакс“. Гръцката дума λбρvaξ може да се намери в Омир в значението на „кутия, сандък“. Но много по-често той обозначава конкретен обект - погребална урна, кутия с останките на починалия.  

image



Златният ларнакс и златният венец на Филип Ларнаксът, намерен в гробницата на крал Филип, представляваше златен сандък с крака под формата на лъвски лапи. Върху капака на кутията, тежаща 7780 килограма, грееше звезда с 16 лъча. Подобен образ е срещан и преди в произведения на античното изкуство. Въпреки това, след намирането на ларнакса с останките на царя в гробницата на Филип II, такава звезда започва да се счита за емблема на царете на древна Македония.   Трудно е да се прецени доколко е оправдано подобно заключение, но оттогава символът, наречен „Вергина звезда“, се появява на неофициалното знаме на гръцка Македония, знамена на различни общини в региона, на гръцки шофьорски книжки и дори ( като воден знак) в гръцки паспорт. През 1992 г. бившата югославска република Македония също избра флаг със звездата на Вертински на червен фон, но след протести от Гърция през 1995 г. броят на лъчите трябваше да бъде намален до осем и формата им беше променена. В страничните части на ковчега имаше орнамент от лотосови листенца, палмети, стъбла, цветя, листа и розетки.  
image



Вергинската звезда Манолис Андроникос и колегите му, отваряйки ларнакса, видяха фрагменти от човешки кости. Обикновено древните гърци полагали костите на починалия, взети от пепелта на погребалната клада. В ларнакса, открит във Вергина, костите бяха старателно измити и увити в лилав плат. На върха им лежеше леко намачкан и сплескан златен венец. Древният бижутер е изработил от злато 313 дъбови листа и 68 жълъда. Венецът тежи 714 грама.  
image


Археологически музей във Вергина Сега почти всички намерени артефакти се съхраняват в музея на Вергина. Самата гробница е запазена, поставена в стъклен кораб за поддържане на оптимална температура и влажност.


Тагове:   македонски,   Филип,   Вергина,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13127236
Постинги: 11557
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години