Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2021 22:13 - Тракийска статуя. Статуя от Мшецке Жехровице
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1787 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Едно от най-известните произведения на келтското изкуство е главата на статуя на герой, открита през 1943 г. по време на разкопките на Латенския културен обект (V-I век пр. Н. Е.), Близо до чешкото село Mšeckй Žehrovice близо до Прага. Именно тя най-често може да се намери на кориците на много списания и книги, посветени на келтите и варварите от желязната епоха по принцип.   Главата, приблизително колкото истинска човешка глава, е изсечена от местен варовик и изпълнена в типичен латенски стил: мустаците, веждите, носът и очите са изобразени стилизирани на почти равна повърхност, косата е събрана на къдрици, а гърбът на главата на воина е обръсната като тонзура. Характерна черта на келтското изкуство - изображението на ушите под формата на лотоси - също е изразено в тази скулптура. Главата от тялото на воина е отделена от гривна - въртящи моменти, знак за военно достойнство. Датира от средата. II - средата 1 век пр.н.е.   

image




Не можах да открадна сбруята: траките обградиха героите, Мъже  височубасти заплашително поставиха копията си. С тях, колкото и да е известен огромният, силен и смел Омир. Илиада, IV, 533 Съвременният човек обикновено е почти патологично неразбираем за мирогледа на един архаичен човек. Това важи и пряко за древното изкуство. Традиционното изкуство е преди всичко инструмент за свещени обреди. Създаването на изкуство за забавление, естетическо удовлетворение или празно себеизразяване е дълбоко чуждо на традиционното общество. Всъщност в повечето древни езици няма дори никаква разлика между изкуството и занаята. Повече за това написах в есето си „За архаичното изкуство“   Отлична илюстрация за това е именно скулптурата от Mshecke Zhechrovice - тя е намерена заровена в яма на светилището, в която са открити и изгорени животински кости и фрагменти от керамика - следи от жертвен ритуал, от който главата става част .  
image




Интересна прическа, направена от скулптор. Неговите паралели са ясно проследени между племената на таштикската култура и скитите-сакси от пазарикската култура.  

image


Защо чубът е положен през главата върху келтската, а  вероятно тракийската статуя? Очевидно е, че когато тази къдрица е била носена под шапката, това, разбира се, е по-удобно. И това  е тракийско изваяние. Не можах да открадна сбруята: траките обградиха героите, Мъжете са с високо чубове, а копията им са заплашителни. За тях, колкото и да е известен огромният, силен и смел Омир. Илиада, IV, 533  
image




Гръцкият философ Ксенофан описва траките като външно различни от гърците поради комбинацията от руса коса и сини очи:   Всички етиопци мислят за богове черни и китки,   Траките ги мислят за синеоки и светлокоси   Траките и скитите са били много близки по култура и език, носели едни и същи имена. И, както можете да видите, същите прически, траките се наричат ​​ακροκόμαι (повдигане на косата до короната на главата)   Понякога тази статуя се приписва на келтите. Но според трудовете на Соловьев келтите, траките и илирите и етруските са близки до идентичността в културата и езика, като са част от сарти-сардоните.   Литература:   Свенд Хансен Археологически находки от Германия https://www.academia.edu/41012730/
Историк античности


Тагове:   статуя,   гракийска,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13069852
Постинги: 11525
Коментари: 18285
Гласове: 6653
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години