Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2021 08:07 - Загадката е твърде трудна за нас: вълшебната лампа от Йерусалим. И Будапеща
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 313 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лявата половина на ритуална маслена лампа е открита в началото на май под основите на сграда на древния път за поклонници. Втората му половина (?) изненадва археолозите в Унгария от девет години.  





Бронзова лампа (лампи?), Началото на 2 век, Римска империя. Лявата страна е намерена през 2021 г. в Йерусалим. Вдясно - в Будапеща през 2012 г. © Коби Харати / Градът на Давид; Агнес Бакос / Бенс Тихани. Колаж U&Z Пътят на поклонниците (или „Стъпков път“) е централната улица на Йерусалим през периода на Втория храм. През I век след Христа тълпи религиозни туристи от цяла Юдея се стичат към Храмовия хълм покрай него. Но през 70 г. римляните разрушили Храма и целия Йерусалим с него. Отломките бяха изравнени; новият град Елия Капитолина е построен точно върху тях.   Сега над Пътя на поклонниците вече има пет метра такива отломки. А също и арабските квартири върху тях, като на покрив. Но израелските археолози са направили тунел към древната улица. И през последните 10 години, те са преминали вече 200 метра (една трета от очакваните 600 метра от общата дължина).  






Подземен тунел с руини от сгради на мястото на древния път за поклонници, където през май 2021 г. е намерена половината от бронзова лампа. © Коби Харати / Градът на Давид В началото на май 2021 г. в тези подземия беше открита малка маслена лампа, гротескно брадато лице, изработено от бронз. По -точно лявата половина на лицето. Лампата е направена в началото на 2 век; както предполагат изследователите, тогава той е погребан в хода на някакъв ритуал в основата на масивна къща, издигната над пътя на поклонниците след разрушаването на Йерусалим.   „Приношенията на боговете през този период често са полагани в основите или под пода на строящи се сгради. Така че древните са предоставили небесната благодат както на самата сграда, така и на нейните жители, - каза на пресконференция за находката ръководителят на разкопките, Ари Леви от Израелската служба за антики. - Но защо само лявата половина на лампата? Това е необичайна находка, все още нямаме обяснение. "  
image


Половината от маслена лампа е намерена в Йерусалим. Снимка все още без дръжка под формата на лист от растението акант, която е намерена малко по -късно. © Коби Харати / Градът на Давид image



image




Няколко дни по -късно унгарският археолог Габор Ласани се свърза с колегите си. През 2012 г. по време на разкопки в Римски Аквинкум (днешна Будапеща), в дъното на сграда, той открива невероятна бронзова лампа под формата на римска театрална маска. Дясната му страна.   Половинките на маската от Йерусалим и Будапеща са еднакви по размер. На унгарски - свързващ жлеб, на израелски - издатина с подобна форма. „Много е трудно да се направят два артикула точно на различни места. Вероятно тези половини лампи са създадени в една и съща работилница или дори това са две части на една и съща лампа! "- цитиран от Lassani, The Times of Israel.  

image




Бронзова лампа (наполовина), намерена през 2012 г. в Будапеща. © Коби Харати / Градът на Давид; Агнес Бакос / Бенс Тихани „От самото начало ни беше ясно, че тази лампа е произведена извън Израел, някъде в Европа. Но не можех да си представя да получа такова невероятно послание! Това е загадка! ”, - радва се Ари Леви.   И така, какво? И това е всичко, общо взето. Сега археолозите мъчително измислят начин да свържат двете половини за изследване - в условията на пандемия и друга израелско -палестинска война. Ще го направят, не се съмнявам. Ще бъдат написани десетки статии, може би дори книга и няколко докторски дисертации.  
image






Но никой никога няма да може да каже със сигурност каква история се крие зад тези бронзови половинки. Няма такива технологии. Може би това е знак на строителната корпорация от Аквинкум, която издигаше административни сгради в Елия Капитолина по държавна поръчка. Може би паролата на нечия шпионска мрежа, действаща в цялата Римска империя. Или това е основата на тайно общество от потомци на извънземни? Доста възможно. Но няма да разберем.
Кирилл Вишнеполъский



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13276642
Постинги: 11654
Коментари: 18464
Гласове: 6689
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК