Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2021 17:52 - Почти гибелта на Турция
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В началото на 15 -ти век младата Османска империя се развива бързо, превземайки нови територии в Европа и Азия, а нейният султан Баязид I  Светкавицата се чувствал на върха на своята власт. В един момент той напълно губи връзка с реалността и буквално изпада в конфликт с емир Тимур, в който претърпява съкрушително поражение.  

image



Битката при Ангора на 20 юли 1402 г. В началото на 15 век империята на Тимур провежда политика на бързо разширяване, включително в Мала Азия, където превзема тюркоманската държава Кара-Коюнлу. Бягайки от завоевателите, жителите на Кара-Коюнлу бягат на запад, във владението на приятелската Османска империя, чийто владетел Баязид любезно приема бежанците, подготвяйки операция за освобождаване на Кара-Коюнлу (и в бъдеще- нейното присъединяване) към Турция), не желаейки да вижда, че Тимур е твърде твърд враг за него. След като екзекутира онези свои съветници, които се противопоставиха на такава необмислена стъпка, граничеща със самоубийство, Баязид I, начело на 85-хилядната турско-сръбска армия, тръгна към Ангора (сега Анкара), където трябваше да се състои битката с Тимур .  
image


Карта на държавата Кара-Коюнлу. image

image




Баязид I Светкавицата (1354-1403). План на битката при Ангора на 20 юли 1402 г. На 20 юли 1402 г. две от най -модерните за времето си военни машини се сблъскват на бойното поле край Ангора. Около 140 хиляди души маршируваха под знамето на Тимур, повечето от които бяха тежка и лека конница, въпреки че Тимур имаше пехота, сапьори и дори бойни слонове, както и отлично разузнаване, благодарение на което Тимур знаеше всичко за силите на противника, както и че анадолските бейове и кримските татари са недоволни от забавянето на заплатите и лесно ще избягат по време на битката или ще преминат на негова страна. Виждайки крайното неравенство на силите, Баязид предприема отбрана в Ангора и околните планини, но Тимур блокира града и с умели маневри на своята лека конница примамва турците към равнината, където има предимство. Според плана на Баязид турската армия е трябвало да реши въпроса с един удар в центъра, където еничарският корпус е трябвало да пробие вражеските редици и да унищожи противниците, докато фланговете са получили функцията на бойна защита и има спомагателни и ненадеждни войски. Виждайки, че Баязид прави точно това, което иска, Тимур изпраща най -добрите си части по фланговете, надявайки се да ги пробие, а след това да заобиколи и да изпревари врага. Битката започва с атака на кавалерията на Тимур по фланговете, но неочакваното се случва на дясното крило: въпреки че войските на Тимур успяват да смажат турците, сръбските рицари (само 600 души) издържат удара и здраво се придържат към позициите си, за което получиха похвала от Тимур, а командирът на атаката внукът на Тимур Абу Бакр-Мирза получи удар от него.  



Лек ездач на империята на Тимур.


image


Сръбски рицари от 15 век. В същото време на левия фланг офанзивата на войските на Тимур се развива успешно: бойните формирования на турците са разбити, а анадолците и татарите, както се очаква, дезертират на страната на Тимур. След срутването на левия фланг на турците, сърбите се оттеглят към основните си сили, които резервът, въведен от Тимур в битка, обгражда и напълно прекъсва.  
image



Баязид I в клетка. Много малко от турските войници успяха да оцелеят в тази битка, главно онези, които успяха да избягат от бойното поле и онези, които бяха взети в плен, включително султан Баязид I, който скоро горчиво съжали за останалия си живот.  Ако обикновените войници бяха превърнати в роби по заповед на Тимур, той остави Баязид в двореца си като домашен любимец, като периодично го „разхождаше“ в клетка, за да демонстрира силата си. Страданията на пленния турски султан приключват едва със смъртта му на 8 март 1403 г., докато в неговата страна те едва започват.  
image


Анатолия след битката при Ангора.


Тагове:   битката,   Баязид,   при ангора,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13291947
Постинги: 11657
Коментари: 18470
Гласове: 6690
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК