Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2021 15:03 - Защо в Македония се разгневиха от думите на Радев: „От Охрид до Черно море българите запалват искрата на революцията“
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 811 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    image

снимка: Дарик




 

Българският президент Румен Радев участва в тържествата на Петрова нива, които се провеждат под неговия патронаж по случай 118-ата годишнина от Илинденското въстание. Използвайки името Илинденско-Преображенско въстание (въпреки че почти всички битки приключват преди Преображение Господне), Радев бе обвинен в исторически манипулации и провокации към Македония и македонците. За това алармира македонското издание  expres.mk.

„В историческата 1903 г. на това място, според всички правила на съвременния парламентаризъм, както ще напишат очевидци, тракийци постановяват: Няма време за колебания! Одринският революционен окръг се вдига на бунт заедно с братята си от Македония. От Охрид до Черно море българите запалват искрата на революцията. Революция в защита на потиснатите, за защита на българското име, на личното достойнство, което стои над материалното и живота", казва българският президент Радев и добавя: „Тази светла дата завинаги ще свърже духовно българите от Тракия и Македония. Днес, повече от 100 години след събитията, сред нас са нашите сънародници от Република Македония“. 

Провокация ли са думите на българския държавен глава, съдържат ли исторически неистини?

 Всяка историческа истината се тълкува като провокация от съседите. Антибългаризмът им продължава да е запазена марка на РС Македония. Особено, когато става дума за знакови събития от общата ни история, каквото е Илинденско-Преображенското въстание. 1903 година е паметна, защото е свързала духовно Тракия и Македония. Време, когато тракийци и македонци запалват искрата на революцията, с ясната и осъзната цел – да защитят българския си произход и име, личностно и национално достойнство. "Редом със спомена за битките, жив е и споменът за пепелищата, които поглъщат хиляди домове и човешки съдби. За библейския поход на бягащите от зверствата и прокудените от родните си места тракийци, поели по пътя към обетованата земя на Родината, търсейки спасение и подслон от зверствата при потушаването на въстанието", за които припомня в своята реч българският президент. 
Очевидно обаче македонските политици и историци днес продължават да робуват на митовете, свързани с това паметно събитие, превръщайки ги в разделителни линии между българи и македонци. Основният мит е, че въстанието не е българско, а е македонско по етнически характер, че става дума за две въстания – Илинденско на македонците и Преображенско – на тракийците, че българската държава няма никакво участие в неговата подготовка и провеждане, загърбвайки последиците от него.

Иначе как да си обясним категоричния отказ на премиера Заев и президента Пендаровски на 21 август да споменат забранените думи "българи" и "България" по повод годишнината от Илинден 1903 година, което със сигурност е удар, насочен срещу Договора за приятелство. Какво добро може да очакваме от Скопие, когато за лидера на партията ДПМНЕ общата история, която РС Македония има с България може да бъде само периода на "фашистката" българска "окупация" 1941-44 година". 

Митовете за Илинденско-Преображенското въстание и още много други манипулации, свързани с РС Македония и измислената македонска нация, вече са развенчани. Но издигната стена от югоносталгия и югомитология, на която държи не само политическият елит, но и представителите на историческата мисъл в нашата югозападна съседка, и които не желаят да се разделят с антибългарската основа на тази митология от времето на Югославия е причината те да продължават да си присвояват части от общата ни история и да я използват за тиражиране на фалшиви новини. Такава е и тази, свързана с изявлението на българския президент по повод 118-ата годишнина от  Илинденско-Преображенското въстание. Не отива на сериозни политици и управници на една близка нам държава да наричат истината, изречена от Румен Радев, „поредна провокация, като внушават омраза и прoмивaт мoзъците на мacaтa oт нaceлeниeтo нa РС Мaкeдoния.
фактор.бг



Тагове:   Българи,   СРМ,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13323030
Постинги: 11674
Коментари: 18491
Гласове: 6696
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК