Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2021 22:06 - ГРЕШКИ, ОТКРИТИ ОТ ПРИМА ВИСТА, ВЪВ ФАМОЗНАТА СТАТИЯ НА СПАРОТОК " ТРАКИ, БЪЛГАРИ И ЛЕГЕНДАРНИТЕ ГИГАНТИ" от 29 октомври 2010 г.
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 1771 Коментари: 11 Гласове:
3

Последна промяна: 22.09.2021 14:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Що ли му трябваше на нашия спароток да пуска или сам да пише  коментара на "анонимника" за нещастната тази статуйка от 29 октомври, лето 2010-о? Дори да не го е писал той лично, във всички случаи той лично го е пуснал, защото за коментарите под неговите " произведения" е включен модератор. Аз мисля, че" анонимният" автор на "коментара" от 13.09.2021,9.50 все пак е едно клето гавазче на спаротока, именуващо се Димитар ( запазила съм оригиналния му правопис ), което тършува в блога ми и си троши крачетата да носи новинки на господаря си. Но спаротокът трябва да направи генерална уборка на прислугата си, иначе тя, поради вопиещия й умствен дефицит, ще го вкарва винаги в критични ситуации, като тая с преждеобявеното заглавие. Що ли ти трябваше, бе, ДимитАре, да насаждаш на пачи яйца - или по-скоро на таралежи - истукана, комуто служиш? Но стореното сторено.От прекален хъс да угодиш на началството и такива маскарии се случват.

Няма отново да говоря за стиловите недоразумения  в специфичната фразеология на спаротока, нито за точно противоположното на граматическите правила, членуване на подлога и допълнението. Майната им и на липсващите запетайки, стоим високо над тях.

Но не мога да пропусна факта, че е омотал в едно кълбо -  като пилета  в кълчища - хекатонхейри, титани и гиганти. Съобщава пет имена и в тях - три грешки. 

Твърди, че гърците са бъркали траките с гигантите. Еееех, спароточе, прочети на трезв акъл описанието на гигантите в митологията.Там ясно е казано, че това е раса полу-човекоподобна, полурептилска, с огромни - с подобни на титаните  размери. Както много пъти съм писала, като им махнеш носовката "ант", от тях остава гигер или гиген - има огромна топонимия по цял свят с това название. В Индия ги наричат наги. И днес в Унгария "нагь" значи "голям". Съвпадението с името на цареубиеца Имре Наги хич не е случайно.
Гърците и кьорави да са били - пак не биха  могли да се объркат, но най-древните свидетелства за гигантите и гигантомахията не са оставени от гърците.

Нарича Палене област. Може и така, но обикновено пишещите уточняват, че става дума за най-западния "ръкав" на Халкидическия полуостров - всъщност за едното - най-западното - от трите малки полуостровчета. Днес Палене се нарича Касандра. Според преданието, Херкулес е доизбил гигантите, живеещи тук (и) едно нечестиво и беззаконно племе ( Страбон ) . За гигантомахията пишат Херодот, Аполодор, Аристофан, Диодор Сикул и Страбон - но не е ясно дали самите гиганти са това нечестиво племе или става дума за друг народ. А че рептилите са нечестиви, в това няма спор - вижте наследниците им."Палене" наистина идва от "запалване", " палена, опожарена земя" и "phlegra" означава  "горя" , " изгарям", но чакай малко, спароточе - " Сampi Flegrei" в Неапол е името на обширен плосък вулкан, който се намира в самия град. Изглежда като изгорена площ с малки опасни гейзери, нещо като Рупите под Кожух планина. Възможно е Палене да е представлявал в дълбоката древност такъв вулкан - дълго не намирах подобни сведения, но най-сетне прочетох, че в Агия Параскева, на южния край на Касандра, има вулканична дейност и сероводородни изпарения. И все пак най-вероятното обяснение на старинното пеласгийско име е това, дадено от древните историци. Тогава словото е било свято - нито те, нито предшествениците им, от които са почерпили сведенията, са били лъжци. Още повече, че планината на съседното, второ и средно халкидическо полуостровче, се е наричала Драгунтелис - " тяло на дракон". Това средно полуостровче носи името Ситония - мисля, че от Сидон, Сидония - Посейдония. Има и други такива следи.А топономията, разбираемо, е изцяло тракийска, не са само названията, споменати от спаротока. Но в 2010 лето човекът още не е разполагал с Гугъл - карти. Във всеки случай припокриването на гигантите с траките и фантасмагориите, че тракийските запалени стрели, изстреляни към небето, са причината западният "ръкав" на Халкидики да бъде наречен Палене, са само комични.

За "град Кисус и  планината Кисус" - спаротокът обяснява имената им с българската дума  "киша". Забелязала съм, че обожава невъзможните етимологии, защото и хабер няма от етимология. За името на одрисите например беше предложил  някакви плетове, плетки и кошници. Ееей, спаротоко, каква "киша", бе, етимологино нидерландский? Как име на планина ще идва от " киша",бе, човеко? Това да  не ти е блато?

О, не, забравете за спаротоковите "влаги" и " киши", простата Уикипедия, на която винаги намирам махна, този път е безапелационна: древният град Кисус, който днес е малко село и се нарича Хортач ( запазило е българското си име Ортач ), сега  се намира в централна Македония, в Гърция. Названието му е свързано с тракийския цар Кисей, съпруг на Телеклея, дъщеря на Ил. Има и други древни персонажи с име Кисей, единият е свързан с Македония, а вторият е син на Египт. Най-високият връх на планината, която днес също се зове Ортач, е Кисо. Но какво ще рече името Кисо и Кисей? Смятам, че то има същия смисъл като Ортач ( Хортач ), ала най- близката по звучене дума в българския език ( приемана за турцизъм)   - "ортак" - означава съдружник - връх "Съдружник" би звучало глупаво, съвсем по спароточески. Дали идва от словото " хортувам"," говоря"?  Малко вероятно.
В италианския език съществува дума "оrto" - градина - hortus на латински - и може би трябва да поразровим това понятие. У нас има Ортачал - връх в Рила, а в Грузия Ортачала е един от най-старите квартали на Тбилиси, името на който се обяснява като "остров" (?! ).
Засега никой от тези преводи не ме удовлетворява.

Не, има един израз "орта- будала" - не се смейте! Според някои от българските речници на стари простонародни думи "орта" в това словосъчетание означава "среден". Думата е твърде обещаваща като превод на Ортач, а може би и на Кисей ( среден брат или син? )."Орта" - среден - е подходящо обяснение и на названието на най-стария квартал на Тбилиси - Ортачала - със средищно, централно положение, тъй като около него са били формирани по-новите квартали.

Във всеки случай Кисей, прочетено по правилата на тракийския и българския език, би звучало чисто и просто  КисЬО. В България това име отдавна е изчезнало като собствено, но е останало като фамилно - КИСЬОВ.

Това са първите ми "съображения" от бръснещ полет, от прима виста  - за смешните грешки на гуруто, обявил проповедите от ниската си камбанария за " ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ". Но няма да му правя услугата да поправям всеки негов " исторически скеч". Това беше бонус.

И все пак не мога да престана да се питам:" Как и с какви очи подобен персонаж е тръгнал " да пише и издава учебници"?

---------------------------

18 СЕПТЕМВРИ 2021 г.
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СТАТИЯТА ЗА ГРЕШКИТЕ НА СПАРОТОК:

Има едно правило, което важи, както за езикознанието, така и за всички области на човешката дейност - най-трудно се виждат очевидните неща. А  когато човек е неук самодеец като спаротока, възможността да ги забележи е нулева.

И така продължаваме издирването на смисъла на имената Ортач, Кисо и Кисей.

Още в момента, в който прочетох това "ново" название на древния град Кисус, оприличих думата "ортач" на "ортак". Порази ме и сходството с "orto" ( градина на италиански език) - hortus на латински, което се потвърждаваше от името Хортач, с което днешното гръцко село фигурира на гръцките карти. Тъй като продължителните занимания с лингвистика са изработили вече рефлекс у мен, който не ме подвежда, досетих се, че "ортач" най-вероятно означава човек, упражняващ занаят - може би " градинар".
Добродане, знаех, че думите, завършващи на "ч" и пр. са думи от нашия език, макар че под "наш" ние с теб разбираме коренно различни неща. Бях се досетила за това преди да постнеш твоя коментар под статията ми, но твоята намеса, без сам да го желаеш, ме доубеди, че съм на правилен път - така че ти благодаря!
Прието е думата "ортак"  да се смята турцизъм в българския език, освен това открих множество примери, че "Ортач" е фамилно име в Турция. Но как може един град или село, което е било векове наред в Македония, а днес е в Гърция, да носи турско име? Фамилното име Ортач в Турция също не е доказателство за турския произход на думата. За мен бе ясно, че иде реч за фалшив "турцизъм".

Но от друга страна рилският връх Ортачал се превежда като Средни връх, а старият квартал в Тбилиси - Ортачала - като "остров", при това с мъглявата уговорка, че името на квартала има турски произход. Уж турското понятие " орта" също означава "среден".

Отново прегледах възможните италиански паралели, защото обясненията на тракийската лексика, които не намираме в българската етимология, се откриват здрави и читави в живия италиански език - и обратно. В този смисъл отличното познаване на италианския език е извънредно полезно за изследователя на тракийската древност.

И ето - от италианския изскочи словото " ortaccio" - произнася се "ортачо" - отново градина, простонароден изказ - което е не само сходно, а е омонимно по звучене с " ортач" и пълен синоним по смисъл с градина.

Следователно старото българско и тракийско слово " ортач", неминуемо е свързано с градина и най-вероятно означава "градинар". Да, но как това значение се съгласува с понятието " среден" ( връх Ортачал ) и " остров" - Ортачала ?

И изведнъж се плеснах по челото!

Какво точно ще рече словото " градина " в българския език - оградено място. На село и сега хората наричат градините си " градеж ". Формирането на латинската дума hortus ясно е свързано с градеж, строителство, издигане нагоре и пр. и пр. Заграждането на парчето земя, прави градината "средна", недостъпна за чуждите хора, лично пространство на собственика. От градежа, заграждането, огражденията, произхожда и приликата с "остров" на тбилиския квартал Ортачала - в словото няма нищо турско, защото италианската дума " orticello" ( произнася се "ортичело" ), умалително от " orto" - е идентична с Ортичала. На руски " градина" е "огород" - оградена площ. Всъщност понятието " градина" е по- скоро свързано със строителство, зидарство и градеж, отколкото с  овощи  и зеленчуци.

Ето го и произходът на думата " ортак" - в началото тя се е отнасяла до сътрудничеството и взаимопомощта на заетите в строителството и градинарството, отнасяла се е до дългите пътувания на гурбетчиите от тези два занаята - защото едно от значенията й е " спътник" - а после е разширила обхвата си  - "съдружник"," съратник" в най- широк смисъл.

Това е смисълът на името на древния град Кисус - " град", " градеж", а като вторично понятие - може би и "градеж" в смисъл на градина, огород. Вече идва на мястото си и древното име на планината Кисус - скали, които напомнят градеж, зид или направо изградена крепост, която някога се е намирала на нея. Може би на върха й - връх Кисо?

Вече можем да предположим, че онези трима митични герои , носещи името Кисей - са били строители, изграждали са крепости и са дарили на своите народи сложния градинарски занаят. Това със сигурност знаем за Кисей, тракийския цар, зет на Ил, който е основал в зорите на времената своя град Кисус - днешния Ортач.

Впрочем забелязах италианските фамилни имена Кисо и Кицо - Chizzo. Както ви казах - в Италия се крият отговорите на много тракийски загадки, изгубени в България.

Сравнете сега този разбор с бездарната " киша" на спаротока - сбироток и прогледнете за истината.


ВСИЧКИ ПРАВА НАД СТАТИЯТА СА ЗАПАЗЕНИ!







Гласувай:
4



1. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
17.09.2021 08:32
Ще взема отношение относно орто!
Над Слънчев бряг има местност наречена" Ортото" Мислех ,че името е македонско някакво, гам живеят македонски изселници От дете съм питал, какво означава ? Но с "македонски" хумор ми отговаряха ,че означава "орто"?
Когано започнах да се ровя в думите на езици, с които нашият според мен е бил в близък контакт , веднага свързах орто с италианската градина !Попитах приятел, имало ли е някога италианзи ,да пребивават там ? Учуден, запита откъде зная, имало е преди Девети, правели някакви замервания !Следващия въпрос беше, имало ли е градина, да са отглеждли домати например? Изсмя се, зная, че там културни растения не виреят! Ударих на камък НЯМА КАК ДА Е СВЪРЗАНО С ГРАДИНА!
Реших да разгледам лично за следи. Беше сутрин, Слънцето изгряваше Забравих всичко друго! Величествена картина, гледах като омагьосан! !Не знаех ,че орто е също изгрев, а и изток! Но, предвид картината, която видях, убеден съм ,че "Орто" означава " Изгрев"!
Впрочем,Бургас имаше такъв квартал" Изгрев" , на изток от града, най- близко до изгряващото Слънце Така ,че подобни названия, не са необичайни!

Хубав ден, Милена!
цитирай
2. milenavarbanova9 - Здравей, Ваньо,
17.09.2021 11:31
Орто - изгрев, изток - е чудесно название на връх и град - източен - този, отдето се вижда изгревът. Това би било и красиво собствено име - Кисей. Аз се бях спряла на "среден", но "източен" звучи не по-малко убедително.
Често съм си мислила какви беди нанася на науката и нацията ни липсата на средства за изследователите. За да се убедят в дадена теза, за да проучат всички нейни страни, те трябва да отидат на самото място - но, уви!
Пътуването и престоя в местата, които съм посетила с научна цел, съм заплатила изцяло с мизерните средства от собствения си джоб. Никой не ми е помогнал дори с един микрон, най- малко пък българската държава.
Колкото до липсата на сведения за старината, ние сами сме си виновни. Моят бащин род е от с.Камено поле, Врачанско и помня,че когато гостувах в това прекрасно село, всички възрастни хора, най-вече мъже над 60 години, носеха българска носия, не се примиряваха с новото облекло. Те пазеха старината, пазеха езика си, но аз бях млада и не се сещах да ги разпитам за старите думи в родното гнездо на баща ми. Ако щеш, вярвай - едва от няколко години с баща ми сме започнали да събираме такива стари думи. А познанието за тях е изключително важно. Говоря за себе си, от първо лице - аз изобщо не познавам в необходимата степен старите български думи, това уникално богатство, по-скъпо от всичкото злато на света. А сега то ми е толкова нужно!
В нашия случай с Ортач е необходимо и да проучим дали старото име Кисус съответства по смисъл на по-късното. Обикновено е така - но не винаги!
Едно е сигурно - спаротоковите безсмислици за влага и киша са неприложими за собствено име на цар, както и за название на град и планински връх!
Хубав ден, Ваньо!


цитирай
3. dobrodan - Здравей, Милена.
17.09.2021 15:50
Мъничко помощ.
Орт - орто и производните смело мжеш да извадиш от урт - йорт - арт - ард - юрта и т. н. Думата е имала значение и на лагер, стан, място за живеене. Тези постройки са били разпъвани В ОПРЕДЕЛЕН РЕД :), затова и "орто". В абсолютно същото семантично гнездо са Гордий и гордост :).
"Кис" за мое учудване не е многозначна дума. Буквално - рязане, късане. С уговорката, че зависи как е записана и как е четена :).
Имам основание да смятам, че гръцкият корен paleo изобщо не е гръцки:). Палайос. Имаме съвпадение с думата за дете - бала, при нас тази дума е оцеляла като "палав" например. Или с пренесено значение - "някога, когато като дете", за отдавна минало време.
Като славянската дума "палене" е свързана по-скоро с изцяло заетата "поляна", от больiн - заливна площ, особено при пролетно пълноводие.
Не мога да спра да се чудя..... Думи като Орден, ordo, Арда, орднунг, Арден, Вардар..........откъде са се взели :):):), град, гарт.......не, не е латинска :):):).
Широко затворените очи.....на индоевропейските лингвисти :):):):).
цитирай
4. milenavarbanova9 - Здравей отново, Ваньо,
17.09.2021 17:03
Не - уви, изгрев и изток не е точната дума. Погледнах в изготвения от един ентусиаст речник на имената на рилските върхове. Ортачал е преведено като Среден връх.
цитирай
5. milenavarbanova9 - към добродан
17.09.2021 20:40
Еееей, добродане, спри се! Не всичко на тоя свят идва от юрта. Има и къщи, и замъци...
"Палео" не била гръцка дума! Ама разбира се, то коя ли дума е "гръцка", но после ти се засили и ги наговори едни...Ами ако ти кажа, че "ортак" изобщо не е турска и тюркска дума?
Тая вечер съм уморена.Открих какво означава " ортач", но ще го напиша утре.
Приятна вечер!
цитирай
6. dobrodan - Много добре, ще почакам :).
17.09.2021 22:34
P. S. Подозирах, че няма да ти хареса :).
Всяка дума (обикновено същ. нар. м. р. ед.ч.) в днешния ни език, завършваща на "ч" и "дж", "-ак" и "-ар", носи следите от стария ни език.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей и ти , Милена!
18.09.2021 13:47
4. milenavarbanova9 - Здравей отново, Ваньо,
17.09 17:03
Не - уви, изгрев и изток не е точната дума. Погледнах в изготвения от един ентусиаст речник на имената на рилските върхове. Ортачал е преведено като Среден връх.
цитирай

Е, не съжалявай, защото мнението ми остава непроменено!
То се дължи на лично наблюдение и е резултат на фантастичен изгрев! Среден връх там не видях, мястото е сравнително равно там, няма впечатляващи три върха и то да е на средния! Ентусиастът не знам, какво е имал предвид, може за там да има право ,но не и за Ортото над Слънчев бряг!
Ако е среда наистина на нещо имагинерно и името идва от италианци, знаеш какво се крие зад Медиоланум!
цитирай
8. milenavarbanova9 - КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ:
18.09.2021 14:25
МОЛЯ, ПРОЧЕТЕТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО ОТ 18 СЕПТЕМВРИ
НА СТАТИЯТА МИ ЗА ГРЕШКИТЕ НА СПАРОТОКА !

ПРОСТО ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА ДОКРАЙ. ПРОДЪЛЖЕНИЕТО Е В САМИЯ ТЕКСТ !
цитирай
9. milenavarbanova9 - към leonleonovpom2
18.09.2021 14:35
Прочети статията докрай. Има продължение и от него ще разбереш за какво става дума.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
18.09.2021 17:00
Аз говоря зя Орто, а не за ортачатал! Би трябвало , ако са еднакви Орто и орта, тогава да са заменяеми, нали? Не правя връзка с написаното от тебе, просто покрай него се сетих и за това!С кой друг да споделя, ти си най-веща по италиански!
Иначе ,орт на гръцки е прав-ортагонален триъгълник е правоъгълен триъгълник!
Ако орта идва от орт-гръцкото/ не го твърдя/, би трябвало да става дума за нещо право!

Хубав ден!
цитирай
11. milenavarbanova9 - КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ:
26.09.2021 07:00
ПОНЕЖЕ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ВЛИЗАМ В ТЕКСТА НА СТАТИЯТА СИ - ЗА ДА НЕ ЗАЯВИ НЯКОЙ , ЧЕ СЪМ ГО ПРОМЕНИЛА - ЩЕ ДОБАВЯ ТУК ТЕЗИ ИМЕНА И ПОНЯТИЯ, СВЪРЗАНИ С КОРЕНА "КИС", ЗА КОИТО СЕ ДОСЕТИХ ПО-КЪСНО:

КИШ - ЕДИН ОТ НАЙ-ДРЕВНИТЕ ШУМЕРСКИ ГРАДОВЕ.

КИСАН - ЗЕМЕДЕЛЕЦ, ГРАДИНАР, НА САНСКРИТ

КИШЕЧНИК - ДЕБЕЛО ЧЕРВО НА РУСКИ - СВЪРЗАНО Е С ХРАНА, ОБРАБОТВАНЕ, СМИЛАНЕ.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 768774
Постинги: 327
Коментари: 1801
Гласове: 1891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031