Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2021 21:30 - Чжан Цянъ видя езерото Лоп Нор и Формалина в пустинята Такламакан
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 265 Коментари: 0 Гласове:
2



 В древни времена европейските търговци не са знаели за съществуването на Китай. Дали самите китайци са търсили път към Запада?   Древногръцкият историк Херодот (484 г. пр. Н. Е. - 425 г. пр. Н. Е.) изразява абсолютна увереност, че Индия е последната населена страна на Изток. На свой ред древните китайци не се обидиха на това, тъй като те самите не знаеха за съществуването на Гърция и още повече за някой Херодот.  На жителите на Поднебесната империя и беще  достатъчно да търгуват със съседите си и те се чувстваха спокойни.   В древни времена обаче императорите на Китай уважавали чуждестранните туристи, обсипвали ги с щедри подаръци и дори ги канели на кралската трапеза. Владетелите също насърчаваха и своите пионери. Пътуванията по онова време се контролират от държавата и всички хора, завръщащи се от далечни страни, трябваше да представят доклад за това, което са видели.   От 4 век пр.н.е. Китай беше заплашен от войнствените номади. Следователно събирането на данни за близки и далечни земи даде възможност да се организира отбраната навреме или да се донесе добра печалба от търговията в случай на добросъседски отношения.  

image



„В планините на Китай“, 1830 г. Художник Легашов Антон Михайлович. Съвременните европейци са свикнали да се възхищават на приключенията на Марко Поло, Васко да Гама, Афанасий Никитин или, ако копаете по -дълбоко, същите Херодот, Евдокс и Ханон. Мистериозният Изток обаче имаше и свои герои, които, рискувайки собствения си живот, се опитваха да разберат какви тайни пази непознатият Запад.   През 138 г. пр.н.е. на офицер от императорската охрана на име Чжан Цянъ (200 г. пр. н. е. - 114 г. пр. н. е.) е наредено да проучи земите западно от Поднебесната империя. Воинът тръгнал на рисковано пътешествие и скоро бил заловен от войнствените хуни. Той успява да избяга едва след 10 години, но всички негови злополуки в крайна сметка донесоха значителна полза на държавата при изучаването на далечни страни.   Чжан Цянъ е изминал над 15 000 км. През цялото време на опасните си приключения той посещава страните Кангюй (Казахстан), Даван (Фергана) и Бактрия (район на територията на съвременния Таджикистан, Узбекистан и Афганистан). Видя езерото Лоп Нор и пустинята Такламакан. Освен това пътешественикът научил за съществуването на Парфия и Индия.   По време на дългогодишното си пътуване, той се занимава с нещо повече от географски изследвания. Във всяко от местата, които посещаваше, пратеникът на императора се занимаваше с шпионаж. Тогава той подробно разказа на владетеля на У -ди   за западните страни, с които е просто необходимо да се търгува.   Китайските търговци тръгнаха по маршрута, съставен от Цянъ на запад. След това всички научиха за държавите от Централна Азия, териториите на Мала Азия, Индия и Палестина. Това беше първата стъпка към създаването на Големия път на коприната. Завръщайки се у дома,  Цянъ  припомнил на хуните  всички обиди към . По вече познатия път той поведе китайската армия в тила на врага, победи я и получи за това княжеска титла.  
image




Маршрут на Zhang Qian на картата на Азия. Друг легендарен китайски пътешественик е Сим Цянъ (135 г. пр. Н. Е. - 86 пр. Н. Е.). В трите си кампании той не отиде на Запад като  Цянъ, но значително разшири разбирането на китайската империя за нейните съседи.   При първото си пътуване Сим Цянъ изучава и описва подробно югозападния и северозападния съвременен Китай. Във втория той посети границата на Средното царство с Бирма. В третия той се насочи на северозапад покрай Великата китайска стена и стигна до провинция Гансу.   Заслужава да се спомене и будисткият монах Фа Сиан (340 г. - 418 г. сл. Н. Е.). През 398 г. той отива на легендарно поклонение до будистки светилища. Той прекара 18 години на път и посети 30 държави. Индия, островите Ява и Цейлон (Шри Ланка), Фергана, Балистан, Уйгурското царство, Каракум, Хотанското царство, Афганистан са най -известните земи, където Фа Сиан успя да посети.   От описаните по -горе пътувания можем да заключим, че древните китайци не са били много нетърпеливи да посетят Херодот. И защо да са имали нужда от него, ако в техния регион се е установявала печеливша търговия? Корея, Индия, Япония и някои кралства от Югоизточна Азия бяха по -достъпни от Европа. И едва с развитието на Великия път на коприната търговията придобива наистина гигантски оборот.  

image




Големият път на коприната по време на разцвета си. Може да се предположи, че древните китайски търговци са се срещали с европейски търговци, например в Индия, и все пак е са чували за Европа. Очевидно обаче не са имали нетърпението да я посетят. В крайна сметка всички най -необходими стоки бяха на Изток и, както се казва, "Хубаво е да се посети, но у дома е по -добре!"   "Съвършено мъдро! От 100 мъже, които бяха мои спътници в земите на западните варвари, само двама се върнаха. Колко могат двама възрастни хора да поемат на раменете си и да  пренесат през пустините и планините, покривайки пътя от 15 000 ли?" " От доклада на Zhang Qian до съветниците на император Ву.
Хронопортация


Тагове:   херодот,   китайци,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13128941
Постинги: 11557
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години