Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2021 15:20 - Керамични кани с изумруди и златни фигурки, открити в Колумбия
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 187 Коментари: 0 Гласове:
2



  Колумбийските археолози разкопаха осем керамични кани с изумруди, метални и златни фигурки. Според изследователите артефактите принадлежат към древната култура на мусиков, която е била известна със своите умения за обработка на злато и би могла да вдъхнови испанските конкистадори към легендата за Елдорадо.   Здравейте приятели!   Артефактите са открити от екип археолози, извършили предварителни разкопки преди началото на строителните работи в района на руините на древния град на културата Мусиков (Чибча) близо до Богота, съвременната столица на Колумбия.   Там екипът открил храма и гробовете и открил осем керамични кани, така наречените „офендатариос“, които съдържали предмети от различни материали и изумрудени камъни.   Мусики е древна култура, чиято цивилизация процъфтява в района до 1537 г. Тя беше известна със своите умения в обработката на метал и злато, което привлече вниманието на завоевателите, които смятаха този народ за приказно богат.   Испанците, които се опитаха да завладеят тези места (1537-1540 г.), убиха коренното население по време на битките. Много аборигени умират от болести, донесени от конквистадорите. Но въпреки тези кървави събития мусика оцеля, хиляди техни потомци живеят и до днес.   Вътре в каните имаше статуетки под формата на човешки фигури или животни, изработени от желязо и злато, и изумруди. Според експерти намерените кани са на около 6000 години.  
image




3-D изображение на една от фигурите. Прилича на мъж с шапка. Снимка: Франсиско Кореа. На някои статуетки фигурите приличат на хора с шапки, тояги и оръжия. Може би храмът, в който са открити, е свързан с поклонение на предците.   Според Кореа храмът и офрендариос може да са свързани с божествата, които мусика почитат.  
image


Вътре в каните имаше различни предмети и камъни, изумруди, които можеха да бъдат дарове за боговете. Снимка: Франсиско Кореа. "Много е трудно да се установи, но мисля, че е имало някакъв култ към предците", казва Кореа в интервю за Live Science. артефакти, които често включват метални фигурки и изумруди. " Мусика почиташе много богове, включително тези, свързани с луната и слънцето.   Легендата за Елдорадо?


image



На снимката: една от каните за офендатариос и нейното съдържание. Снимка: Франсиско Кореа. Мусика се считат за експерти в областта на металообработката. Когато испанците влязоха в контакт с тази култура, те бяха особено впечатлени от златната им бродерия. Наблизо нямало златни мини, затова мусика сами изработвали златни нишки, правели бижута и дори ги търгували за суровини.   image


Смарагди, открити при разкопки в кани за офидариос. Снимка: Франсиско Кореа. "Що се отнася до това дали метални изделия Muisca - особено техните златни изделия - са вдъхновили легендата за Елдорадо? Те са имали традиция, че по време на определени церемонии началникът ще се появи покрит с маз, която включва частици злато", каза Кореа и тази церемония беше един от мотивите за този мит. " Церемонията на "златния вожд" беше засвидетелствувана от  испанците и записана в испанските хроники.   Така тя, заедно със златните бижута Muisca, помогна да се вдъхнови легендата за Златния град Елдорадо, който все още се търси ...   Екипът беше подпомогнат в изследователската си работа от Museo del Oro и Университета в Ксаверия.   Текст: Наталия Переделская   Най -горното изображение: Една от намерените кани офендатариос  и съдържанието им. Снимка от Франсиско Кореа.    


Тагове:   кани,   офендаториос,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13344244
Постинги: 11679
Коментари: 18499
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК