Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2021 20:00 - Аркаимската култура. Учените развенчават митовете за постиженията на жителите на Страната на градовете
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Културата на Синташта се развива през бронзовата епоха. Научният подход предполага, че през този период Средиземноморието е било център на икономическия и културен живот в евразийското пространство. Но в степта Аркаим играе най -важната роля.   Въпреки че учените смятат, че около Аркаим са се появили твърде много митове и преувеличения. Каква всъщност беше Страната на градовете? И какво успяха да постигнат жителите му?   image


Разкопки на Аркаим https://arkaim-center.ru/video/arkaim-put-v-istoriyu-chast-2-fedor-petrov Митът за градът крепост с високи стени Последните научни изследвания на специалисти от резервата "Аркаим" и учени от Челябинския държавен университет показват, че външната стена на Аркаим е била висока само около два метра. Те представлявали наземен вал, подсилен с дървени конструкции. Нямаше десетметрови кули. Рововете бяха с променлива дълбочина - от един до три метра.  

image



Аркаим нямаше стени, като древноруска крепост Към днешна дата са открити 28 укрепени селища от културата Синтаща. Разкопки бяха частично извършени на 12 от тях. И това са малки разкопки. Мащабни проучвания обхващат само 4 населени места - Аркаим, Синтаща, Устье, Каменни Амбар (Олгинское).   Селищата в Страната на градовете не са били разположени на хълм, както всички крепости от бронзовата епоха, а в дъното на долините, заобиколени от хълмове. Жителите им очевидно не се страхуват от нападение от съседите си. Селищата бяха разположени в заливни поляни за удобна паша. Защитната функция на стените не беше основната. Разкопки на селището Каменни Амбар https://arkaim-center.ru/video/arkaim-put-v-istoriyu-chast-2-fedor-petrov Основата на стопанския живот на Аркаим и Синтакша все още е говедовъдството. Говедата се отглеждат сами и получават от съседи.   Имаме основание да вярваме, че населението на Синтаща, с колесниците и добрите си оръжия, излъчва военната си мощ в околностите, казва археологът, изследовател на резервата Аркаим Фьодор Петров, - Даническите отношения са напълно възможни. Жителите на Аркаим, според учените, са заседнали скотовъдци. И това е основната им разлика от съседите. През бронзовата епоха в степта живеят номадски пастирски народи.   Научна реконструкция на облика на Аркаим   Аркаим не беше ли столицата на металурзите? Според археолога Фьодор Петров мащабите на добива и обработката на метали от представители на културата Синтаща напоследък са силно надценени.   Вдигнахме материал от няколко населени места, изчислихме теглото и обема на метала, технологичните шлаки, - казва археологът, - Оказва се, че металът е произведен чисто в зависимост от нуждите на населението. И имаха доста леки оръжия. Едно металургично топене дава слитък с тегло 350-400 грама. Това са малки обеми. Но след няколкостотин години в съседната област Оренбург наистина се роди най -мощният минно -металургичен център на своето време. Това са мините Каргали. Има данни за огромен обем, добив и топене, размяна на метал със съседи за добитък и други стоки.   Разкопки на селището Синтаща https://arkaim-center.ru/video/arkaim-put-v-istoriyu-chast-2-fedor-petrov При разкопките в Аркаим са проучени 8 хиляди квадратни метра. По отношение на мащаба на разкопките, това е първото място сред всички паметници на Южен Урал.  
image



От гледна точка на находки в културния слой, - обяснява Фьодор Петров, - Аркаим е един от най -бедните археологически обекти в Южен Урал. 1.3 находки от инвентара за събиране на квадратен метър. Повече керамика и предмети се срещат в обикновени неукрепени селища. На квадратен метър има 4-7 единици находки. Каква е причината за това? Според една версия Аркаим не съществува дълго. И на негово място не се появиха нови селища. Според друга версия, жителите на Страната на градовете взели със себе си керамика, оръжия, бижута, когато напускали територията на Южен Урал. Ето още за това как е бил подреден животът на жителите на Аркаим.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13343784
Постинги: 11678
Коментари: 18497
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК