Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2021 18:19 - В какво е особеността на древногръцкия език?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1335 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.11.2021 19:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Не е тайна, че обичаните древни гърци са заели азбуката от финикийците.





  Древните езици. Когато мислите за древногръцки и латински, си представяте как лесно ще четете древни автори на оригиналния език, ще говорите с приятели на тези езици и като цяло животът ще изглежда като Елизиум ...   Да, добре, да, разбира се. Искате ли да започнете с трите основни вида древногръцка азбука? Много диалекти? След това животът няма да изглежда сладък. Всъщност гръцката реч ще се отнася за азбуката, по-точно за видовете  азбуки. Не е тайна, че обичаните древни гърци са заели азбуката от финикийците. Изследователите предполагат, че са адаптирали финикийската писмена система та остров Евбея (толкова голям дълъг остров северозападно от континентална Гърция) в края на 11-ти и началото на 8-ми век пр.н.е. NS Финикийците са имали консонантна азбука, тоест тя се е състояла тъпо от  съгласни букви.



image





Подобна система работи добре за семитските езици, но не и за гръцките, така че гърците взеха някои финикийски съгласни (например алеф) и ги адаптираха за означаване на гласни (алеф-алфа, йод-йота и т.н.). Гърците също запазват имената на финикийските букви (алеф-бет-гимел-далет) и просто променят названията им  за по-лесно четене на гръцки (алфа-бета-гама-делта). След това гърците добавиха свои собствени букви. Това са хи (Χ), пси (Ψ), фи (Φ), омега (Ω). В древногръцката азбука имаше и буква, наречена дигама, на финикийския език се наричаше вав, което означаваше звука "w".   Това са общи факти за гръцката азбука и нейните заемки. И сега забавлението започва. За да опростят всички древногръцки азбуки (ако вземете предвид и най-малката разлика в изписването на буквите, има повече от десет от тях), изследователите групираха всички азбуки в три групи и ги разделиха по цвят, така че тези азбуки бяха наречени цветни. Има общо три цвята: зелен, червен и син. Зелените азбуки са предимно южната част на Гърция, например остров Крит, сините са Атика, Коринт, западното крайбрежие на Мала Азия (Йония), Епир, Македония и северната част на Егейско море, т.е. източните диалекти. А западните азбуки принадлежат към червените азбуки, тоест по-голямата част от Пелопонес, Евбея, Беотия и гръцките колонии в Magna Graecia (южното крайбрежие на Италия). Всъщност етруската и латинската азбука произлизат от червените азбуки. Между другото, благодарение на западните червени азбуки на латиница и на много езици, включително и на английски, първите букви не са Α, Β, Γ, а A, B, C. Всичко се случи, защото западните гърци обозначават буквата Γ по заоблен начин, подобна на латинската буква C. Но ако вземем съвременната гръцка азбука, тогава тя произлиза от сините азбуки на древногръцкия, или по-скоро от йонийската. Първоначално Атина прие така наречената йонийска норма, след тях Беотия (това е мястото, където е Тива, ако има нещо друго), а след това йонийската версия на писането на букви се разпространи из целия гръцки говорещ свят и достигна до наши дни.   Това всъщност е толкова накратко за системата от гръцки азбуки, защото ако говорите подробно за всеки нюанс, всяка буква, тогава материалът ще бъде за лекция или дори две. Така че в плановете, предполагам, точно още една забележка за разликите между "цветните" азбуки! Като цяло ще кажа едно – със сигурност е трудно да се учат древни езици, но е страшно интересно.   Автор - Иляс Ингилдеев


Тагове:   финикийци,   гърци,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13346151
Постинги: 11679
Коментари: 18499
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК