Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2021 21:22 - Фалшификат, който промени цялата история на света
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1365 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 05.11.2021 17:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Властта на папата в средновековна Европа е била огромна.
Римските папи претендираха за господство не само над всички християнски църкви, но и над християнските монарси, като известно време дори доста успешно се бориха дори срещу императорите на Свещената Римска империя.  
Обосновката за такава огромна сила на Римската църква беше документът, известен като Дарът на Константин.
Това е писмо, написано от първия християнски император на Рим – Константин Велики, управлявал в началото на 4 век след Христа.  


image


Император Константин Велики
Легендата за появата на документа е следната: император Константин умирал от проказа. Умиращият езичник търсел спасение и уж получил съвет от своите магове: да се къпе в кръвта на убитите бебета. Този метод на лечение ужасил толкова много императора, че той предпочете да умре, вместо да отнеме живота на невинни деца. Скоро след това апостолите Петър и Павел се явили на сън на императора и му показали друг начин за изцеление.
Той трябваше да намери папата (а в онези дни това беше името на местния глава на християнската общност) и да бъде кръстен. Константин се подчинил на учениците на Христос, намерил папа Силвестър, покръстил се и скоро се възстановил от болестта си. В знак на благодарност императорът дал на римския епископ и всички негови наследници своята корона, кон, любимия си дворец, град Рим и цялата западна част на Римската империя, както и първенство сред християнските светци до края на времето. Всъщност на папата беше дадена пълнотата на цялата власт, духовна и светска. Престолът на наследниците на Свети Петър отсега нататък се извисява над императорския трон.
В църковно отношение папата получава главенството на четири патриаршии: Антиохийска, Александрийска, Константинополска и Йерусалимска, както и над всички църкви по света.
Самият Константин Велики се оттегля от Рим в Константинопол, който построява, където започва да управлява източната част на империята.
Западната, според текста на хартата, вече е собственост на Силвестър и той може по желание да назначи в него светски владетел.   Ето такава е легендата.
Но между другото, малко хора вече знаят, че това е чиста измислица, а „Константинов дар“ не е нищо повече от фалшификат. Това стана ясно още през 15 век.  
Всъщност Константин Велики премества столицата на бреговете на Босфора по чисто практически причини.
Новият Рим е бил надеждно защитен от естествени прегради от варварски набези и е бил на много удобно място за развитие на търговията. Цезар приема кръщението буквално непосредствено преди смъртта си в Константинопол и е кръстен от Константинополския архиепископ Евсевий Никомидийски.  
Историята с фалшификата е следната: през 751 г. Пипин Къси, първият представител на династията на Каролингите, става крал на франките. Той свали своя монарх, Хилдерик III - последният крал от династията на Меровингите, и сега новият крал се нуждаеше от убедително оправдание на властта за себе си и своите потомци.  
image

image



Кралят на франките Пипин Къси

Междувременно Рим през същата година е застрашен от нашествието на лангобардите. Формално вечният град все още е част от общата Римска империя, но поради вътрешните си проблеми Константинопол не може да окаже никаква помощ на старата столица.
Тогава папа Стефан III се обърнал за помощ към франките, предлагайки сделка. Пепин Къси е трябвало да защити Рим от лангобардите и в замяна да получи благословия за кралска власт.
А за да се потвърди, че папата има такива правомощия  е необходим фалшив документ - дарът на Константин. Тогава е имало малко грамотни хора (припомнете си – действието се развива в най-мрачното Средновековие), а тези, които са изучавали история и са знаели точно обстоятелствата около царуването и смъртта на император Константин, са още по-малко. Повечето от духовенството бяха грамотни и просто бяха подчинени на папата. Тоест просто нямаше кой да го изведе на чиста вода и да го осъди за фалшификация.  

В резултат на това франките надделяват над лангобардите и предават на папата завладените за него земи, които заедно с Рим образуват специална държава на папите. Тогава Стефан коронясва Пепин и под страх от отлъчване забранява на франките да избират крале не измежду неговите потомци.
И именно дарът на Константин узаконява тази церемония, в чийто текст се потвърждава правото на папата да назначава владетели на територията на Западната Римска империя и да има своя светска власт.   В бъдеще фалшивото писмо е използвано в борбата срещу Константинопол.
Папа Лъв IX пише писмо до Константинополския патриарх Михаил I Керуларий, в което обосновава върховенството си над него с позоваване на писмото. Константинопол, където  се намираха грамотни хора, естествено не признаваше подчинението си. Главите на църквите се анатемосват един друг и в резултат на това през 1054 г. настъпва Вселенски разкол – християнската църква се разделя на православна и католическа.   Фалшивостта на подаръка на Константин, както споменах по-горе, беше обоснована през 15 век. Това е предшествано от следните събития: папа Евгений VI, позовавайки се на същия подарък на Константин, иска да разшири властта си до Неапол. И кралят на Арагон, Сицилия и Неапол, Алфонс Великодушни, активно се съпротивлява на това. Дясната му ръка, един доста образован и интелигентен човек по това време, Лоренцо Вала, провежда цели научни изследвания и публикува трактат за фалшифицирането на подаръка на Константин.


image


  Секретар на крал Алфонс Великодушни - Лоренцо Вала
Доказателството беше много убедително. Вала установява, че информацията за прехвърлянето на западната част на Римската империя към папата като цяло липсва от надеждни древни източници.
В същото време езикът в документа отговаря не на класическия латински от времето на Римската империя, а на средновековния. Константин в писмото си се обръща към своите управители, наричайки ги сатрапи - и тази титла не е съществувала тогава, тоест това със сигурност не е могло да бъде през IV век.
Също така в текста на подаръка на Константинов има думата "бенефициент", която е била използвана само в дните на средновековния феодализъм, но не и в древността.
И самото предаване на властта по този начин противоречи на всички закони и традиции на Римската империя.   Те се опитаха да опровергаят трактата на Лоренцо Вала, но беше безполезно да се спори с очевидните факти.
Тогава Рим използва стара изпитана техника: през 1546 г. трактатът на Вала просто е включен в списъка на забранените книги. Но това не можеше да промени нищо.
Работата на Лоренцо Вала стана известна на много просветени хора, например Мартин Лутер го споменава в борбата срещу Рим.   В резултат на това Ватикана въпреки това призна фалшификацията на документа. Но едва през 19 век.
Илъя Дуке


Тагове:   папа,   Константинопол,


Гласувай:
6



1. radostinalassa - Аз не разбрах нищо за дара
05.11.2021 16:15
Може някой историк да ми обясни казуса.
цитирай
2. dobrodan - Прочети какво си преписала.
06.11.2021 11:31
Константин се подчинил на учениците на Христос, намерил папа Силвестър, покръстил се и скоро се възстановил от болестта си.
В знак на благодарност императорът дал на римския епископ и всички негови наследници своята корона, кон, любимия си дворец, град Рим и цялата западна част на Римската империя, както и първенство сред християнските светци до края на времето.
Всъщност на папата беше дадена пълнотата на цялата власт, духовна и светска. Престолът на наследниците на Свети Петър отсега нататък се извисява над императорския трон.
В църковно отношение папата получава главенството на четири патриаршии: Антиохийска, Александрийска, Константинополска и Йерусалимска, както и над всички църкви по света.
Самият Константин Велики се оттегля от Рим в Константинопол, който построява, където започва да управлява източната част на империята.
Западната, според текста на хартата, вече е собственост на (папа) Силвестър и той може по желание да назначи в него светски владетел.

Ако ти е много трудно, прочети го пак.
цитирай
3. radostinalassa - Мене ме интеруесува само...
06.11.2021 16:02
как се е излекувал от проказа. И как си позволямаш да ми пишеш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13274405
Постинги: 11654
Коментари: 18464
Гласове: 6689
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК