Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2021 20:20 - Иран срещу Туран
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Иран и Туран са две съседни държави и постоянни съперници. В същото време те са били обитавани от родствени помежду си народи, говорещи близки един до друг ирански диалекти. Иранците са потомци на напусналите степите на югоизток индоевропейци, които преминават към заседнал начин на живот и се занимават със земеделие. Думата Ария - идва само от древен Иран и буквално се превежда като фермери. С течение на времето този народ се разраства и става по-богат, образувайки Персийското царство.   Индоевропейците, които не заминават с тях, остават степни номади. В степите те също се чувстваха спокойни, занимаваха се предимно със скотовъдство и образуваха много родствени племена с много висок военен потенциал.  
image



Барелеф "Битката между Иран и Туран" В персийската митология районът на север от река Окс (Амударя) традиционно се нарича Туран. В буквален превод името Туран означава страната на туровете или биковете, което говори за население от пастирски племена. Иран и Туран се борят за господство в региона от векове. Северните номадски роднини на древните перси извършвали местни хищнически походи срещу своите южни заседнали роднини от незапомнени времена, а някъде от 7 век пр.н.е. (т.е. след образуването на Мидийската и Персийската империи) те започват да се обединяват в големи известни ни съюзи като масаги, саки, сармати, партяни и ефталити.  

image



Сармати Конфронтацията между тези два народа е пряко отразена в персийската митология. Според местните легенди първият ирански цар Фаридун разделил света на три части: най-големият син получил Китай, средният син Тур, превзел Туран, а най-малкият получил земята на арийците - Иран. Зад гърба на баща си синовете се скарали и убили най-малкия  син, иранския цар, поради което Фаридун ги проклел и заповядал да изкопаят огромен ров между Туран и Иран. Оттогава Ариана Вейджа - арийското пространство е разделено на Иран и Туран, чиито жители се мразят. Иран в свещената книга Авеста беше място на благост, доброта, просперитет и разум, а Туран беше царство на злото, варварството и всякакъв вид грях. Туран се оглавява от митичния цар Афрасиаб, който въплъщава всички отрицателни черти на царя на страната на враговете и дори името му буквално се превежда като „измама“. Според легендата пророкът Заратустра, основателят на зороастризма - втората от известните монотеистични религии, жрецът и пророкът, на когото се приписва авторството на Авеста - свещеното писание на зороастризма, е роден в Туран, но се твърди, че е изгонен от там от местни варвари и отива в Иран, където намира последователи.  
image



Звезда - бойна формация сред туранските племена Самите турани са запазили древната индоевропейска религия, която е била и сред скитите. Това е доста сложен анимализъм - поклонението на свещени животни и духовни богове, които се наричали деви. Свещени животни: грифони, лъвове, орли, коне са били тотеми на племена и обитатели на видимия свят. Туранците се покланяли само на хищници и в сцените на тяхната мъчителна плячка те виждали свещения кръговрат на природата и нещата. Този сюжет присъства постоянно върху бижутата и оръжията на всички ирански племена. Атрибутите на животните: рога, крила, нокти са били използвани в Туран във военни амуниции.   Авеста съобщава за хиляда години конфронтация между Иран и Туран, чиито сили се ръководят от героя Рустам и неговия син Сухраб и същия зъл цар магьосник Афрасиаб. Войната продължава, докато най-накрая Рустам побеждава и убива Афрасиаб, довеждайки Туран до домакин на добрите ирански земи. Но това е само легенда. Всъщност Туран спечели.  
image



Парти Партите, един от най-силните и развити съюзи на народите на Туран, завзеха персийския трон и с подкрепата на своите роднини, сарматите и масагетите, създадоха силното Партско царство. Именно сред партите се появява за първи път тежката кавалерия. Тяхната държава беше толкова мощна, че в крайна сметка спря експанзията на Рим на изток и Китай на запад. Новите владетели обаче бързо възприемат културата и религията на Иран и забравят своето номадско минало.  

image



Битката на римляните с партите Малко по-късно саките заобиколиха Партия и нахлуха в Индия, създавайки там Индо-скитското царство, където бързо се присъединиха към кастата на кшатриите и приеха будизма.   Ефталитите, които също са "бели хуни", основават силно царство в планините на Афганистан.   Сарматите, както знаете, под натиска на тюрките, мигрират на запад, изтласквайки своите сродници - скитите. Същите земи на Туран са заети от нарастващия Тюркски каганат.     Илья Duke  


Тагове:   Иран,   арии,   туран,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13293462
Постинги: 11657
Коментари: 18470
Гласове: 6690
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК