Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2022 19:27 - Къде се намира люлката на славянските народи
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 1717 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
26.03.2022 14:04:11, Кириллица         litres.ru   Откъде се появи славянският етнос и каква територия може да се нарече „изконно славянска“?   Разказите на историците са различни.
Доминиканският монах-историк Мавро Орбини, който написва в края на 16-началото на 17-ти век съчинение, наречено „Славянското царство”, позовавайки се на редица автори, твърди, че славяните идват от Скандинавия: „Почти всички автори чието благословено перо предаде на потомците историята на славянското племе, твърдят и заключават, че славяните са дошли от Скандинавия.   Потомците на Яфет, синът на Ной (за когото авторът говори за славяните) се преселват в Европа на север, прониквайки в страната, която сега се нарича Скандинавия. Там те се умножиха безброй, както посочва св. Августин в своя „Град на Бога”, където пише, че синовете и потомците на Яфет имали двеста родини и заели земите, разположени на север от планината Тавър в Киликия, по протежение на Северния океан, половината от Азия и цяла Европа чак до Британския океан.   Летописецът Нестор нарича най-древната територия на славяните - земите по долното течение на Днепър и Панония. Причината за заселването на славяните от Дунава е нападението на волховците срещу тях. „Дълги години същността на словените седеше покрай Дунаев, където сега има земя Угорскаи Българска. Оттук идва и Дунавско-балканската хипотеза за произхода на славяните.   image       Европейската родина на славяните също имаше своите привърженици. Така видният чешки историк Павел Шафарик смята, че прародината на славяните трябва да се търси на територията на Европа, до сродните им племена келти, германи, балти и траки. Той вярвал, че в древността славяните са окупирали обширните територии на Централна и Източна Европа, откъдето са били принудени да напуснат Карпатите под натиска на келтската експанзия.   Имаше дори версия за двете прародини на славяните, според която първата прародина е мястото, където се е развил праславянският език (между долното течение на Неман и Западна Двина) и където самият славянски народ са се образували (според авторите на хипотезата това е станало от 2 в. пр. н. е.) - басейна на р. Висла. Оттам вече са си тръгнали западните и източните славяни. Първият заселил района на река Елба, след това Балкана и Дунава, а вторият - бреговете на Днепър и Днестър.   Висло-Днепърската хипотеза за прародината на славяните, въпреки че остава хипотеза, все още е най-популярна сред историците. Условно се потвърждава от местни топоними, както и от лексика. Ако вярвате на „думите“, тоест на лексикалния материал, прародината на славяните се е намирала далеч от морето, в гориста равна зона с блата и езера, както и в реките, вливащи се в Балтийско море, съдейки по общославянските имена на рибите - сьомга и змиорка. Между другото, вече познатите ни области на културата на погребенията  напълно отговарят на тези географски характеристики.


Тагове:   гени,   словени,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13330908
Постинги: 11678
Коментари: 18497
Гласове: 6696
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК