Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2022 19:55 - Как завърши последният Велик глад в Западна Европа?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.05.2022 20:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Все по-често анализаторите съобщават за глада, който надвисва над  света. Особено в Близкия изток и Африка.   Има обаче прогнози за предстоящите гладни години в Западна Европа. Тоест във Франция, Германия, Холандия и други високоразвити страни.   За неподготвен слушател това може да ви изненада до точката на максимално недоверие:   Как  глад във Франция? В най-богатата Франция? Да не си полудял?
Междувременно Европа живее в състояние на постоянен (непрекъснат) глад до средата на 19 век. Основните причини са, разбира се, засушавания (провал на реколтата), войни, растителни епидемии и т.н.  
Има обаче по-дълбока причина, поради която Европа е особено податлива на „глад – комбинация от огромна гъстота на населението с доста лоши природни условия.   Нека обясня за оскъдните природни условия.
Ето, вземете същата Франция. Знаете ли защо винопроизводството е толкова развито там и защо се използват и жаби, гроздови охлюви и багети?  
Веднъж вече писах за това. Почвите на Франция са в по-голямата си част неплодородни, каменисти и бедни.
  Разбира се, съвременните селскостопански технологии дори в пустините карат репичките да растат, но през 14-ти век такива чудеса не са наблюдавани и затова основната култура на селяните там е гроздето, което е непретенциозно и расте дори на бедни почви.
  Гроздето даваше вино и бързи въглехидрати, а върху него се отглеждаха и охлюви - то беше добър източник на протеин за гладуващите селяни.
Както и жабите, които също не изискват особено луксозни условия.
  Откъде дойдоха багетите? Е, тоест тънки хлябове? Всички от едно и също място - от липсата на растителност и по-специално гори.
Няма гора - няма изобилие от дърва за огрев. И когато няма достатъчно дърва за огрев, трябва да измислите форма на хляб, която се пече бързо.
  Това не ти е питка от руска печка, която (като качамак например) можеше да се пече колкото искаш - дърва имаше в изобилие.
  Като цяло оскъдната диета на френските селяни мигрира в добре нахранените времена на 20-ти и 21-ви век, като в същото време се счита за „особено деликатни деликатеси“. Тези деликатеси, както вие и аз разбираме, са паметници, напомняния колко трудно е било за обикновените европейци (не на елитите) да оцелеят преди 200-300 години.   Малко слънце през лятото не беше достатъчно, малко по-малко дъжд - и количеството храна вече не беше достатъчно за огромно (за такъв район) европейско население.   Съответно на всеки 10 години (или дори по-често) имаше глад, който покоси десетки хиляди и дори милиони хора.
  Например, през 1125 г. Големият глад намалява населението на Германия с 2 пъти.
А 100 години преди това, през 1030 г., във Франция има още по-ужасен глад (който продължи 3 години).
  Не мога да опиша всичките му ужаси (не искам забрана), мога само да кажа, че според описанията на летописеца Раул Глабер в онези години на някои пазари се продаваше човешко месо, а бедните хора бяха изгонени от градовете (или изядени), за да не споделят оскъдни хранителни запаси с тях .  
Между другото, традицията за прогонване на бедните до гладна смърт се е запазила във Франция дори през 17 век. Такава е "просветената Европа"...
Гладът винаги е бил придружен от болести (чума, например), а още по-често от войни. Борбата за храна никога не спира...
как изглеждаше карта на Германия през 17 век:   Вярно, тогава не се наричаше Германия, а Свещената Римска империя, но вижте как всичко е смесено там. И всички се бориха помежду си, бориха се за оцеляване ...  
Последният голям европейски глад обаче не се случи в Германия или Франция (които, както разбирате, бяха шампиони по този въпрос), а в Ирландия.  
Това е островна държава до Великобритания:   Всеки, който е малко запознат с културата на Съединените щати или поне внимателно гледа американски филми, знае, че много ирландци живеят в Америка.
Все още ги смятат за "побойници", хулигани и не ги обичат много там (съдейки по филмите).   Малко хора обаче знаят откъде идват толкова много ирландци в Съединените щати.
И точно това е последица от Големия глад, който достига своя връх през 1847 г. (все още се нарича „Черната 47-ма”).   Тогава милиони ирландци избягаха от глад, много - само в Америка.
Още около 1,5 милиона души имаха по-малко късмет, умряха от изтощение.   Причината за този глад беше това мъничко нещо:  


image



Фитофтората е кръстоска между гъба, растение и бактерия. Този микроскопичен паразит причинява късна мана по растенията. Предимно паслъонови..  
Към тях , да ви напомня, освен са например  домати. А също и картофи.
Така че тя всъщност нямаше късмет в Ирландия в средата на 19 век.   Масова фитофтора помете картофените плантации, които бяха в основата на храната на ирландците. Започва глад, който продължава 4 години и лишава Ирландия от 25% от населението (някои умират, други емигрират).   Оттогава всъщност вече не е имало голям глад в Западна Европа. Основната причина беше развитието на транспортни и логистични вериги.   Поради възможността за бързо преразпределение на провизиите, неурожайността в Европа (което така или иначе се случи) престана да има такива катастрофални последици. Ако имаше суша в Европа, тя вече можеше бързо да внася храна от други страни. Особено от техните колонии.   Така от 19-ти век Европа не само побеждава глада, тя просто го е преместила от собствената си територия на чужда. В Африка например. 
Объясняю на палъцах   Тази схема съществува и до днес и се основава, както и преди, на добре развит транспорт и доставки на провизии (и торове) от други страни.   Защото от 2020 г. транспортните вериги се сриват, а през 2022 г. Европа придоби известни проблеми с доставчиците на торове, дизелово гориво и други неща - рискът от голям глад наистина съществува.


Тагове:   глад,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13140847
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години