Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2022 08:45 - "СЛОВЕНИН" ОЗНАЧАВА "ЧОВЕК"
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 3618 Коментари: 11 Гласове:
7

Последна промяна: 27.06.2022 13:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Вече няколко пъти отбелязах в мои статии - и дори неотдавна в "Името на Плиска" - че понятието "словенин", от което произлиза думата "славянин", означава "носител на Словото, на културата, на духовността, на Бога". Сега разбирам, че всъщност съм стеснила значението му - същността на това понятие е много по-широка и се припокрива с понятието "човек".  

Както посочих в предишните си текстове, смятам, че терминът "словенин" е първичен спрямо "славянин", тъй като самото понятие "слава" е производно от "слово" и означава - ако оставим настрана основното му морално съдържание - "някой или нещо, за когото или за което много и дълго се говори". Имена като Словения и Словакия, както и названието на епоса "Веда Словена", показват първичността на думата "словенин". В тая посока извънредно интересен проблем за дискусии представляват названията на двете групи, на които, според официалната историческа наука се делят източните славяни - анти и славини. Мисля, че "анти" означава не друго, а "предци" - думата и днес е универсална, особено като префикс за означаване на предшестващи събития - а ако премахнем носовката, остава познатото ни древно понятие "ати" - " бащи". Самото слово "Античност" - "Древност" - произхожда от "анти", "ати". Колкото до "славини" - "словени" смисълът на тази дума ще изясня в настоящия текст.

    В статията си "Бяла земя. Кои са пеласгите" заявявам, че понятието "слово" произлиза от арамейската дума "Aloh" - "Бог" ( оттам идва и "гръцката" дума logos ). Дори предполагам, че първият звук "с" в "слово", всъщност е представка и смисълът на цялата цялата дума е "От Бога". А кого Бог е почел с най-великия си дар - "Словото"? Кое е първото, което отличава човека от животните? Дарът на речта - словото - разбира се. Животните са "безсловесни", само човекът може да се изразява чрез слово. 

    Затова нека проследим какъв точно е смисълът на понятието "човек" в различните древни езици.

    На латински "човек" е homo. Някои етимолози свързват произхода на тази дума с humus - земя, почва. Има логика - според Библията, както и според древногръцката ( древнотракийска митология ), човекът е създаден от кал, прах, земя - и ще се превърне в кал, прах, земя. Но много по-вероятно е думата homo да произлиза от името Ом ( Аум ) на първата проява на Брахман, Вселенския дух, според Ведите. В такъв случай латинското слово homo е свързано пряко с понятието "ум" ( съзнание ), което отличава човека от животното.

    В санскритски език една от думите, които означават "човек" е nara. Но на латински narro значи "говоря, казвам, съобщавам" - оттам произхожда модерният термин "наратив", "наративен" - "разказ", "разказен". Следователно санскритският слива понятието "човек" с най- отличителното качество на това създание - "речта", "словото", "говоренето". Нашият език също пази следа от това сливане - старинният глагол "хортувам" произхожда от "хора". Разбира се, етимологията му е много по-сложна, но тя не е обект на този текст.

    Какво обаче собствено ще рече самата българска дума "човек"? Какъв е нейният произход? Тия въпроси открай време са били невъобразима главоблъсканица за българските етимолози, без да се стигне до задоволителен резултат. Руските учени също не са дали еднозначен отговор на смисъла на понятието "человек", което е почти идентично с нашето слово. Тъй като в старинния простонароден български език е употребявана думата "чиляк" или "челяк", а "човек" е сравнително ново слово, приемам, че първичното понятие е било много по-близо до руското "человек" и е съдържало корена "чил" или "чел", който всъщност ще ни даде желания отговор - какъв е първоначалният смисъл на думата "човек", откъде идва тя?

    Този отговор може, според мен, да бъде разкрит чрез британската лексика, основните понятия в която показват удивително сходство с тракийската и българската. Ще напомня, че според "История на британските крале" на монаха Галфрид Мънмътски, историограф от 12 в., бритите ( бриги, бълги ) са бежанци от Троя. Британските глаголи, непрекъснато употребявани и в съвременния английски език - tell и talk ( произнасяно като "толк","чолк") - означават "казвам", "говоря", "разговарям". И те са ключ към загадката на думата "човек", "чиляк", "челяк", "человек". Създание, което "говори", което е удостоено с дара на "Словото".

    Както е известно от анатомията, мозъчният център на речта, се намира зад челната част на черепа - изразявам се, разбира се, като неспециалист. Удивително е, че това е било известно на древните:

    "Преди 3 500 години Мойсей подчертава значението на челния дял за морала: „Тези думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти (…) и да бъдат като превръзка на челото ти“( статия "Командният център на мозъка" 2019).

    Челният лоб е съсъд на най-висшите функции на мозъка - емпатия, духовни стремежи, творчество - които издигат човека като същество, подобно на Твореца. Не е случайно сходството на българската и славянска дума "чело" с латинската caelum - "небе"( cielo - ит.).

    Следователно понятието "човек" - "създание, дарено със слово" - е равнозначно на "словенин". Ето и разгадката на името на втората голяма група "източни славяни". Колкото и фантастично да звучи днес, когато едва проглеждаме за истинската история на човечеството, антите са "бащите, предците" - оцелелите представители на предишната земна раса, а "славините"-" словени" са новата
 раса, потомците, следовниците. И това тълкуване може да предизвика плебейски смях само у слепците. Както съм казвала неведнъж - и идеята, че парата може да движи локомотив, е осмивана от тия, които са си представяли, че конската тяга е без алтернатива.

    Много неща трябва да преосмислим. Слова, които сме смятали за етнически названия, всъщност са цивилизационни и морални понятия. Дълбокият им анализ сочи , че народите, които днес наричаме "славянски" и които би трябвало да наричаме "словенски", произхождат директно от предишната земна раса. Един могъщ, необорим свидетел - езикът - го доказва. Сред тези народи основна роля в древността се пада на нашите предци - българите.

    Срамно е да се политизират тези твърдения. След публикацията на статията ми "Името на Плиска", бях яростно нападната с обвинения от една страна в "русофобия", а от друга - в "западнофобия" ( смешна дума, изкована от смешни хора ). "Човек" - "словенин" може да бъде единствено морално и цивилизационно понятие - представител на петата разумна раса, която обитава планетата Земя. Разбирайки моралния смисъл на понятието "човек", ни става по-ясна мисията на човешкия род в света и пътят към нейното осъществяване.



ПП -  Всеки има право да оспорва изразеното от мен становище, но нека поне има самочувствието да го направи директно - в коментар. 
   



Гласувай:
7



1. dobrodan - Милена, словенин и славянин са думи, образувани от два различни корена.
27.06.2022 09:38
Словенин идва от "слагам" в значение "подреждам", гръцката "логос".
Славянин идва от "слаб". Сърди се на църквата, задето превръща слабостта в слава.
Tell е директна заемка от тюркските езици.
Talk е по-сложен преход, в основата е тольi - пълен, изпълнен. У нас е "тълкувам".
Ето ти ги бритите. Да, тръгват от Мала Азия.

"Ще разгледаме семантиката на думата "брути" или "брити". Съгласно представените данни изходната форма е била "брут". На съставни части тя се дели така: бр-ут. Първата съставяща "бр" е думата "бар" (имам, намира ми се) без гласната "а". Втората съставяща е тюркоезичната дума за огън - "ут". Изходното название е думата "барут" с буквален превод "имащият огън". По своята граматична форма тази дума е явен етноним. Племенното или родово название в такива случаи се образува с прибавяне към етнонима на афикс за притежание. В дадения случай това е вариантът "ты" и названието получава вида "барутты" със семантиката "племето на имащите огън". Не е трудно да се забележи, че то отразява религиозната првързаност на този народ към огъня - древните брити са били огнепоклонници."
Бриги - от глагола "бирге" (накрая стои звук между а, е, ъ, нещо като обратно Е в руския език).
Означава "елате насам, заедно, съберете се. Числителното бир при нас е "един".
цитирай
2. barin - Здравей, Милена. Изглежда още и ма ...
27.06.2022 09:52
Здравей, Милена. Изглежда още и ма хора, които бъркат словенин със славянин. Словенин идва от слово, а славянин от слава( славя). При преводите и преписите често се получават грешки.
Поздрави!
цитирай
3. krumbelosvet - Човекът е словесен от милион години
27.06.2022 10:03
А името словени-свавяни е от хиляда и нещо.
цитирай
4. radostinalassa - Думата славянин означава...
28.06.2022 17:12
слава на ин - и ян според Ф. Нурутдинов. Звучи логично.
По - скоро тюрките са получили заемки от думите на ариите. Не се слага каруцата пред коня, това е идиотско.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
29.06.2022 08:01
Знаеш отношението ми към тебе!
И удовлетворението ,че човек, специалист в езика ,поглежда творчески към тази необятна и сериозна тема!
Все пак, давам си сметка, че може да съм творец, перфекционист в което правя, но не съм специалист в темата Може да имам попадения, но друго е специалист, с творчески възможности, не магнитофонна лента да пипне! Ти!
Относно коментара ти по-горе, знаеш ,че на френски ОМ , освен човек е и мъж Което е многозначително относно разбиранията в древността Жената е произлязла от мъжа

Сега по същество Преди шест години влязох в Мадридската катедрала тя е третата по големина в света, на 600 години е!
На витража и имаше, горе, на купола една дума , изписана на различните азбуки Дума естествено, отличаваща човека от животните, правеща го човек!
След различните, написани на съответната азбука--рарол, палабра, пароль се мъдреше на Български- слово
В староБългарския слово е дума! Поникнаха ми криле в момента Стана ми ясно какво означава Словения, там имах чувството ,че говорят по чист Български от македонците, Словенско- също
Като се върнах, написах постинги за произхода на имената на Белград и на Загреб Допълникх после темата за хърватите с документираните твърдения на Хърватската академия на науките ,че хърватите произхождат от Кубратовите Българи Първата сигнална лампа светна ! Славяните хървати произхождат отт Българи!?
Но ,естествено, наблегнах на слово Че славяни ,всъщност, елементарно означава думащи, на Българско демотики
Но всъщност означава пишещи На новата азбука Изписващи думите! Това е върховно постижение, да пишеш!
Стана ми и ясно, защо на немците идва от неми? Мислех ,че е недоразумение, идва от латинското немус- горски човек
Не, наистина имат предвид неми Нямат собствена азбука-неми са И оттам, от словото, отличителния белег на Българите идва думата словени Писаното слово!
И вече ясно се вижда, че наистина словените произлизат от Българите
Впрочем, това е и генетично потвърдено, от изследванията на д-р Делев.....Следва продължение!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Така ,че получаваш адмирации, поредните!
29.06.2022 08:24
А з съм малко като Паисий С възможности в различни области, все пак се докопвам до нещо ,което е патент на специалисти
Например, не съм завършил физикохимия, но в тази област имам постижения каквито повечето физикохимици нямат? Така е и в историята И не го правя ,за да им чукам сол на главата, а просто да помогна Повечето, за разлика от птиците присмехулници и в блога ги има, които нямат нищо зад гърба, но знаят всичко!свестните ми признават постиженията и ме цитират! Например, в книгата си за крепостта Состра авторът цитираше твърдението ми ,че големите римски медальони не са обикновена пара , а нещо като Възпоменателна, свързана с посещение на императора в града!
Проф. Карайотов също ме цитираше в трудовете си, многократно! А в книгите за Анхиалското монетосечене ,всички нормални автори ме цитират! Знаеш труда ми за тези монети за информацията , историческата, която те дават за града- Описана в основната глава на книгата-Монетите разказват..
Веднъж един автор ме намери по телефона в другия край на Европа Че е ползвал мои материали и ме е цитирал! Казах на шега, че можеше и да ме пропусне
Направо подскочи! Всички компетентни знаят ,че аз пръв съм писал по темата, как така ще ме пропусне?

Така ,че не се безпокой за авторството си! Хората не спят, оставила си следи, не могат да те пропуснат! А сега влизат в употреба и системи за хващане на плагиатството, ! А уловят ли го там, всичкият труд на плагиата отива в кошчето!

Така ,че синтезирано, подкрепям написаното от тебе! Като ,може би внасям нюанс
Българи е етносно име Словени е професионално И разбираемо Азбуката, получила признание и от Ватикана, освен ,че е свещена е и най-значимото нещо,сътворено от Българина!

Така ,че първо са Българите, а после словените, модифицирани като славяни Да слава и словени вървят заедно
Но до появата на писаното слово, основната държава е България! В другите има по-скоро митологични наченки на държави
Та, наистина, славяните произлизат от Българите, а не обратното!

Желая ти успех!
цитирай
7. mt46 - ...
30.06.2022 13:00
Сложни исторически въпроси не се решават /само/ с лингвистика!... И словени, и славини, и словяни, и славени са названия на славянските племена! Какво означава "словенски/словянски род"? Род на хората на словото ли?... Какво означава "словенско/словянско племе"?... Значението на думите се разбира от контекста...
цитирай
8. radostinalassa - Според Библията на евреите....
30.06.2022 16:47
на петия ден Бог е сътворил човека, мъж и жена сътворил по свой образ и подобие.Да се плодят и да населяват Земята. На осмия ден от Сътворението идва Господ Бог и създава Адам, а от реброто му Ева.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, отново ,Милена!
01.07.2022 09:29
Словото е вечно, а написаното-остава!
Добре, ако словото не дава достатъчна информация , да се обърнем към написаното
След като се твърди ,че терминът славяни ,произхожда от словени ,за видим времевата им връзка каква е? Кога е въмникнал терминът словени и кога- славяни?
Словени в литературата се проявява веднага след утвърждаване на така наречената кирилица-азбуката ни! Аз лично съм го видал в " О писменехь" в извадка от препис на труда, не в съчинени! Всяко друго твърдение е спекулация Славяни е късен вариант и се появява през 16- ти век Дори Дюканж веднъж го споменава, при Аспарух и повече - никъде Знак,че за него това е нещо мимолетно Но е ползвал Орбини за Аспарух и е длъжен да го цитира точно!
Сега, че идвало от склави, което означава роби, също е спекулация и то недобронамерена Не са били само славяните роби в древния свят ,че да им се лепне това като отличителен белег!?

Аз, от позициите на науката, бих изискал обяснение, щом се твърди, че тази азбука е създадена за славяните ,които са различни според някои от Бълтарите, които са водещ народ, и са създали държавата, кое диктува това?
Никой управник няма да покровителства създаване на азбука за подчинен народ, а своя да остави неграмотен? Никой владетел няма да даде това оръжие на подчинен народ! Защото словото е оръжие До гарантира живота на държавната !
Ето, Александър приема гръцкия и империята му загива! И ние сме били на път да загинем, докато възрожденците не са се усетили и понели битка срещу гръцкия Затова сме оцелели!
Изобщо , хаосът м тази област е невъобразим
Българите приели езика на славяните, станали славяни, но държавата останала Българска,народът Български? Езикът е официално Български!?

Така, във Франция ,Франсоа Първи наложил Френският като задължителен Заради хаоса от 100 езика и диалекта В средата на 16- ти век
Сега-внимание! Френският е езикът на неговата династия!!!!!!!!!!! С времето ,всички стават французи благодарение на езика!! Аз не познавам французин, който да казва нещо розлично относно произхода си, гордо при това - Аз съм французин!И паспортът ще покаже ,че е французин, не някакъв друг, да не изброявям , какъв?

Марине, бих те помолил, да заместиш името на Франсоа Първи ,с Борис Първи и по схемата за езика, доказана в практиката, да покажеш крайния резултат за нас , какъв трябва да е е?!Все пак математиката е елементарна!

Хубав ден!
цитирай
10. milenavarbanova9 - Благодаря , Ваньо,
01.07.2022 20:18
Коментарите ти са изчерпателни, не мога да добавя нищо. Напълно съм съгласна, че словените произлизат от българите. Желая ти хубава вечер!
цитирай
11. milenavarbanova9 - към mt46
01.07.2022 20:24
Съгласна съм, че към сложните въпроси трябва да има мултидисциплинарен подход. Но проследяването на произхода на думите дава най-чистата информация. Понеже непрекъснато се занимавате с това да оборвате написаното от мен, би ми било интересно да дадете своето виждане за генезиса на "славянските" народи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 775560
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031