Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2022 19:16 - Какъв е древният снип R1a, открит в района на Архангелск?
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.07.2022 19:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Откритието в района на Архангелск в културата Веретъе  със снип R1a-M459-M735-YP1306 * датирана преди около 11,5 хиляди години въвежда известен дисонанс в добре известната картина на заселването на Руската равнина от  запад само преди 5000 години.
Къде се е формирал този древен снип не е известно, но е известно, че неговият носител е живял в най-древната мезолитна култура на руския север и се е формирал независимо от арийския клон R1a-Z645 преди 16 000 години  
Вече знаем за картината на заселването на Източноевропейската (руската) равнина от носители на R1a, от които хаплогрупата R1a-Z645-Z280 е част от предците на съвременните руснаци, сега знаем от „хипотезата за първи приоритет“ на миграцията на хаплогрупата R1a към Европа, представена чрез ДНК генеалогия.
Освен това археологията също предоставя обширен материал за хората от Фатяново, които са дошли в Руската равнина от запад от по-ранната (преди 5400 години) европейска култура на шнуров фаянс.  
Приоритетната хипотеза на ДНК генеалогията гласи, че древните носители на хаплогрупата R1a са преминали в Европа от мястото на произход, вероятно преди 22 ± 2 хиляди години в Южен Сибир, в района на Алтай, „чрез дълга миграция по протежение на южния път“. Която премина през северозападен Китай, Тибет, Иран, Анатолия до Балканите.
След това се заселили в Европа и преди около 5000-4000 хиляди години започнали да се придвижват от Европа към Руската равнина. Това датиране се отнася както за R1a-Z280, така и за R1a-Z93.
Според тази хипотеза се оказва, че по този път те не са сметнали за необходимо да минат през Северното Черноморие, а са стигнали дотам само като са направили обиколка през Европа.   Трябва да се отбележи, че само на 200 км източно от езерото Лaчa, в близост до което е открита културата Veretye ​​​​, подобен фрагмент от хаплогрупата R-YP1306* отпреди 9200-9500 години е открит в погребение на Южния еленов Остров на Онежкото езеро.   Археолозите са потвърдили идентичността на културите Веретие в района на Архангелск и погребенията на остров Южен Олени на Онега. Това им позволява да заключат, че тези култури са обединени и че културата V. се е разпространила до Онежкото езеро.
Отбелязвам, че е отнело  около 2 хиляди години. Ето какво се случва, в района на езерото Онега точно до езерото Лача през цялото това време са живели хора от мезолитната хаплогрупа R-YP1306? И те водят тук, очевидно, доста сносен живот за това време. Още беше рано да се говори за фатяновците, да не говорим за славяните.   Между другото, какво ще кажете за тази област?
Защо е интересен? Особено поради факта, че посоченият фрагмент не е единичен, а образец от подобна древност, който се оказа дори много на юг, на територията на Запорожка област.   Но засега нека се обърнем към авторитета на А. Клесов.
Връщайки се към темата за приоритетната хипотеза на ДНК генеалогията по отношение на древния R1a на Карелия и Северна Русия, е важно да чуем неговото мнение:   „...откриването на фосилни хаплогрупи в Балтика (в културата на гребеновата керамика в Естония) и в Карелия трябва да се тълкува по такъв начин, че те са преминали от Балканите на север, към Балтика.
Разбира се, ако се намерят конкретни доказателства, че хаплогрупата R1a е преминала например от Сибир направо в балтийските държави, тогава хипотезата с първи приоритет ще бъде съответно модифицирана.
В същото време балканският път ще остане, докато се получат доказателства, че носителите на хаплогрупата R1a не са идвали там, че IE езиците не са преминали през Анатолия на запад, че балканската теория за IE езиците е неправилна и то не на ниво мнения или алтернативни варианти, а на ниво преки доказателства.
  Определена алюзия за миграцията на древни „заседнали“ носители на R1a от Veretye ​​​​в югозападна посока може да се види в редица проби от същия тип. Едната е открита в Естония в културата на гребеновата керамика (преди 5,4 хиляди години), другата в Латвия (преди 4,8 хиляди години).
Също така техният прародител R1a-M459, образуван преди около 20 000 години, е открит в погребения в Литва, в района на Псков, в Сърбия.   R1a-M459 е хаплотипът на предците за R-YP1306*.
Карта от статията на И. Рожански (Дешифрирането на иконите е мое - Б.Н.) И така, какво да кажем за северния диапазон? Разгледайте внимателно картата в района от Онежкото езеро (Онега) до езерото Лачи. Между другото, река Онега изтича от това езеро и се влива в Онежския залив на Бяло море
. А наблизо, на 15-20 километра от Лачи, има интересна верига от пет малки Онежски езера.
Версията, че думата Онега е звучала преди Ганг, също не е безсмислена. Особено като се има предвид една територия на разпространението им в посочения район.   Новото във всичко това е, че маркираните култури и представените SNPs на хаплогрупата R1a странно лежат върху териториите, осеяни с хидронимите на Гангозеро около Онежкото езеро, и други типично арийски хидроними на Карелия и Архангелска област. В допълнение към Ганг, тук виждаме Рама (езеро), и Шив (езеро), и Инд (смърч), и Сурия, и Сара, и Кама.
Виждаме и езерото Инд в устието на Печора отвъд Арктическия кръг.   Редица подобни хидроними са показани в нейната книга от индолога и историка Н. Гусева. Но по някаква причина никой не обърна внимание на възможната връзка на тези топоними с културата на V.
Въпреки че е очевидно, че всички тези имена на водни тела от Ригведа биха могли да съществуват по време на тези култури. Не може ли тогава носителите на тази "странична" изрезка R1a да са авторите на изброените имена? Ако са били, тогава те, може би, са били носители на праезика на индо-руснаците или преди арийския език на бъдещите арийци.   Във връзка с всичко това си струва да говорим за някакво допълнение към „приоритетната хипотеза“.
  А. Клесов пише, че „допълнение към „приоритетната хипотеза” може да се изрази във факта, че след пристигането на носителите на хаплогрупата R1a на Балканите преди 10000-8000 години, те биха могли да се преместят в Украйна, което не е така далеч от Балканите, както и в североизточна Европа с навлизане в островите на Онежкото езеро и прилежащите райони, и през хилядолетия да се формира култура на ямково-гребеновата керамика.  
Не може да се изключи обратната посока на носителите на R1a от Карелия към Балтийско и Черно море, възможността за която А. Клесов не отрича:   „По принцип маршрутът можеше да е в обратна посока, но нямаме никакви преки или дори косвени данни за това как R1a превозвачите биха могли да стигнат до Украйна, Балтика и Карелия, без да отиват на запад към Европа.
Без данни за такъв маршрут дискусиите по този въпрос са безпочвени. Отново, първо трябва да се изхожда от изложената по-рано приоритетна хипотеза и първо да се отхвърли разумно и едва след това да се излагат нови варианти. В противен случай ще завършите с неоснователна бъркотия, която няма научна стойност.  
Получената топонимна информация, в пълно съответствие с приоритетната хипотеза, все пак дава повод за размисъл.
Следователно би било неучтиво да не свързваме произхода на имената на значителен брой хидроними на Руската равнина от типа "индуистки" с имената на боговете и героите от Ригведа,
Махабхарата, които редица изследователите направиха по-рано.   Трудно е да си представим, че всички тези хидроними са се появили по експлозивен начин във Фатяновската култура по едно и също време.
Също така, не може да се отхвърли фактът, че няма такива „хиндуистки“ хидроними в културата на Corded Ware в Европа! А във фатяновската култура - колкото щеш. Възможно е кордовите хора, дошли в Руската равнина, да са срещнали тук родствено население на "индо-руснаците", които са запазили древните "индуски" имена на реки и езера. Фатяновците, от друга страна, лесно възприели близкия им език и имената на водоемите, без да се опитват да го променят по свой начин, вероятно поради разбираемостта на значението и религиозното им предназначение за тях.
  Следователно може да се предположи, че носителите на изрезката R-YP1306 са били самите „индо-руснаци“, пазители на езика и полярните традиции на своите предци - мъдреци, магьосници, свещеници, риши. Което обяснява може би тяхната липса на мобилност. Всъщност в същата област би могла да изкристализира ведическата религия на русите и арийците от бъдещата Фатяновска култура.
Носителите на мезолитния отрязък от Карелия и руския север, като древни роднини на индо-руснаците в хаплогрупата R1a, може да са били същите пазители на древните религиозни традиции и праезик.
Езикът, който учените днес наричат ​​протоиндоевропейски. Родството с млади представители на рода R1a-Z645, които са пътували дълъг път от Южен Сибир през Европа и са се срещнали с останките на своите предци в руския север, е допринесло за тяхното усвояване на ведическата религия на техните най-далечни предци.   Друг е въпросът как са попаднали тук?
От една страна, това може да са останките от арктическата раса на жреците риши. От друга страна, те биха могли да се образуват по пътя от Сибир към Руската равнина по северния път, през северната част на Урал.
Не са ли оставили имената на седемте езера Хинду (Луната на др.индийски език) в горното течение на Печора и реките Яма (бог на смъртта), прототип на друга свещена река на индусите - Ямуна?  
Невъзможно е да не се посочи времето на образуване на среза почти веднага след края на ледниковия период в Източна Европа. От атласа "Палеогеография на Европа през последните 100 хиляди години" следва, че последният ледник е започнал да се топи преди 16 - 17 хиляди години, вече напълно. Където днес е Русия, не е имало ледник. Според данните от ямите цялата зона до Нова Земля е била покрита със смесени и широколистни гори. Просто нямаше тундра като такава! Преди 8-10 хиляди години по-голямата част от Източна Европа по време на климатичния оптимум (преди 8-4 хиляди години) е била заета от широколистни гори.   И така, пасионарността на рода R1a доведе потомците му до миграции на дълги разстояния от Сибир към Европа. След това същата пасионарност води арийците от Руската равнина на юг, в Индия, в Мала Азия. Какво оставаше за пазителите на традициите, чиято цел би могла да бъде съзнателното почитане на древните богове и предци, спазването на всички религиозни институции в продължение на хиляди години и запазването на езика на предците?   Разбира се, досега изследователите имат на разположение оскъден брой изкопаеми мезолитни проби от R1a. Създалата се при тях картина може да се тълкува като цяло с голяма степен на произвол. Б.Новицкий


Тагове:   р1а,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13345299
Постинги: 11679
Коментари: 18499
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК