Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2022 20:59 - Фанагория – античен град-колония
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 963 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Погребението на "жрицата" на Афродита, медальон с 10 знака на зодиака и воин с железен меч  
image



Тези и други неочаквани находки са направени в древния некропол Фанагория в Русия.   Здравейте приятели!   По време на проучвания това лято на североизточното крайбрежие на Черно море руски археолози откриха 2100-годишно погребение на млада жена и на воин. Там са открити и много интересни артефакти.  
image



Фанагория – античен град-колония   Фанагория е най-големият археологически обект от древната епоха в Русия, разположен на Таманския полуостров. На снимката: разкопки на горния град. Горният град или Акрополът е мястото на първоначалното селище. (Мария Плотникова / CC BY 4.0 ) Фанагория, според древногръцкия историк Хекатей от Милет, е основана през 6 век пр.н.е. от бежанци от Теос, гръцки град на брега на Анадола (съвременна Турция), след като е бил разграбен около 540 г. пр.н.е. Персийския цар Кир Велики.   Фанагория е била разположена близо до други гръцки колониални градове в североизточния регион на Черно море, който е бил известен на древните гърци като Кимерийския Босфор, кръстен на местното население на кимерийците и дума, означаваща „проход за добитък“; среща се и на други места с гръцки имена като Босфора (също изписван „Босфор“) Пролив близо до Истанбул.   "Предимно гърци са живели в тези градове от 6-ти до 2-ри век пр. н. е. - каза археологът и член на експедицията Николай Сударев пред Live Science. - С течение на времето броят на варварите и смесеното население се увеличава." Градът-колония Фанагория е разположен на брега на Керченския проток, на Таманския полуостров, на 25 км североизточно от Гермонаса. Той е бил втората столица на елинистическото Боспорско царство след Пантикапей. След това е част от Византийската империя, след това Хазарския каганат. Руините са селище близо до съвременното село Сенной в Краснодарския край. През април 2014 г. е създаден Държавен историко-археологически музей-резерват „Фанагория“. През XVIII-XIX век. Името Фанагория, крепост Фанагория, погрешно от гледна точка на историческата приемственост, е приложено към късноруското укрепление, издигнато през 1794 г. на мястото на турското укрепление Хункала / Таман в Таман. (Уикипедия)   Жрица на култа към Афродита В гроб на жена от началото на І в. сл. Хр. имаше сребърен медальон с релефно изображение на главата, раменете и ръцете на гръцката богиня Афродита. Изображението е идентифицирано от археолозите Николай Сударев и Михаил Трейстър въз основа на други иконографски образи от онова време. Затова изследователите излязоха с предположението, че може би това е мястото на погребението на жрицата на култа към Афродита.   Медальонът е с диаметър 7 см и дебелина 15 мм, покрит с орнамент, изобразяващ богинята Афродита, заобиколена от знаците на Зодиака. Вярно е, че изобразява 10, а не 12 познати ни знака - няма Водолей и Везни. Изследователите все още не знаят защо. Но според тях това може да „ни даде уникална представа за религиозните практики по това време и място“. Тоест предполага вяра в астрологията, идеята, че позициите на небесните тела могат да повлияят на събитията на Земята, която е била широко разпространена в целия древен свят.   image


image


"Това е едно от най-ранните изображения на знаците на зодиака в гръцкия свят - каза Сударев. - Може да е донесено от Птолемеев Египет." Такива медальони обикновено се използват като брошки, висулки или аксесоари за шапки и са украсени със зодиакални символи (те са потенциални индикатори на астрологията).   Според Мария Чашук, старши научен сътрудник във Фанагорската археологическа експедиция, подобни медальони "са били характерни за Боспорското царство преди 2300 години!"   Сребърен медальон с образа на богинята Афродита, открит при разкопки на женско погребение във Фанагория (Снимката е предоставена от Николай Сударев) „Това бижу е намерено в долната част на гърдите на жената. На обратната страна има скоба, през която можете да прекарате шнур и да носите медальона като висулка. Изглежда, че така е носила медальона жената, но този въпрос все още се проучва...”, обясни Мария. „Изображенията на знаците на зодиака около богинята също показват, че това наистина е Афродита Урания, тъй като подчертават нейния небесен ипостас.“ Сред култовите гробни дарове са били пръстени, сребърни обеци, огърлица и други женски накити, също посветени на богинята.   Неволно се налага заключението, че тези находки са свързани с принадлежността към култа към Афродита.   „Не наричам жената, погребана с този медальон, „жрица“, каза пред Live Science Николай Сударев, археолог от Руската академия на науките, участвал в разкопките. - Но погребението и неговите предмети, очевидно, "са свързани с култа към Афродита". Това погребение беше сред най-забележителните находки, открити това лято на място близо до брега на полуостров Таман, източно от полуостров Крим и между черно и Азовско море.
Воински гроб Изследователите също така откриха гробница на воин, погребан между четвърти и шести век след новата ера - около 500 години след по-ранния гроб. До воина има голям железен меч.    


Общ изглед на гробницата. Вляво е погребението на воин с меч. Учените предполагат, че воинът е живял по време на ранносредновековния Иран, а наличието на меч показва принадлежността му към фанагорския елит.   Воинът вероятно е бил представител на аристократичната военна култура на Боспорското царство, древна гръцко-скитска държава, разположена на територията на съвременния източен Крим.   Отбелязва се, че масивен меч е бил част от оборудването на ездачите от епохата на Великото преселение на народите от 4-6 век сл. н. е. Има ориенталски произход и принадлежи към групата на иранските мечове, за което се съди по характерния златист връх на дървената му дръжка.   „Уникалната находка не само отразява вкусовете на късноантичните воини от Таманския полуостров, но също така предполага, че Фанагория е имала тесни политически и културни връзки с [Сасанидската] империя в средата на първото хилядолетие“, каза фондация „Волное дело“ в декларация. В гроба на воина са открити и фрагменти от сбруя, пафти, краища на колани, стъклени кани, съдове и дървени кутии, а в гроба на първия - глинен делв, мъниста, медно огледало и чифт железни ножици. век пр.н.е.   Сударев каза, че последните открития засилват значението на разкопките във Фанагория.   „През последните години тук беше свършена много работа и бяха направени огромен брой находки“, каза той. „Разкопани са големи некрополи с хиляди гръцки погребения [и] там са открити красиви антични вази с прекрасни рисунки. Има хиляди от тях.“ Сред находките е друг, надпис на староперсийски, датиращ от около 480 г. пр. н. е. Той загатва за ранното персийско влияние във Фанагория, въпреки предполагаемия конфликт, довел до основаването на града.   "Според мен това откритие може да промени нашите възгледи за историята на Фанагория и целия азиатски Босфор", каза Сударев. Като цяло най-новите находки потвърждават, че мястото е било древногръцка колония на Фанагория и показват как градът се е развил през следващите векове.   Изследователската работа се спонсорира от организацията с нестопанска цел на руския индустриалец и милиардер Олег Дерипаска „Волное дело“. Според неговия говорител Рубен Бунятян, археолозите на мястото също извършват подводни разкопки, тъй като около една трета от древния град оттогава е наводнен.   Горно изображение: В гробницата на жрицата на Афродита е открит сребърен медальон, изобразяващ богинята и знаците на зодиака, без Водолей и Везни. Източник: Виталий Тимкив / Волное дело   Снимките са взети от отворени източници. Пески времени


Тагове:   фанагория,


Гласувай:
1



1. radostinalassa - Музей Фанагория
01.11.2022 21:02
https://dzen/a/Y1__YUYgFS9Eq8LC
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13136201
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години