Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2022 21:29 - „Той беше заобиколен от чудовищна воня, която дори литри разлят парфюм не можеха да скрият!“ Немитата и мръсна Европа от 17 век
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 600 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 19.11.2022 21:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кралят Слънце „смърди като див звяр“.
Лекарите от онази епоха не се съмняват, че измиването на цялото тяло е много нездравословно.
Те категорично предупредиха пациентите си да не се къпят. Това изобщо не е за прекалено демонизираното Средновековие, а за по-късен и, изглежда, по-прогресивен период - 17 век.  
Още през втората половина на 16 век жителите на Западна Европа не грешат с чистотата.
Чумните епидемии, които периодично засягаха континента, доведоха до затварянето на обществените бани. В уединението на дома използването на вана, пълна с вода, също става все по-рядко.
  Вонящи монарси  
Кралица Елизабет I например се къпела само веднъж месечно. В същото време тя твърди, че се къпе "независимо дали е необходимо или не". В сравнение с монарсите от следващия век, тя може да се счита за истинска чиста.  
  Предполага се, че наследникът на Елизабет, Джеймс I, само си е измивал пръстите. Френският крал Хенри IV (1553-1610) е известен с аромата, който разпространява, неговият извънбрачен син Луи XIII - аналогично.
Последният освен това се похвали: „Приличам на баща ми, мириша на пот“.   Друг монарх от Лоара, Луи XIV, напротив, се похвали, че през дългия си живот се е къпал три пъти! В резултат на това той бил заобиколен от чудовищна воня, която дори литри разлят парфюм не можели да скрият.
Вонята била толкова силна, че руският посланик в едно от писмата си до царя съобщил, че Кралят Слънце „смърди като див звяр“.  
  Защита от чума   Френският писател и философ Мишел дьо Монтен, който пише през втората половина на 16 век, се оплаква от състоянието на хигиената на своите сънародници, като пише:    
"Като цяло намирам ежедневното миене за полезно за здравето. Мисля, че ще навредим много на здравето си, ако се откажем от този навик. Трудно ми е да си представя, че е полезно да ходим с кожа, покрита от  слой кал."  
Един от основните представители на френския Ренесанс обаче е в явно малцинство. През следващия век запушените пори и покрити с мръсотия крайници бяха не само норма, но дори и желан идеал.
Медицинските власти от онова време все още настояваха за средновековната представа, че затворените пори предпазват тялото от студения въздух. И дебнеше цяла Европа от шестнадесети и седемнадесети век, разтърсена от редовно повтарящи се епидемии.     Смъртоносни изпарители  
Лекарите от онова време не се съмняват, че измиването на цялото тяло е изключително нездравословно. В средата на 17 век Теофраст Ренодо предупреждава, че:     „Къпането, освен когато е абсолютно необходимо по медицински причини, е не само ненужно, но и вредно за здравето.  
Смятало се, че това се случва, защото "главата се изпълва с пари". Те са враг на нервите и сухожилията, който се отпускат до такава степен, че човек, който никога не е страдал от лумбаго, ще разбере за това, като се изкъпе."
  Следвайки препоръките на лекарите, жителите на Западна Европа през 17 век почти напълно изоставиха къпането. В допълнение към бързото измиване на ръцете, устата също беше бързо изплакната, а лицето беше избърсано със суха кърпа.
Вместо да се измие косата вечер, в нея се втривали трици или прах, а на сутринта се „отстранявали с гребен“. Широко разпространено отвращение към водата:
През 17 век смяната на спално бельо престава да бъде заместител на къпането и се превръща в нещо по-добро, по-безопасно, по-надеждно и научно обосновано от него. Бялото бельо, смятат учените, задържа и абсорбира потта.   Както един от тях пише с удивителна увереност: „Знаем защо ленът премахва потта от телата ни, тъй като потта е мазна или солена, тя се абсорбира в тези мъртви растения [лен], като торове, които се състоят от същите вещества.“  
Друг - цитиран от Жорж Вигарело в неговата История на чистотата и мръсотията - категорично твърди, че "белият лен, докато почиства тялото, го разрежда и прави секретите и мастните вещества по-лесни за излизане, влизайки в него."  
  Защо се нуждаем от бани   Този подход намира отражение и в строителната индустрия. Например, известният парижки архитект Луи Саво, в своите проекти за замъци и дворци, базирани на антични модели, благоразумно се въздържа от включването на бани, като твърди, че:
  „Ние можем да се справим без тях много по-добре от древните, благодарение на използването на бельо, което имаме сега, което служи да поддържа тялото ни чисто по много по-удобен начин, отколкото би могло да се направи в баните и баните на древните, където не беше възможно и удобно да се носи бельо.
  ИСТОРИЯ С ЗЁЗОМ


Тагове:   чума,   не се,   къпи,


Гласувай:
4



1. radostinalassa - Много прости са били тези западняци..
19.11.2022 21:35
Покриват се с кал и се пазят от чумата. А тя влиза с мръсните им пръсти и не може да излезе през калта.
цитирай
2. iw69 - Евровонята
20.11.2022 09:46
и днес е нетърпима вече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13340915
Постинги: 11678
Коментари: 18497
Гласове: 6698
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК