Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2023 17:09 - Разкриха нови тайни в пещерата Бачо Киро
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 884 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  В България, в северното подножие на Стара планина, се намира малкото градче Дряново, което се намира почти по средата между двата известни центъра Велико Търново и Габрово.   Този град има две забележителности - манастирът "Свети Архангел Михаил" и пещерата БачоКиро, последната ще бъде обсъдена допълнително.  

image



Пещера Бачо Киро   Западно от манастира, на надморска височина 335 м във варовикова скала, се намира пещерата Бачо Киро, чиято дължина на галериите надхвърля 3,5 км. Тя стана световно известна, след като в нея бяха открити не само убежиища на древни хора, но и фрагменти от техните останки. Редица останки принадлежат на най-древните хора от съвременен анатомичен тип, открити в момента. Тяхната възраст се оценява на 45-46 хиляди години, преди това човекът от Уст-Ишим, на възраст 45 хиляди години, се смяташе за най-старият.  
image



Снимка от интернет В пещерата са открити голям брой фаунистични останки от добива на хората. Палеофауната от слоевете, съответстващи на останките на най-древните хора (от слоевете IUP), се оказа смесена, включително фауната на умерения климат: пещерна мечка, бизон, козирог и различни коне. Толкова характерни за студените таксони: вълнест мамут, северен елен, гигантски елен и росомаха. Такъв смесен набор от животни не е типичен за този период (стадий на морски изотоп MIS 3), поради което са направени опити за изясняване на климатичните условия на този период.   Проучване на палеофауната за изясняване на климатичните условия   За да се направи това, бяха проведени изследвания на микроемайлите на зъбите на големи животни. Използване на анализа на стабилни изотопи на кислород и стронций в зъбния емайл на еднокопитни видове (Equus ferus и Equus hydruntinus) и бизони.  

image


Конски зъб от пещерата Бачо Киро Проучванията показват, че средната температура през този период е била с около 14 градуса под настоящата.   Пещерата се намира на около 43 северна ширина, почти на границата между субтропичния пояс и умерения климатичен пояс. Такава голяма температурна разлика измества естествената зона към субарктическата. Това се потвърждава и от наличието на характерни северни животни като мамут и северен елен.   image


Гигантски елен (изчезнала фауна).  За това, че територията в района на пещерата е била от степен тип, говори и наличието в палеофауната на гигантски елен, който не може да живее в горската зона.   находки   Статията заключава, че климатът е бил значително по-студен, отколкото се смяташе досега. За периода на IUP на територията на съвременна Северна България са характерни степи, а не гори.   Следващият важен извод в статията е опровергаването на парадигмата, че хората са мигрирали към места с по-мек климат.   Искам да добавя от себе си. Анализът на Дейвид Ногуес-Браво за благоприятните условия за живот на мамутите вероятно не е съвсем точен.   Написано от Дейвид Ногес-Браво От картата се вижда, че местообитанието на мамута е значително северно от пещерата Бачо Киро.  
image



Трябва да се отбележи, че цялата изброена палеофауна е доста характерна за степта на тундрата (известна още като Мамутовата степ), тъй като както видовете еднокопитни, така и бизоните се чувстваха страхотно в тази екосистема.   От друга страна е малко вероятно хората да са мигрирали в райони със значително по-тежки климатични условия. По-вероятно е хората да са попаднали в райони с по-суров климат, когато екологичните зони са се изместили. С глобалното изменение на климата някои хора мигрираха, следвайки обичайната екозона, а други останаха, адаптирайки се към новите условия.   Вероятно въз основа на нови изследвания можем да предположим друго. А именно, че заселването на Европа през периода на IUP е станало от ловци от тундровата степ, които са се преместили на запад в обичайната си екологична зона. Трябва да се има предвид, че тази екозона, тундровата степ, се простира през този период от Далечния изток до Атлантическия океан. Уст-Ишимски човек, който също е живял в тундрово-степната зона и е подобен на древните представители на пещерата Бачо Киро, служи като потвърждение.   Въз основа на статията „Субарктически климат за най-ранния Хомо сапиенс в Европа“ от първия автор Капа Педерзани


Тагове:   човек,   степи,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13146348
Постинги: 11562
Коментари: 18329
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години