Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2023 17:53 - Тракийският надпис от село Кьолмен. Траките са имали писменост.
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 401 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Най-известният надпис на тракийски език е този от златния пръстен, открит край село Езерово, още през далечната 1912 година. Оттогава досега този надпис с около шестдесетина букви е бил предмет на разностранни тълкувания и многобройни четения. Само до петдесетте години на 20 век вече има над двадесет опита да се разчете текстът от пръстена. Днес вече тези опити са десетки. Според повечето изследователи в текстът се срещат две имена – мъжко и женско, а надписът върху пръстена е посветителен от страна на съпругата към починалия ѝ мъж - тракийски воин или владетел.

Един друг надпис обаче на тракийски език остава съвсем непознат, поради няколко причини. Първата е тази че той е намерен по-късно, през 1956 година. Надписът е върху каменна плоча, която е намерена върху гроб, погребение, обърната с надписът навътре. Въпреки че плочата може да бъде видяна в Археологическия музей в София, знаците върху нея се считат за по-стари, архаични, и предизвикват затруднение при разчитането. Всъщност надписът от Езерово и този от Кьолмен датират от една и съща епоха – 5 век пр.н.е., като е възможно вторият наистина да е един век по-ранен - от 6 век преди н.е. И двата надписа са посветителни - от страна на съпруг или съпруга към починалия, а като дължина на текста са почти еднакви. Надписът от Кьолмен обаче не е популярен като надписа върху златния пръстен от Езерово, затова и интерпретациите по неговото разчитане са едва няколко.

Текстът върху каменната плоча от Кьолмен е слят, непрекъснат, извит спираловидно. Всичко това поражда трудност при тълкуването, и въпреки, че тук се срещат лични имена има трудност при интерпретация на отделните знаци, букви. В текстът обаче е записана една конструкция, която дава възможност за цялостното разчитане на текста и показва много за езика на населението от онази епоха. Целият текст, записан с антични букви е следният: NΥΑΣΝΛΕΤΕΔΝΥΕΔΝΕΙΝΔΑΚΑΤΡ•Ξ•ΕΒΑΡ•ΖΕΣΑΞΝΗΝΕΤΕΣΑΙΓΕΚ•ΑΝΓΗΑΒΑΛΒΝ

 

 

Учените виждат името Ебар, в средата на текста, което име без съмнение се определя като тракийско. Това е сходно с древното название на река Марица – Хебър (Hebros). Намираме сходство и с първата част от двусъставното тракийско име Ебри-зелм (Ebru-zelmis) – от изворите знаем, че това е цар на племето одриси от ІV в.пр.н.е. Познаваме и тракийски имена както и Ебренус (Ebrenus), Хебренус (Hebrenus) и др. По-важното обаче е, че тук в началото на текста се откроява една цяла конструкция, която ни доказва не само принадлежността на тракийският език към (индо)-европейското езиково семейство, но и близостта му със славянските езици и в частност със старобългарския език и съвременния български.

Тази граматична конструкция е „едну еднеин дакатр” или „едну едни на дакатр”. Първата много голяма вероятност е това да е число, още повече че пред тази конструкция виждаме записана и думата „лет”. При всяко положение “ЕДИН” (една, едно) е сходно на всички (индо)-европейски езици. На латински тази дума е унус или ойнос - unus, oinos; на старогръцки ойнос – оινός; в славянските езици корен – ЕД-, а на старобългарски ЕДЬНЪ и HNЪ.

Числото „единадесет” на старобългарски се е записвало като „едно на десет”, „дванадесет” е записвано като „две на десет” и т.н. В случая това напълно се покрива с конструкцията от разглеждания надпис. Думата „дакатр” е във връзка с (индо)-европейското „десет” или „десетица”; латински децимус (decimus) или децима (decima); старогръцки дека - десет и декатос - десети т.н. Така тук имаме число, което може да е единадесет, но може и да двадесет и едно или някое друго, завършващо на единица.

 

 

Разчитането на един древен текст е трудна задача, но тук имаме възможност за още едно предположение свързано с последната дума в текста. И тази дума е „балбн”. Тя напомня изключително на думата блъван или бълбанъ, със значение “стълб, колона”. Думата също има успоредици както в (индо)-европейските (литовски balwonas, латишки bulvans, полски balwan, белоруски болвань и т.н.), така и в алтайските езици - балбал – каменна-поменална статуя при ранните тюрки. Думата “болуванъ” е записана и в тълковния речник на Найден Геров, със значение “твърде голям камък или каквото и да е търколено на земята”. Тази старинна дума намира изключителна връзка с естеството на разглеждания паметник. Най-вероятно е да предположим, че има отношение към самата каменна плоча, върху който е издълбан надписът. Формули от рода на “издигнах паметник” или “поставих (тази) плоча” не са рядкост при надгробните паметници от древността, чак до най-нови времена.

В началото на текста освен формулата „един” и „едно на десет” и думата „лет”, произлизаща от древното *wet- - година, лято, имаме и „асн”, което се среща и при пръстена от Езерово „асн” - тълкува се като личното местоимение „аз”. Така може да проследим цялата конструкция на текста от надписа върху каменната плоча, която гласи:

Аз (съм) лет (години) един и едно на десет (21?) Ебар и Зеса (друго лично име) с мене те зарекох (заръка) на тоя балван (голям камък, паметник).

Каквото и да гласи надписът върху плочата открита край село Кьолмен, тя е много ценна за науката в няколко отношения. Ценна е с архаичният вид на буквите от онова ранно време, със спираловидния изглед на надписа, с любопитните конструкции в текста, които позволяват неговото разчитане. Надписите, които са останали от ранно тракийско време не са много, но все пак ни дават определена информация и ни позволяват известни наблюдения върху тракийската писменост и език.
Андрей Киряков



Тагове:   траки,   останала,   писменост,


Гласувай:
2



1. radostinalassa - Данайците са имали писменост?
07.02.2023 14:10
С тези редки мозъчни гънки? Това е налудничаво.
цитирай
2. radostinalassa - Азбуката е създадена от...
07.02.2023 14:26
Орфей. Той не е негър, а тракиец. Май гърците са крали букви. При някои тук всичко е на обратно. Кой тресна тюрките? Аллах ли? Явно е справедлив.
цитирай
3. doktora757 - "Гръцката писменост" ...
12.02.2023 12:39
"Гръцката писменост" всъщност е създадена от Орфей и разпространена от учениците му Лин, Музей, Евмолп и Кадм! Всичко друго са лъжи и манипулации, за да се прикрие този факт! Траките са имали няколко писмености, включително са ползвали Линеар А и Линеар Б, траките фриги (бриги) в Мала Азия и дарданите от Троя, също са имали писменост! Траките преселници от Троя след събитията около Троянската война, водени от цар Еней отиват първоначално по нашите земи - крайбрежието на Егейско море (Беломорието), а по-късно се установяват В Италия, където са известни под името етруски. Те също имат известна писменост. Така, че да се твърди, че "траките са безписмини" е невярно и е плод на една огромна манипулация, лъжа и фалшификация на историята.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13145273
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години