Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2023 16:01 - © Генеалогия на Величието
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 2673 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 02.06.2023 17:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
02.06.2023г.

     Даскал Ботьо Петков Тачев (1815–1869) е имал житейското щастие, така да се каже, да се спомине преди Освобождението и да не види забравата на Великия си син от пръкналата се на власт след Освобождението официална буржоазна класа и нейният хайлаф.
Не само забрава на идеите му, но и на саможертвата му за освобождението на Отечеството.
Доказал се като надежден и способен учител, през 1841–ва година е избран от Калоферската община да замине за Одеса, за да учи в Одеската семинария. Престоят му в Одеса продължава 2 години. В семинарията Петков е сред 3–та (от 13) български ученици, отличаващи се с "твърде добри способности". Този период "формира характера му, събужда и утвърждава богатите му литературни дарби". Ботьо Петков се оказва новатор в своята учителска дейност, която организира по руски образец. За първи път въвежда изучаването на руски език, първи разделя учениците по класове, премахва телесните наказания, създава седмично разписание и единна годишна програма за изучаваните предмети, за първи път въвежда провеждането на годишни изпити за учениците. Сред неговите ученици са екзарх Йосиф и Иван Вазов.
image

Портрет на даскал Ботьо Петков по спомени на съвременници 

Даскал Ботьо е още преводач и писател –
– "Кратка всеобща география от Ботя Петкова";
– "Нещо за безграмотните человеци" (превод);
– "Психология или душесловие за учение на децата" (превод);
– "Критически издиряния за историята българска" (превод).
Съпругата му и майка на поета Иванка Стайкова Дрянкова (1823–1911) доживява до 88 годишна възраст, живяла не леко, преживяла много – ранната смърт на пет свои деца, смъртта на съпруга си, на първородния Христо, на най малкия Боян и на внучката си Иванка.
Била известна със своята хубост, жизнерадост, гордост и силен дух. И винаги заета с работа.
image

Иванка Стайкова Дрянкова, по мъж Иванка Ботьова Петкова 

Христо Ботев има трима братя –Стефан, Кирил и Боян.
– Стефан Ботев (1854–1890) е български учител и общественик. Директор е на Пловдивската народна библиотека и музей от 1888 година. Превежда "Кърджали. Крайдунавска повест" на Михаил Чайковски;
– Кирил Ботев (1856–1944) е четник в четата на брат си, български офицер (генерал–лейтенант) и държавен деец. Участва в Сръбско–българската война (1885) и Балканската война (1912–1913).
– Боян Ботев (1866 –1885) е български офицер, подпоручик. Взема участие в Сръбско–българската война (1885). Проявява изключителен героизъм в боевете при Сливница. На 7 ноември 1885 година, при атаката на Три уши е ранен в стомаха и прободен на две места с щик, а със сабята си поваля двама противникови войници. Умира от раните си в София на 10 ноември 1885 година. Посмъртно е произведен в чин подпоручик.
image

Братя Ботеви : Христо (отгоре), Стефан, Боян и Кирил (отдолу, от ляво надясно), снимка от април или май 1876–та година. Това е последната снимка на войводата. Всички те посвещават живота си в името на България 

Христо Ботев има две деца – доведеният от Венета Димитър и природената Иванка.
Иванка Христова Ботева е родена на 13–ти април 1876–та година в Букурещ, Румъния.
Когато на 16–ти май в Гюргево, бащата заедно с част от четата се качва на кораба "Радецки", Иванка е на 33 дни. Тръгвайки към безсмъртието, казва на Венета, че отива в Браила и Галац, а може би и в Гюргево, а знае, че повече може да не ги види, както и те него. Но Венета забелязва, че той не я поглежда в очите и че на два пъти се връща от вратата и целува детенцето си. На излизане навярно със сподавен глас е изрекъл последните думи : "Гледай Иванка!" и тръшнал вратата. Нещо парва сърцето на Венета.
В писмото си до Иван Грудов, Иван Калвалджиев и Георги Странски от кораба "Радецки", войводата пише : "Аз съм весел и радостта ми няма граници, като си наумя, че "Моята молитва" се сбъдва. Но колко по–весел и по–спокоен щях да бъда, ако да знаех, че Вие няма да  оставите жена ми и детето ми да теглят черно тегло! Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича и своето отечество".
image

Иванка с майка си Венета 

Като студентка в Ecole secondaire et superieure des jeunes filles (Училище за млади дами) в Женева (1892 година), Иванка е членка на анархистичния Македонски таен революционен комитет около Михаил Герджиков и Петър Манджуков.
През 1890–та година е построен и на 27–ми май е открит първият паметник на Христо Ботев,  във Враца. На откриването дошли много хора, а сред тях и Ботеви четници, министри, княз Фердинанд, министър–председателят Стамболов. Свещеници отслужили литургия.
На тържеството четиринадесетгодишната Иванка произнася следното слово :
"Милата ми майка ме доведе между Вас да присъствувам на тържествения празник – откриването на паметника, въздигнат в чест на милия ми и незабравим баща – Христо Ботев и другарите му. Аз съм малка и не в състояние да Ви разкажа особено нещо за баща си, но аз ще Ви изкажа това, което младежкото ми сърце чувства в тази минута, като погледам този свещен за мене бюст… Когато любезният ми баща е заминал с дързостните и доблестни синове на България, да я отърват от робството, не съм имала щастието при разделянето ни да запомня баща си, да го целуна за последен път и кажа последното сбогом. В тази възраст аз не съм била в състояние да разбера и усетя тази вечна раздяла, че няма вече да видя милий си баща. Божието предопределение било друго с него, той трябвало да стане предводител на тия, които положиха живота си за спасение на отечеството си, заедно с тях да остави костите си на поросените с мъченическа кръв височини. Неговата саможертвеност за спасението на отечеството ни, и обезсмъртяването на паметта му, ми внушават мисли, които не могат да въздържат сълзите ми. Аз и майка ми сме били нещастни като останахме – аз без баща, а тя без съпруг, но българският народ доби един герой – това ни утешава, че баща ми загина за свободата на отечеството ни. Неговата памет ни е скъпа и аз ще се грижа да я запазя за всякога, макар че тя става достояние за целий ни народ.
Нашият народ, който дълбоко знае да цени заслугите на своите доблестни синове, въздигна този грамаден паметник в чест на покойния ми баща и другарите му …
Нашата искрена признателност на всички присъствующи! Да живее България!".
image

Първият паметник на войводата Христо Ботев във Враца 

Речта продължава със следното обръщение към присъстващите на тържеството :
"Почитаеми Господа!
Макар и слаба, но не мога да не изкажа, което аз и любимата ми майка чувстваме в този паметен ден, в който се увековечава паметта на нашия незабравим баща и съпруг, покъртени от дълбочините на сърцата си за дето така заслужено се слави паметта на нашия Христо Ботев и другарите му, нека делата и подвизите на тези борци ни служат като образец от примерен патриотизъм, а към неговото семейство – за утеха на постоянните ни скърби. Да живее България!".
Няма персонално обръщение към негово височество князът Фердинанд, към господина министър–председателят Стамболова. Типично по Христоботевски.
А сега, какво е? Смешно, жалко и отвратително : Уважаеми господин Президент на Република България, уважаеми господин Министър–председател, уважаема госпожо Вицепрезидент, уважаема госпожо Кмет на Столична община, уважаеми Членове на Конституционния съд, уважаеми дами и господа Министри, уважаеми Народни представители, уважаеми Представители на Съдебната власт, уважаеми господин Председател на Висшия адвокатски съвет (тоя па защо?), уважаеми Президенти и Председатели на Народното събрание, уважаеми господин Началник на отбраната на Република България, уважаема госпожо Омбудсман, уважаеми Членове на Централната избирателна комисия, уважаеми Представители на Религиозните общности в Република България, Ваши превъзходителства, Дами и господа!
Това при откриване на първото заседание на новоизбраното Народно събрание.
При изказване на народен представител при пленарно заседание : Благодаря ви уважаеми господин Председател, уважаеми Колеги!
При парламентарен контрол, отговор на министър–председателя : Уважаеми господин Председател на народното събрание, уважаеми дами и господа Народни представители, уважаема госпожо Нинова.
И така все в този дух, независимо дали се изказва народен представител или министър.
Егото на всеки трябва да бъде погалено. Така изискват буржоазните ценности.
image

Иванка – достойната дъщеря на великия си баща Христо Ботев, която не се церемони с  властимащите 

От учителката ми по литература знам, че по признанието на самия Иван Вазов, името на Христо Ботев отсъства от "Епопея на забравените" (1881–1884), защото поетът не е могъл да разбере личността на Великана и не е знаел как да го опише правдоподобно.
Но затова пък имаме не по малко вълнуващите стихове на "Тих бял Дунав се вълнува …".

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%82%D1%8C%D0%BE_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD_%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2_(%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB)
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB_%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%8F%D0%BD_%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0_%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0
https://tretavazrast.com/2017/12/09/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8/
https://litclub.bg/library/bg/botev/pisma/stranski.htm
https://patrioti.net/%D1%80%D0%B5%D1%87%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0/

© Красимир Говедаров, експерт






Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - ...
02.06.2023 23:49
Имали сме достойни личности през Възраждането...
цитирай
2. nedovolen - На Втори юни сме Ботевци, всяка г...
03.06.2023 06:43
На Втори юни сме Ботевци, всяка година. Венци му носим, почетни караули, портрета окачен зад нас.През другите дни го убиваме.
цитирай
3. kvg55 - До 1. mt46
03.06.2023 07:24
Да!
цитирай
4. kvg55 - До 2. nedovolen
03.06.2023 07:27
То и за Левски се сещаме само на 19–ти февруари.
цитирай
5. анонимен - На Втори юни сме Ботевци, всяка г...
03.06.2023 08:29
nedovolen написа:
На Втори юни сме Ботевци, всяка година. Венци му носим, почетни караули, портрета окачен зад нас.През другите дни го убиваме.

Гавах Аврам нито си носил венци ,нито цветя ,нито имаш портрет в къщи на Ботев.
Не си измисляй.
Стига дрема в блога ,фейса и секс сайтове по- цял ден.
Хващай се на работа.
цитирай
6. kvg55 - До 5. nedovolen3
03.06.2023 08:34
О–о–о, читак резан!
Колко стихотворения на Ботев знаеш наизуст, бе кьопек?
Айде в канавката!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5849166
Постинги: 2830
Коментари: 26048
Гласове: 34367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930