Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2020 22:16 - Руският гений-отшелник, който разгада Вселената
Автор: radostinalassa Категория: Хоби   
Прочетен: 1574 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ексцентричният математик Григорий Перелман реши загадката на хилядолетието и отказа награда от 1 милион долара  image image Автор: Lupa.bg  

Гений. Най-умният човек на планетата. Ексцентрик. Отшелник. Тези определения най-често съпътстват руския математик Григорий Перелман – учения, който успя да разгадае Вселената - т.е да реши една от загадките на хилядолетието, доказвайки т.нар. "хипотеза на душата" или наричана още "формула на Вселената". Напук на световната си известност Григорий Перелман води отшелнически начин на живот, живее скромно с възрастната си майка в Санкт Петербург, страни от всякаква публичност, отказва интервюта, както и почести и награди. Странният руснак от еврейски произход отказа награда от 1 милион долара за научното си постижение.

image

Григорий Перелман доказа хипотезата на Поанкаре

Григорий Перелман е роден на 13 юни 1966 г. в Ленинград (днес Санкт Петербург) в еврейско семейство. Баща му, инженерът Яков Перелман, емигрира в Израел през 1993 г. Майка му обаче остава в Русия. Още като ученик Гриша, както го наричат повечето му приятели, проявява изключителни математически способности. От 5 клас се занимава в математическия център при градския дворец на пионерите под ръководството на доцент Сергей Рукшин. През 1982 г. в състава на отбора на съветските ученици завоюва златен медал на международна математическа олимпиада в Будапеща. Завършва физико-математическо училище.

image

Гениалният математик като ученик

Приет е без изпити в Математико-механическия факултет на Ленинградския държавен университет. Побеждава на факултетни, градски и всесъюзни студентски математически олимпиади. За отличен успех получава Ленинска стипендия. Завършва университета с отличие и постъпва в аспирантура (с ръководител академик А. Д. Александров) при Математическия институт „В. А. Стеклов“ (ПОМИ) в Санкт Петербург на Руската академия на науките. Защитава през 1990 г. кандидатска дисертация и остава да работи в института като старши научен сътрудник.

Неговият учител Сергей Рушкин разказва, че за изчисленията си Перелман нямал нужда нито от лист, нито от химикалка. Самият Перелман пък споделя, че не се сеща по онова време да се е сблъсквал с неразрешима задача - само с такива, които се решават трудно. "Нали помните библейската притча за това как Исус ходил по водата така, сякаш е суша. Е - аз трябваше да изчисля с каква скорост би трябвало да се движи, за да не потъне", споделя Перелман в едно от редките си интервюта, което дава преди много години.

image

Гриша, както го наричат повечето му приятели, проявява изключителни математически способности още от малък

От началото на 90-те години до 1996 г. работи като научен сътрудник в университети в САЩ, след което се завръща в Русия. През декември 2005 г. напуска поста водещ научен сътрудник в лабораторията по математическа физика в института и твърди, че е разочарован от математиката. Практически напълно прекъсва връзка с колегите си. Не проявява интерес към по-нататъшна научна кариера. Живее с майка си, води твърде затворен начин на живот, избягва журналисти.

image

Преди година американският институт "Клей" в Кеймбридж, щата Масачузетс предложи на Перелман награда от 1 млн. долара за това, че успя да докаже една от най-сложните математически задачи в света - хипотезата на Поанкаре, наричана още "хипотеза на душата". През 2000 г. този математически институт обяви, че ще плати по 1 млн. долара за решаването на всяка от седемте “задачи на хилядолетието”. Хипотезата на Поанкаре е една от тези загадки. Останалите и до момента чакат своя звезден миг.

Реакцията на Перелман не изненада никого, защото години преди това той пожела да приеме и Медала на Филдс – най-високото отличие в света на цифрите, т.нар. Нобелова награда за математика - през 2006 г., също за невероятната си победа над наследената от френския учен Поанкаре загадка. 

Запитан в едно от редките си интервюта защо не е взел парите, геният отговаря: "Знам как да контролирам Вселената. Защо тогава да преследвам един милион, кажи ми?" Той също така смята, че откритието принадлежи в еднаква степен и на американския му колега Ричард Хамилтън.

image

"Теоремата на Поанкаре", наричана още "формулата на Вселената", е съставена от френския математик Жул Анри Поанкаре през 1904 г. С тази хипотеза Поанкаре иска да обясни формата на Вселената чрез връзката между формите, пространствата и повърхностите. Перелман доказва правотата на своя именит колега от Франция, с което печели огромна популярност в научните среди, безчет отличия и предложения за работа в най-добрите университети, но не прие нито една от тях.

Всъщност Григорий Перелман доказва най-удивителната теория от миналия век - че нашата Вселена има формата на триизмерна сфера. Работи по решението в продължение на осем години и през цялото това време колегите му от лабораторията нямат никаква представа какво прави "потайният" учен.

image

Григорий Перелман живее с майка си и излиза с нея на разходка

Перелман успява да докаже хипотезата през 2002 г. По-късно доказателството му е потвърдено, като е проверено и представено в разширен вид от три отделни групи учени.

image

Ученият пред входа на дома си

През 2006 г. той заяви още, че не се интересува от слава и пари и не иска да го представят като животно в зоопарк. „Не съм герой на математиката. Аз дори не съм толкова успешен. Затова не искам никой да ме гледа”, каза математикът. Един от най-високопоставените руски политици – тогавашният председател на Съвета на федерацията на руското Федерално събрание Сергей Миронов, призова д-р Перелман да бъде оставен намира и сам да реши какво да прави.

image

Математикът живее като отшелник

54-годишният гений вече 15 години се е изолирал от външния свят и живее с възрастната си майка в малък апартамент в Санкт Петербург. Съвсем естествено е гениите да имат някакви странности. Съседи описват Григорий Перелман като абсолютен отшелник. Според тях стаята, в която той живее е много тясна, в нея, освен легло, има само бюро, столче и компютър. А жилището му гъмжи от хлебарки.
 

image

Странният вид на руския гений привлича хората наравно с научните му открития

Перелман излиза само до магазина или за да изведе на разходка майка си. Не се подстригва, не се бръсне, не си реже ноктите. Ходи облечен като клошар и видът му по нищо не издава, че е световноизвестен учен. Но пък от 2007 г. е в списъка на стоте живи световни гении, изготвен от "Дейли телеграф". В тази класация Перелман заема девето място. В списъка фигурират имената на още двама руснаци - на шахматиста Гари Каспаров и на оръжейния конструктор, създател на най-масовото стрелково оръжие в света автомат „АК-47“, Михаил Калашников.



Тагове:   хипотеза,   душата,   НА,


Гласувай:
9



1. radostinalassa - Това за хлебарките е пресилено
29.06.2020 13:52
Ако влезнат в компа, геният ще се справи.
"доказвайки т.нар. "хипотеза на душата" или наричана още "формула на Вселената".
Той е доказал душата ? Ще проверя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13136247
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години