Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2022 12:28 - Народен бунт: В Павликени търсят Румен Вълка да го бият, не искат горящият боклук да трови децата им
Автор: radostinalassa Категория: Хоби   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

С масово недоволство жителите на Павликени и селата около града посрещат идеята на бизнесмена от котилото на ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка за изграждане на завод за горене на боклук в района, за който Narod.bg. Хората масово се страхуват за здравето на децата си и за въздуха след старта на инсинератора, който по последни данни ще струва близо 850 милиона лева!

В същото време от фирмата-инвеститор „Петрургия“ ударно убеждават, че ще се използват най-модерни австрийски и германски технологии, които няма да допуснат замърсяване на въздуха.

Кметовете на Павликени и на село Върбовка, където именно се гласи да се изгражда завода, също твърдят, че няма да има щети за околната среда и здравето на местните. Недоволството на хората се подкрепя от екоорганизации, които открояват рисковете от бъдещия завод.

От завод за каменна вата изскочи мощност за горене на боклук

Инсинераторът за изгаряне на отпадъци е маскиран под инвестиционното намерение за завод за каменна вата, посочи Данита Заричинова от екологичното сдружение „За земята“.

„Изключително опасно е изгарянето на отпадъци, има много вредни емисии във въздуха, много заплахи за човешкото здраве и за околната среда, които по никакъв начин не са представени как ще бъдат контролирани“, каза тя, цитирана от БНР.

Фирмата на Румен Гайтански „Петрургия“ има 35-годишен концесионен договор за кариерата за базалт в село Върбовка, подписан през март 2013 г.

Кариерата и бъдещите производствени мощности за каменна вата са на 1.5 км от селото с 1400 жители. Инвестиционното намерение е за имот от 700 декара, като производствената зона ще обхваща 296 декара. Обещават се стотици работни места.

Планира се с три линии да се произвеждат общо 112 500 тона на година каменна вата, а енергията за това ще се осигурява от изгарянето на 1160 тона модифицирано гориво от битови отпадъци дневно.

От думите на Данита Заричинова обаче стана ясно, че докладът за оценка на въздействието върху околната среда е бил представен на обществено обсъждане, но не в засегнатите села, а в община Павликени.

Местните: Децата ни ще дишат пепелта

Местните жители директно се оплакват, че бъдещата мощност в село Върбовка е на метри от къщите им, а децата им ще дишат пепелта от нея.

„Тя ей тук е, на 500 метра, кариерата. Въздухът няма да е чист. Имаме малки деца тук и ще стане проблем с пепелта, с прахоляците. Ще видим колко няма да има. Не може да се горят такива работи, това са химии. Не сме съгласни за тази кариера“, посочиха част от жителите, анкетирани от БНР.

Жителите на самия Павликени също бият тревога за здравето си и това на децата си.

„Преди няколко години се преместихме със семейството ми да живеем в Павликени, защото е чист район, а сега се опасявам, че причината, поради която се пренесохме тук, вече няма да я има. Не зная дали ще е подходящо място за децата ми“, посочва младо семейство пред БНР.

Преди няколко години в селата Димча и Върбовка е проведен референдум, на който хората са казали „не“ на кариерите, но мнението ми не беше зачетено, разказва Надка Иванова от с. Димча.

„На това чисто място да се затрупа с боклуци и отровни газове – това за нас е недопустимо и затова сме тук. Ние от много години се борим против тези кариери и сме правили и референдум, който не го зачитат тези, които искат да правят нещо, да печелят на гърба на хората“, каза той.

Инвеститорът: Ще използваме най-модерни технологии

„Инвестицията е за 420 милиона евро, няма да има екологични и здравни проблеми с изгарянето на модифицираното гориво от битови отпадъци, които ще са само български“, заяви Тодор Тодоров, представител на инвеститора пред БНР.

„В общи линии това е един затворен, възобновяем, екологичен проект. Спестяването е около 420 000 т въглеродни емисии на година при действието на този проект. Няма горене на битови отпадъци. Има горене на специфичната горима част от твърдите битови отпадъци, което се нарича RDF, то е стандартизирано като гориво от Европейската комисия“, добави още той.

Кметовете: Няма недоволство, чакаме инвеститора

Във Върбовка няма напрежение, чакаме инвеститора, изненадващо твърди кметът Ивелин Розинов.

„Аз смятам, че Върбовка са разумни хора и това, което се случва, всичко е на масата поставено. На този етап не чувствам такова притеснение, точно обратното – смятам, че върбовчани ще бъдат добре“, добавя той.

Кметът на Павликени Емануил Манолов също смята, че модерните технологии ще опазят въздуха около завода.

„Лично съм заинтересован въздухът тук да остане чист. Гаранция ни дава и технологията за очистване на отпадните газове – австрийска, която се използва и във Виена. Лично съм посещавал подобни заводи край Осло в Норвегия, край Анже във Франция и съм спокоен. Виждам, че те не вредят на района около тях и не правят впечатление на живущите в околните села“, посочва Манолов пред БНР.

Той дори добавя, че всичко това е детайлно обяснено по време на общественото обсъждане в залата на община Павликени, но извън нея „останаха десетки граждани от района, дошли да питат и да разберат. Хората не бяха допуснати, защото не носеха зелен сертификат“, каза той.

Източник/ци: Народен бунт: В Павликени търсят Румен Вълка да го бият, не искат горящият боклук да трови децата им - Narod.bg



Тагове:   ковидни,   боклучари,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13135670
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години