Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2022 20:01 - САЩ ще печелят милиарди от "защитата на украинската демокрация" и разрухата на ЕС
Автор: radostinalassa Категория: Хоби   
Прочетен: 134 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 06.12.2022 20:06


image



© РИА Новости Нина Зотина
САЩ печелят от украинския конфликт, пише Monde.
Те го засилват за собствена изгода.
От една страна техният LNG "спасява" Европа, която е принудена да плаща 4 пъти повече за него, отколкото за руския газ.
От друга страна, Америка също печели от доставките на оръжия за Украйна.   Американците защитават младата украинска демокрация, като същевременно не забравят интересите на своите предприятия, по-специално в отбранителната промишленост и в производството на шистов газ.
  Падането на американската империя няма да се случи утре, колкото и да е обидно да се чуе това като цяла тенденция сред френските експерти, начело с историка Еманюел Тод. Политическото влияние на САЩ намалява, но икономическата им мощ отново се прояви в най-голяма степен след стартирането на руската специална операция в Украйна и то в две стратегически области: енергетиката и отбраната.
Американците извършиха мощни доставки: газ за европейците и оръжия за украинците. Дали американците в същото време са „търговци на война“, както ги обвиняват европейски интелектуалци и политици, обикновено при условие за анонимност? Обикновено привържениците на това мнение цитират като доказателство много високата цена на вносния втечнен природен газ (LNG), както и избора на много европейски страни в полза на американските оръжия, произведени в САЩ.
  Можете да разберете възмущението във Вашингтон. „Подвеждащи инсинуации! високопоставен служител на администрацията на Байдън се разгневи малко преди скорошното държавно посещение на френския президент Еманюел Макрон в Съединените щати.
От началото на конфликта американската военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна възлиза на 66 милиарда долара. Той ще надхвърли 100 милиарда, ако Конгресът гласува нов разходен пакет, предложен от Белия дом преди края на годината.  
През последните месеци американските производители на LNG допринесоха за европейските запаси, за да компенсират частично - макар и на по-висока цена - намаляването на доставките от Русия. „Търговците на оръжие“ и тайните служби предоставиха по-голямата част от военното оборудване и информация, която позволи на Киев да си върне някои територии. Хей, хора от Стария свят, колко от вас могат да го направят?
Изглежда, че американците ще се възползват от този конфликт и несъмнено ще влязат в следвоенния период в добра форма - ако има такъв, точно този следвоенен период.   Ситуацията се промени
За САЩ шистовият газ, който се добива при противоречивия процес на хидравлично разбиване, се превърна в приоритет.
Докато Газпром представляваше почти 40% от потреблението на газ в ЕС, перспективите за навлизане на произведения в Тексас LNG на европейския пазар бяха ограничени.
Но ситуацията се промени и след няколко години американските газови компании ще построят около двадесет завода за втечняване на газ - три пъти повече от днес.
Пазарът е привлекателен, въпреки че компаниите за препродажба („търговци“) грабват част от маржа на печалбата, който продава този газ на луди цени в Европа.  
Друго е положението с оръжията. Тази индустрия навлиза на европейския пазар още преди конфликта в Украйна.
С компании като Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman и General Dynamics, САЩ са в групата на петте най-големи продавачи на оръжие. На страната се падат 54% от продажбите и 39% от износа.
Непоколебимата и безпрецедентна помощ от страна на Вашингтон на украинците засили тягата към  НАТО в страните от Северна и Източна Европа.
За тези държави, които са най-загрижени за руската заплаха, уравнението е съвсем просто: НАТО = Америка = американски оръжия.
  Ще изпадне ли Европа в нова зависимост от САЩ? Сценарият е малко вероятен на енергийния фронт.
Чрез по-добра диверсификация на доставките си чрез закупуване на енергия от Катар, Норвегия, Нигерия, Алжир или Египет, Европа ще бъде по-малко обвързана с ExxonMobil, отколкото с Газпром.
Американското господство е по-вероятно в отбраната, но дори и тук конкуренцията ще бъде жестока: европейските страни възнамеряват да увеличат разходите за отбрана със 70 милиарда до 2025 г. и дори повече до 2030 г.  
Те няма да имат причина да купуват оръжия от мощния си съюзник, с изключение на някои съоръжения (ПРО, тежки хеликоптери и т.н.). Но европейците все още не са сигурни относно „проектите за европейско сътрудничество в областта на отбраната“, които представляват само 18% от техните инвестиции през 2021 г., изразява съжаление в последния си доклад на Европейската агенция по отбрана.
Понякога, за да запълнят спешно дупки в оборудването на армиите си, а по-често поради политически избор, те придобиват изведени от строя американски противотанкови ракети, хеликоптери или бойни самолети.
  Антиамериканизмът е неизчерпаем извор от гласове
  Възходът на американската индустрия е част от по-широк контекст: повишаване на конкурентоспособността чрез евтина енергия; протекционизъм, подкрепен от Закона за намаляване на инфлацията, приет през август. Той предоставя щедри субсидии и данъчни облекчения за продукти, произведени в САЩ.
Освен това американците са сериозни в подкрепата на проекти, които насърчават прехода към чиста енергия. Европа трябва да бъде изключително бдителна пред американските мерки, които Макрон нарече "суперагресивни", защитавайки идеята за субсидиране на стоки, произведени в Европа.  
Теоретиците на конспирацията стигат толкова далеч, че подозират администрацията на Байдън, че се ръководи единствено от користни интереси.
Те дори предлагат нелепата идея, че Вашингтон удължава конфликта в Украйна, за да се представя за миротворец след установяването на мира. Според тях Украйна е театър на "американската война", а не жертва на руската "специална операция". Антиамериканизмът, от крайната десница до радикалната левица, е неизчерпаем източник на гласове и мнения в Европа.
Нашите наивни теоретици на конспирацията не знаят, че американците могат да защитават младата украинска демокрация по убеждения, като същевременно не забравят интересите на своя бизнес.
Когато дойде време да възстановят страната, те ще извлекат ползите от подкрепата на Киев.  
Ще намалят малко пари, като на покер игра, но и ще помогнат на каузата... Брюксел оцени цената на реставрационните работи на 600 милиарда евро.
И още повече, ако Владимир Путин продължи системното унищожаване на украинската инфраструктура.
А германският канцлер предава съдържанието на разговора си по следния начин: Путин не спира разрухата.
В резултат на това Олаф Шолц вече говори за „плана Маршал на двадесет и първи век“. Европа ще бъде част от него.
Нима нейните граждани са забравили за милиардите долари, отпуснати от чичо Сам след Втората световна война?  
Жан-Мишел Безат  
Оригинална статия https://www.lemonde.fr/international/article/2022/12/05/guerre-en-ukraine-les-etats-unis-vont-capitaliser-sur-leur-engagement-et-seront-sans-doute -bien-positionnes-pour-l-apres_6152953_3210.html


Тагове:   янки,   убийци,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13325841
Постинги: 11674
Коментари: 18491
Гласове: 6696
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК