Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2020 18:44 - Невидимите хора
Автор: chuitemoyaglas Категория: Изкуство   
Прочетен: 949 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Всеки човек се е чувствал невидим в някаква част от живот си. Всеки се е чудел „Те не ме ли виждат?“ „Не ме ли чуват?“ „Защо не ми обръщат внимание?“. Вътрешния ни глас крещи, но отвън дори не трепкаме поради вероятността да си въобразяваме и да не го хиперболизираме.

Ето сега обаче ще ви кажа точно  и ясно. Не си въобразявате и не преувеличавате. Защото това се случва постоянно и то не само с вас. Това се случва в училище, в офиса, в магазина, дори на улицата. Случва се в болниците, където лекарите игнорират оплакванията на пациента; в старческите домове, където персонала ги взима за претенции от един възрастен; в сиропиталищата, където на децата им се карат вместо да ги поздравяват.  Това отношение запушва устите ни, заглушава вика ни.

И ни превръща в невидими.

Нашето мълчание ни прави прозрачни, неспособни да се слеем с останалите, но достатъчно добри да позволим на другите да изпъкват.

А защо точно ние? Защо ние да сме различните? С какво другите ни стереотипизират? От какво се състои тази разлика след като всички ходим по една и съща земя, ядем една и съща храна и спим под едно и също небе? Всички  сме част от един и същи биологичен вид – имаме две ръце, два крака, една глава и едно сърце. Един напълно здрав човек има същите права като един със заболяване и никой още по-малко обществото може да му отнеме тези права – да работи, да има семейство и да изпълнява ежедневните си задължения. Защото много често точно това става.

И тези хора са едни от най-засегнатите, едни от най-големите групи висящи над главите им „Невидими“  поради една или друга причина. Достатъчно силно доказателство са погледите към тях, но не и отправени думи, коментарите, които си разменят хората, когато подминат такъв човек или пълното им игнориране и странене.

Какво означава думата „невидим“ за вас? В тълковния речник пише: „който не може да се види, недостъпен за зрението, незабележим“ , ала ако се замислим тази дума побира в себе си много определения.

Инвалид.

Душевноболен.

 Сърдечноболен.

Социалнослаб.

Аутсайдер.

Необщителен.

Мълчалив.

И според мен именно мълчанието ни прави всички еднакви в даден момент. 



Тагове:   Невидим,   различни,   еднакви,


Гласувай:
4



1. litatru - Здравейте!
30.11.2020 21:33
Според мен тази тема е много счекотлива и необходима за
разискване, обсъждане, дебати. Освен това тя е и много обширна,
защото считам, че "невидимите" хора са доста видове и са сред всички прослойки на обществото. Тези хора ("невидимите") са опасни, вредни и ненужни, защото си "трайкат" за всичко, което не ги засяга лично,
особено за случващи се ненормални неща, които биха нарушили спокойствието или
интереса им.
Поздрави!
цитирай
2. chuitemoyaglas - Съгласна съм!
01.12.2020 12:26
Темата е наистина бсеохватна и засяга много хора. Невидимите хора са навсякъде и в някакъв момент дори ние самите не ги забелязваме, за което ми става болно. Все пак ако срешнат дори малка подкрепа във всеки от нас ще спрем тази разрастваща се "болест"
цитирай
3. trakietsadobri - За добро или лошо повечето хората рядко се интересуват от другите.
31.01.2021 14:45
Защо хората са такива каквито са е вечен въпрос, който никога не е имал еднозначен отговор.
Обичайно поведението ни най-силно се влияе от средата, в която живеем, но... с появата на интернет и дигиталните технологии това може би твърде бързо се променя.
цитирай
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031