Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2019 10:54 - Президентът Радев: Офертата на САЩ за F-16 е 3, 45 млрд лв със 100% авансово плащане!
Автор: radostinalassa Категория: Лични дневници   
Прочетен: 349 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не бива да взимаме самолет за авиошоу. Силно се надявам, че българското правителство няма да допусне това, иначе би било безотговорно

image

 | 28 юни 2019 | 21:10 http://epicenter.bg

Този самолет няма целеви способности, той е по-слаб от Су-25. Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват задачи с оборудването на този самолет, подчерта върховният главнокомандващ.

 3, 45 млрд.лв. с ДДС и със 100% авансово плащане. Това е офертата на САЩ за новите ни изтребители. Няма преговори за сваляне на цената. Ако се свали цената, това означава орязване жестоко на пакета.

Този самолет няма целеви способности, той е по-слаб от Су-25. Силно се съмнявам, че българското правителство ще вземе самолет без способности, още повече че този самолет ще е с 1 милиард повече. Рискуваме и неговата поддръжка. Офертата е на гърба на ВВС.

 

Това заяви президентът Румен Радев пред "Панорама" по БНТ. Той се изказа изключително остро за способностите на българското правителство да води компетентни преговори с американската страна.

 

Припомняме, че решението на парламента за закупувате на 8 броя Ф-16 бе за 1,8 млрд. лв без ДДС, а преди седмица премиерът Борисов обяви, че офертата на САЩ е за 2,2 млрд. лева.

 

"Дебатът за изтребителите F-16 бе опорочен. Сега се движим към скъпи самолети с жестоко орязано оборудване. F-16 е самолет с високи бойни способности, но е само върхът на айсберга", каза президентът.

 

"Реалностите разкриват непрекъснато наивността на българското правителство по отношение на програмата. За нашите минимални изисквания, офертата беше над 3,4 млрд. лв. и то при 100% авансово плащане", разкри Радев.

По думите му, ако един компонент не е пълноценен, бойните умения драстично се свиват. "При тази програма преговори за сваляне на цената няма. Единственият начин за сваляне на цената е да се откажеш от нещо. Правителството предприе ход за сваляне на цената чрез орязване на пакета", подчерта Радев. 

Беше ни обещано, че ще вземем много добър военен самолет, а не играчка, продължи Радев с критиката си към правителството.  

По думите му, изграждането на базата за Ф-16 в базата в Граф Игнатиево ще е изцяло за българска сметка. Освен това се била изпарила и бройката на ракетите "въздух-въздух" и имало заложен скрит разход от още 1 млрд. лв. за постигане на пълното въоръжение.

 

"Нека да припомня обаче какви бяха обещанията - че ще достигнем приемлива цена, близка до първоначалната финансова рамка, че ще има разсрочено плащане, силен обсег индустриално сътрудничество, че ще вземем самолет с големи, съвременни бойни способности, а не някаква играчка, спомняте си, самолет, с който ще можем да водим война и да можем да нанасяме високоточни удари по земни цели и че единствено при F-16 ще имаме пълен пакет въоръжение - от-до, пълен боекомплект и че единствено при F-16 няма да има никакви скрити разходи.

Но реалностите разкриват непрекъснато, бих казал, наивността и неподготвеността на българското правителство по отношение на американското законодателство и програмата FMS (Foreign Military Sales). Мога да кажа, че тази програма е ясна, прозрачна, с много установени и точни процедури и с нея се работи така - ако ти искаш 8 самолета с точно такива способности да летят по толкова часа на година, задължително трябва да придобиеш този пакет от оборудване, обучение и услуги, и той струва точно толкова.

И в началото на юни американското правителство отправи своята публична оферта към България на стойност за нашите минимални задължителни изисквания 3,45 млрд. с ДДС и то при 100-процентово авансово плащане.

И тук започна най-лошото. Искам да кажа нещо много важно, по тази програма FMS преговори за сваляне на цената няма, въпреки че се представиха някакви такива пози, че видите ли водим някакви пазарлъци, преговори. Единственият начин за сваляне от този ясен ценоразпис е да се откажеш от нещо и най-лошото е, че за да влезем в някаква приемлива цена, правителството предприе ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин - орязване и то жестоко на пакета. Миналата седмица ние получихме вече предложение за проекто-договор. Цената вече я обяви дори и премиерът, но този пакет е значително орязан, като започнем от бройка двигатели, брой контейнери за целеоказване на шлемна система за целеуказване, брой на летци и техници за подготовка, интегрираната логистична поддръжка, запасните части, всичко това е орязано, тренажорният комплекс също е с намалени параметри, да не говорим, че оборудването за оперативно летище го няма. Изграждането инфраструктурата многомилионна в авиобаза "Граф Игнатиево" е изцяло за наша сметка, така е и за транспорта и още нещо - ракетите въздух-въздух са сведени до символична бройка, а високоточните оръжия за действие върху земна цел, т.е. основният мотив многоцелеви способности се е изпарил. Няма нито един високоточен боеприпас, само няколко и то символично на брой свободно падащи бомби, които се хвърляха Втората световна война", разкри неприятната картина  върховният главнокомандващ. 


Той подчерта, че Су-25, които и в момента са на въоръжение в родните ВВС, са по-добри самолети. 

"Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват задачи с оборудването на този самолет. Българският народ ще плаща много, но няма да има защита. Управляващите, които се самоопределят за европейското развитие, избягаха от дебатите. Ние губим мощен инструмент да интегрираме нашата отбранителна индустрия наука", нападна остро правителството Радев. 

Силно се надявам, че българското правителство няма да допусне това, иначе би било безотговорно. За да бъдем пълноценни съюзници трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу", коментира президентът, показвайки неспособността на кабинета да води преговори в защита на националния интерес. 

 

Летците и техниците ще трябва да изпълняват невъзможни задачи с това осакатено оборудване“, предупреди Радев.

 

За мен България винаги е била на първо място и дори съм рискувал живота си за родината, но мнозина у нас няма да разберат това, подчерта Радев.

 

Гоце Делчев е бележит български революционер, подчерта президентът, коментирайки днешния скандал с Македония на тази тема. Договорът между България и Македония е декларация с добри намерения, а между Македония и Гърция с конкретни ангажименти. За нас е важно да се  пресече кражбата на българската история и тази комисия няма да се справи с този проблем. Винаги ще подкрепяме Македония по нейния европейски път, но това не може да е безусловно, каза той.

 

България я няма на инвестиционната карта на Китай, подчерта Радев в навечерието на посещението си в Поднебесната империя. 

 

Нашите отношения не трябва да почиват на благодарността, а на истината, каза президентът в отговор на въпрос защо България е по-благодарна на Русия, отколкото Русия на България. 

„През последните 30 години беше направено немалко тази истина да бъде изопачена и забравена. И затова сега лекуваме раните и на двете страни“, коментира президентът. Румен Радев категорично заяви, че България трябва да отстоява своето място на цивилизационната карта на Европа, както и историческата истина. 

„А тя е, че България е била важен фактор в европейската култура. И България е дала духовното начало на Русия - така, както го твърди акад. Дмитрий Лихачов – и писмеността, и православната вяра, и старобългарския църковнославянски език. И аз тези неща неслучайно ги цитирам, цитирах ги и на форума. Когато казах тези думи на форума, аз съм ги взел от него. Това е признание“, посочи държавният глава. 

Попитан не е ли моментът сега публично да отрече всякаква намеса на руско задкулисие в избора му за президент, Румен Радев отговори: 

„Интригите на това задкулисие са насочени срещу мен, а то си има и своите поддръжници в България. Няма да се впускам в конспирология кое е това задкулисие, кои са му поддръжниците.Мога само да кажа, че – да, има хора, които се прокрадват в политиката с външни зависимости и на гърба на България, но аз съм възпитаван в съвсем други идеали. За мен България винаги е била на първо място и никога не съм постигал нещо за сметка на страната си. Напротив, много пъти съм рискувал живота си за нея“.

 

"Определени кръгове внушават, че гледам прекалено на Изток. А не гледам ли на Запад, когато съм там по покана на президентите на Германия, Португалия, Австрия, Швейцария, на аудиенция при английската кралица и краля на Белгия?

На президента Путин ясно поставих въпроса за цената на газа. Получих поздравления не само от политици, а от ръководители на огромни корпорации от САЩ, Япония, Канада", изтъкна Румен Радев. 

 

В никакъв случай партийната субсидия не трябва да бъде на стойността, каквато е в момента, отчитайки бедността в България, коментира още държавният глава. 

Партийната субсидия не може и да бъде прекалено ниска, защото рискът го споделят всички - зависимост на партиите от външни интереси. И в хода на предизборната кампания, и във встъпителното си слово пред Народното събрание ясно съм изразявал своята позиция по този въпрос - че субсидиите трябва да бъдат намалени, и то чувствително, но все пак да имат едно разумно ниво. Така че партиите да не изпадат в зависимости от бизнес кръгове и интереси“, посочи президентът. 

В отговор на въпрос защо за никой партиен лидер не е казал думите за подкрепа, както за лидера на БСП Корнелия Нинова, след като загуби изборите и преди партийния конгрес, Радев коментира: „Защото става въпрос за опозицията. Всяка една опозиция е жизненоважна за демокрацията във всяка държава“. 

„При утвърждаващия се авторитаризъм в България е жизненоважно да имаме силна опозиция. Винаги опозицията е залог за демокрацията“, обърна внимание държавният глава. 

„За да имаме демокрация, трябва да имаме гражданска активност. Но има и друго - историята на политическия процес сочи, че когато в дълъг период има апатия и отчаяние, обикновено малка искра може да детонира мощна вълна срещу статуквото. Тогава търсенето на справедливост и нов път често излиза извън рамките и механизмите на закона. Това е опасното, трябва да бъдем много внимателни“, каза още Румен Радев. 

„Ако бях избрал да следвам мнозинството, досега щях да имам спокоен и много безгрижен мандат,но винаги съм избирал да следвам убежденията си. Не съжалявам за това и благодаря за подкрепата на хората“, изтъкна държавният глава.

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13249652
Постинги: 11642
Коментари: 18445
Гласове: 6687
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
26. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
27. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
28. Болкотерапия чрез молитвена поза
29. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години
30. Целта на Ковид - тестовете е да се краде ДНК