Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2020 20:37 - Предпазните маски- какво трябва да знаем за тях
Автор: anonymous285 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 204 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.11.2020 20:39


Предпазните маски- какво трябва да знаем за тях Публикувано от artifex78 на 20.04.2020

https://www.taxiclub-bg.eu/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%BD%D0%B0/

С избухването на епидемията от новия коронавирус и разпространението на заразата в световен мащаб, много хора са разбираемо загрижени за здравето и безопасността си.

  За разлика от времето когато дезинфектанти и предпазни средства липсваха дори в апетчната мрежа, днес пазара е наситен и отвсякъде ни заливат с реклами на всевъзможни артикули за лична защита. Знаем ли обаче какво купуваме и можем ли да се доверим на рекламите?! Има едно основно правило, което е добре да си спомним и да спазваме. Поне за известно време.

В тази публикация ще разгледаме разликата между “маска” и “респиратор“, какво означават  стандартите за филтриране N95 , FFP2, FFP3, как да си направим надеждна маска в домашни условия, както и някои други насоки свързани с осигуряването на лична защита.

Маски срещу респиратори

Преди да продължим по-нататък, нека само да изясним техническата разлика между „маска“ и „респиратор“.

 

Какво е маска:

Маските са свободни, обхващащи носа и устата. Проектирани са за еднопосочна защита– улавят телесна течност напускаща потребителя. Пример – носена по време на операция за предотвратяване на последствията от кашлица, кихане и т.н. върху уязвимия пациент. Противно на всеобщото схващане маските не са предназначени да защитават потребителя. По-голямата част от маските нямат определено за тях ниво на безопасност (напр. NIOSH или EN). Въпреки това хирургическите маски не са излишно средство за предпазване (виж по- долу)

  Какво е респиратор:

Респираторите са плътно прилепнали маски, предназначени да създадат лицево уплътнение.

Респираторите с клапан/и осигуряват добра еднопосочна защита- предпазват потребителя чрез филтриране на входящия въздух и улесняват дишането чрез безпрепятственото изпускане на издишания въздух .

Респираторите без клапан/и осигуряват добра двупосочна защита чрез филтриране както на входящия, така и на изходящия въздух. Те са проектирани да защитават потребителя и околните (когато се ползват правилно), до определената от производителя степен на безопасност. Различните продукти предлагат частична или цялостна защита на лицето, като в зависимост от вида, те са предназначени за еднократна или многократна употреба.

 

Респираторни стандарти

Американският център за контрол на заболяванията (CDC) цитира стандарта за респиратор N95 като част от препоръчваните защитни средства в своите често задавани въпроси за Covid-19 и техните SARS насоки.

  N95 срещу FFP3 & FFP2

Най -често обсъжданият тип респиратор е със стандарт N95. Това е американски стандарт, управляван от NIOSH – част от Центъра за контрол на заболяванията (CDC).

Европа използва два различни стандарта. Резултатът за „филтриране на лицева част“ (FFP) идва от EN стандарт 149: 2001. Стандартът EN 143 покрива оценките на P1 / P2 / P3. И двата стандарта се поддържат от CEN ( Европейски комитет по стандартизация ).

Нека видим каква е разликата между стандартите:

Респиратор
Стандарт
Капацитет на филтъра (премахва х% от всички частици с диаметър 0,3 микрона или повече)
FFP1 и P1 Най-малко 80%
FFP2 & P2 Най-малко 94%
N95 Най-малко 95%
N99 & FFP3 Най-малко 99%
P3 Най-малко 99.95%
N100 Най-малко 99,97%
Показване на резултати от 1 до 6 от общо 6

Както можете да видите, най-близкият европейски еквивалент на N95 са респираторите с оценка FFP2 / P2, които са оценени на 94%, в сравнение с 95% от N95.

По същия начин, най-близки до N100 са респираторите с рейтинг P3, следвани плътно от FFP3.

Можем приблизително да обобщим резултатите така:

 

KN95 срещу N95

Да. N95 има същата спецификация като китайската KN95 . Вижте документ на 3M  (линк )

 

Някои неща, на които трябва да обърнете внимание:

– Няма гаранция, че всички респиратори KN95 отговарят на стандарта KN95 – внимавайте за измами;

– Внимавайте и за доброто уплътнение около лицето. Връзките/ластиците трябва да са с адекватна сила и напрежение.

 

 

 

N95 / N100 по-добри ли са от FFP2 / P3?

Трябва да се отбележи, че тези стандарти определят само минималния % от частиците, които респираторът филтрира. Например, ако една маска е с FFP2, тя ще филтрира поне 94% от частиците с диаметър 0,3 микрона или по-големи. Но на практика той ще филтрира някъде между 94% и 99%. Точната цифра често ще бъде цитирана от производителя в описанието на продукта.

Добър пример е респираторът GVS Elipse, който в САЩ (линк) е оценен на P100 (99,7%), а в Европа (линк) е оценен на P3 (99,95%). На практика е вероятно да имат еднакъв филтриращ капацитет и в двата региона.

 

С клапан или без клапан

 

image Респираторите с клапан улесняват издишването на въздух. Това ги прави по-удобни за носене и води до по-малко натрупване на влага вътре в респиратора.

image Проблемът с клапани с респиратор е, че те не филтрират издишването на потребителя, а само вдишването. Тази еднопосочна защита излага на опасност другите около носителя в ситуация като Covid-19. Поради тази причина болниците и други медицински практики не използват  респиратори с клапани.

За да предпазите околните от заразяване, в случай че сте вирусоносител (или имате съмнения че сте такъв), можете да поставите хирургическа маска или платнена покривка  над клапана на респиратора, за да (филтрирате) частично издишания въздух.

Колко голям е коронавирусът и респираторите могат ли да го филтрират?

Да, респираторите с висока ефективност при размер на частиците от 0,3 микрона (N95 / FFP2 или по-добри) могат на теория да филтрират частици до размера на коронавирус (който е около 0,1 микрона). Това, което не можем да кажем, е до колко ни защитават на практика – ще трябва да изчакаме бъдещите изследвания да потвърдят.

А последните изследвания показват, че коронавирусът е от порядъка между 0,06 и 0,14 микрона. Обърнете внимание, че изследванията се отнасят за  2019-nCoV. В момента вирусът се нарича SARS-CoV-2, а болестта, която представя при хората, се нарича Covid-19.

 

 

Респираторите се измерват чрез тяхната ефективност при филтриране на частици от 0,3 микрона и повече (трябва да се отбележи, че коронавирусът е по-малък от тозиразмер).

Причината за фокуса върху 0,3 микрона е, защото това е „най-проникващият размер на частиците“ (MPPS). Частиците над този размер се движат по начини, които бихме могли да предвидим. Те ще попаднат във филтър с пропускливост, по-малкa от размера на частиците. Частиците, по-малки от 0,3 микрона, показват това, което се нарича броунов движение – което ги прави и по-лесни за филтриране. Брауновото движение се отнася до явление, при което масата на частиците е достатъчно малка, че вече те не пътуват безпрепятствено през въздуха. Вместо това те взаимодействат с молекулите във въздуха (азот, кислород и др.), което ги кара да се движат по произволни зигзагообразни модели.

Според изследователите точката между „нормалното“ движение и движението на Браун е най-трудният размер на частиците за улавяне от филтрите.

Това което можем да обобщим е, че високата ефективност на филтъра за частици с размер от 0,3 микрона обикновено ще доведе и до висока ефективност на филтъра и за частици под този размер.

 

За повече информация и подробности по темата за респираторните филтри и движението на Браун – вижте тук.

 

Сега нека разгледаме специфични изследвания, които измерват ефективността на филтъра при 0,3 микрона и по-малко (коронавирусна територия).

  • Тази статия от 3M разглежда изследванията, показващи, че всички 6 от тестваните от тях респиратори N95 могат ефективно да филтрират по-малък от 0,1 микрона с приблизително 94% ефективност или по-висока. Графиката по-долу е от тази статия и илюстрира това:

 

  • Освен това smartfilters.com има страхотна статия по този въпрос, позовавайки се на изследвания, показващи, че тестваните респиратори могат да филтрират до 0,007 микрона (много по-малки от Covid-19). Например респираторът 3M 8812 (с FFP1) е в състояние да филтрира 96,6% от частиците 0,007 микрона или повече. Предлагането на FFP2 или FFP3 би постигнало още по-голяма филтрация.

Интересно: Изображението по-долу показва размера на коронавирус, в сравнение с други малки молекули като червени кръвни клетки и др. Често се говори за размера на частиците и определяме граница PM2.5. Какво всъщност се има предвид?!

 

От какво ни предпазват респираторите?

Капки
Основна причина за носене на респиратор е защита от капчици . Например, ако болен човек кашля или киха, когато е в непосредствена близост до нас, респираторът образува бариера, за да предотврати телесните им течности да достигнат до лицето ни.

Капките обикновено са големи и гравитацията ги влачи надолу, за да се приземи върху обекти, а не да стои във въздуха. Така че те не изминават много големи разстояния. Има обаче изследвания за микрокапки, които се изхвърлят дори по време на говорене. Този видеоклип на Vimeo, направен от японски изследователи, улавя микро капчици използвайки високоскоростни камери. Знаем, че големите капчици играят роля при предаването, но все още не е ясно каква роля играят микрокапчиците.

 

Аерозоли
Това, което може да остане във въздуха известно време са аерозолизирани вирусни частици. Така например можете да си представите някой да създава два проблема при кихане, първият е изхвърлен капчици, които изминават малко разстояние, след това втори- аерозолизирани вирусни частици, които остават във въздуха за по-дълго.

Понастоящем има дебат и несигурност за това колко дълго Covid-19 може да остане аерозолизиран и каква част от риска този вектор се сравнява с другите.

Рискове при използване на респиратори

Съществуват редица възможни рискове с респираторите, за които си струва да сте наясно, за да избегнете негативните последствия от употребата им.

– Неправилно поставяне и носене на респиратори – Респираторът не може да ви защити, ако не е плътно прилепнал към лицето ви.
– Докосване с рака на предната част на респиратора– Съществува риск от прехвърляне на бактерии и вируси върху други предмети, което в крайна сметка може да ги доведе обратно до устата и носа ви.
– Поемане на ненужни рискове за експозиция, защото носите респиратор. Не позволявайте да ви дава фалшива увереност. Най- безопасното е поддържането на социална дистанция.

Повторно използване на респиратора – как да ги дезинфекцирате безопасно?

Изследване на SmartAirFilters (линк) показа, че след 11 дни интензивна употреба в замърсен Пекин, техният респиратор е загубил само 1,4% от филтриращия капацитет.

 

Това, което не е толкова ясно обаче, е как да се дезинфекцират безопасно, без да се разрушава функцията за филтриране. Изследванията, събрани от различни източници предполагат следните резултати:

По-добри възможности за обеззаразяване:

 

image Време и топлина – ранните изследвания показват, че комбинация от време и топлина ще деактивират вируса. При стайна температура (~ 20C / 68F) това може да изисква повече от 3 дни, но при по-високи температури продължителността може да бъде по-кратка *

image Фурна с топлина  70C (148F) топлина за между 5 и 30 минути може да деактивира вируса *

image Пара – гореща водна пара от вряла вода за 10 минути успява да убие заместител на SARS-CoV-2 *

image UV-C Light – 67 J / m2 UV-C ще деактивира SARS-CoV-2 при ниски нива на увреждане на респиратора *

По-лоши възможности за обеззаразяване:

image Измиване със сапун – Може да бъде премахнат SARS-CoV-2, но това намалява значително капацитета на филтриране *

image Алкохол – Може да бъде премахнат SARS-CoV-2 със 70% + алкохол, но това намалява значително филтриращия капацитет *

image Съхранение през нощта–  проучвания предполагат, че Covid-19 може да оцелее най-малко 3 дни (72 часа) на пластмаса. Указва се, че съхранението през нощта при стайна температура не е достатъчно добър метот за унищожаването му. *

image Потапяне в белина – Може да бъде премахнат SARS-CoV-2 с белина, но това намалява значително филтриращия капацитет *

* Тук има много за обсъждане и затова се нуждае от отделна публикация. Прочетете повече за това тук: повторна употреба на респиратор – как да ги дезинфекцирате безопасно?

Хирургически маски

Хирургическите маски обикновено са с трислоен дизайн, като в средата има 2 листа „нетъкан“ плат. Това е разтопеният слой, който осигурява възможност за филтриране.

 

 За техническо обяснение на процеса – вижте тук

 

Не всички разпенени тъкани имат една и съща способност за филтриране. За съжаление не можем да тестваме способността за филтриране на разтопения слой без специализирани знания и оборудване. Това, което можем да направим обаче, е поне да проверим дали разтопения слой е налице.

По-долу показвам пример за хирургическа маска (вляво) без разтопения слой.

 

Изборът на хирургични маски, които са тествани съгласно набор от стандартизирани методи за изпитване (ASTM F2100, EN 14683 или други подобни), ще помогне да се избегнат продукти с ниско качество. Стандартът ASTM за хирургични маски (по-специално нива 2 и 3) са фокусирани предимно върху устойчивостта на течности по време на операция. Тези по-високи нива не предлагат много по отношение на защитата от Covid-19 при нехирургични условия.

Могат ли хирургичните маски да филтрират коронавируса?

 

Обективно погледнато, хирургическите маски са предназначени основно за защита на уязвимите пациенти от медицински специалисти. Спират разпространението на микробите от носителя  им при кашляне / кихане / говорене. Така че те са предназначени да защитят пациентите, а не да защитават потребителя.

Очевиден недостатък на хирургическите маски в сравнение с респираторите е липсата им на плътно прилепване към лицето, което оставя свободни пространства по краищата.

Понастоящем няма налични изследвания за ефикасността на хирургичните маски (или дори респиратори) за защита на потребителите срещу коронавируса.

 

Вместо това по-долу ще обобщим изследванията около използването на хирургически маски и N95 маски в контекста на грипа, като разгледаме по-специално защитата, предоставена на потребителите. Грипът може да бъде добър пример за вирусна частица, който можем да ползваме за сравнение, тъй като и двата вируса са преносими по въздушно- капков път, и двата причиняват респираторна инфекция, и двата са сходни по размер.

Забележка: Моля, не свързвайте сравнението с грипната частица като предположение, че причиняват сравними заболявания – настоящите данни предполагат, че коронавирусът може да има по-висока смъртност.

 

В лабораторни условия е установено, че хирургическите маски са в състояние да блокират 80% от частиците до 0,007 микрона. В сравнение с респиратора 3M 8812 блокира 96%.

 

В заключение: ние не знаем колко надеждна защита осигуряват хирургическите маски срещу новия коронавирус. Въпреки това се предполага, че хирургическата маска може да осигури по- голяма от нулевата защита. Има смисъл да ги носите само за защита като краен метод – респираторите са основният избор.

Много по-безопасно е да се избягва компанията на хора, които са болни или потенциално болни и да се намали като цяло социалният контакт, особено на големи групи хора.

Направи си сам / домашни маски

Наскоро CDC обяви, че ако гражданите не разполагат с респиратори или хирургически маски, то те трябва да използват платнени покрития  за лице (кърпи, шалове и др.), маски на основата на плат или трябва да направят свои собствени, които да ползват на обществени места.

 

И така, как човек си прави собствена маска?

Първо, заслужава да се отбележи как различните предмети за бита се сравняват по отношение на ефективността на филтъра и дишането. За това можем да се позовем на проучване на университета в Кеймбридж (връзка), което разкрива, че „ калъфката за възглавници и тениската от 100% памук бяха най-подходящите домакински материали за импровизирана маска за лице“.

 

Интересното е, че други артикули като торбички за прахосмукачки и кърпи за съдове показват по-голям капацитет за филтриране, но съжаление те се представят лошо при тестовете за дишане-  изследването.

Направи си сам:

1) Маска от тениска без прекрояване
Не искате да извадите ножицата? Няма проблем. Този метод показва как да увиете тениска около лицето си, без да я коригирате. Въз основа на горното проучване използвайте тениски със 100% памук, когато е възможно. Намерете пълното ръководство за този метод тук .

 

2) Тениска- маска без шевове
Този метод използва само тениска, ножица, писалка/молив и линийка. Вижте пълните инструкции във видеоклипа на Runa Ray в YouTube .

 

3) Маска за ушиване
 За тези, които разполагат (и умеят да работят) с шевни машини.  Два добри урока за маски изработка на маски. Първият, обикновенна (връзка в YouTube), вторият – по- усъвършенстван дизайн с връзки, джоб за филтър (връзка към YouTube).

Надяваме се, разбирате че нивото на защита, което предлагат тези маски, е под нивото на хирургическите маски и респираторите.

Ако сте виждали други страхотни дизайни на маски на сам, моля, споделете ги по-долу в коментарите.

Свързани въпроси … Какво можете да направите, за да намалите риска?

1. Социално дистанциране

Вируси като грип и новия коронавирус се разпространяват между хората. Колкото повече влизате в контакт с вирусоносители, толкова по-голяма е вероятността да хванете инфекцията.

Социалното дистанциране, в действието за контрол на инфекциите, което се предприема от служителите на общественото здравеопазване, за да спрат или забавят разпространението на силно заразните болести.

 

В допълнение към мерките за социално дистанциране, предприети от правителствата, ние сами можем да намалим физическите рискове, например:

– Проучване на възможността да работите от вкъщи, ако вашата работа го позволява;

– Избягвайте големи публични събирания като спортни събития или ситуации, при които може да влезете в контакт с тълпи хора (като търговски центрове, фитнес зали или кина);

– Общувайте с хора чрез телефон / видео разговори, вместо лично;

Тези видове стъпки може да са пречка за нормалния живот, но следва да се приемат като краткосрочна мярка, не вечна. Рано или късно това ще приключи!

Един от основните рискове при пандемия е, че първоначалното разпространение е толкова бързо, че затрупва здравните служби. Основна цел на всяка страна трябва да бъде да избегне това и социалното дистанциране може да помогне.

 

2. Мийте ръцете си редовно
– CDC препоръчва редовно измиване на ръцете със сапун и вода за най-малко 20 секунди.
– Приоритизирайте измиването преди хранене и след като сте били навън.
– Редовното миене на ръце изсушава ръцете, което в краен случай може да ги направи уязвими от инфекция. За да смекчите това, редовно използвайте овлажнител на основата на глицерин.
 Проучване показа, че докосваме лицето си средно 15 пъти на час . Това поведение може да бъде трудно да се промени, но ако поддържаме ръцете си чисти, това е по-малко пагубно.

3. Подрязвайте ноктите си
Късите нокти намаляват риска от улавяне на мръсотия (и вируси) под ноктите. Лесен метод за проверка дали ноктите ви са прекалено дълги, е като ги поставите срещу дланта си. Ако не можете да усетите пръстите си, а само ноктите, те са твърде дълги, за да се поддържат чисти лесно.

4. Ползвайте дезинфектант за ръце на базата на алкохол
– CDC препоръчва , ако сапун и вода не са налични, използвайте дезинфициращо средство за ръце на алкохол с поне 70% алкохол . Оставете на въздух да изсъхне.

5. Дезинфенфектирайте телефона си редовно

 

– Като се има предвид колко често използваме телефоните си, това изглежда е следващият логичен обект, който трябва да бъде дезинфекциран. Използването на антибактериални кърпички или спиртни тампони (обикновено 70% алкохол) за почистване на телефона и други предмети е добра опция. Ако в описанието на антибактериалните кърпички се твърди, че могат да убият грипния вирус (H1N1) – това е добър знак, че може да са в състояние да направят същото с  коронавируса. След като приключите с избърсването, оставете да изсъхне на въздух.

6. Бъдете наясно какви други предмети докосвате редовно:
– Компютърна клавиатура и мишка
– Ключове от къща и кола
– Волан на автомобил
– Джобове за дрехи
– Дръжки за врати
Внимавайте при взаимодействие с тези обекти и ги дезинфекцирайте, когато е възможно.

7. Поддържайте имунната си система здрава
Примери за действия, които можете да предприемете, за да поддържате здрава имунна система:

– Сън
Осигурете си адекватен, висококачествен сън. За повечето хора „адекватен“ означава 7-8 часа. Преглед на литературата от 2004 г. заключава, че „лишаването от сън има значително влияние върху имунния отговор“ и „трябва да се счита за жизненоважна част от имунната система“

– Упражнения
Правете редовно физически упражнения, но не прекалявайте защото усилените упражнения могат да доведат до имунна дисфункция.

– Витамин D
Налице са данни, чиито изводи сочат, че:
– Витамин D играе ключова роля в имунната функция;
– Наличието на дефицит на витамин D може да ви направи по-податливи на инфекции;
– Добавките с витамин D предпазват от остри инфекции на дихателните пътища;

Поясняваме, че нищо от това не се отнася конкретно до коронавируса, а се отнася до общата здрава имунна функция.

  Източници:
  1. Респиратори N95 срещу медицински маски за предотвратяване на грип сред персонала на здравеопазването – Рандомизирана клинична проба – Lewis J. Radonovich Jr, MD et al. – JAMA – септември 2019 г.
  2. Хирургическа маска срещу N95 респиратор за предотвратяване на грип сред работещите в здравеопазването – рандомизирана проба – Марк Лоб и др. – JAMA – ноември 2009 г.
  3. Използване на маска за лице и контрол на предаването на респираторния вирус в домакинствата – MacIntyre et al. – Журнал за възникващи инфекциозни заболявания – февруари 2009 г.
  4. Болни и уморени: има ли сън жизненоважна роля в имунната система? – Bryant et al. (2004)
  5. Упражнения и имунната система – Бролинсън (2007)




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2485426
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930