Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2021 10:06 - Модернизацията на България
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2253 Коментари: 11 Гласове:
-2

Последна промяна: 27.07.2021 19:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Модернизацията на България стана по време на социалистическия ПРОЕКТ, копиран с НЯКОИ ВАЖНИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ ОТ СССР. Затова нашата модернизация е свързана със Съветския проект – от октомврийската революция до принудителното създаване от СССР на СОБСТНЕНИ технологии, ОТСТЪПВАЩИ на западните, поради историческата изостаналост на царска Русия и ИЗОЛАЦИЯТА, и технологична изолация в т.ч., от развития Запад. Веднага трябва да уточним, че Съюзът намали изоставането на царска Русия от Запада. Както социализмът намали с пъти изоставането на царска България, без да го ликвидира. 

Социализмът превзе преди всичко ИЗОСТАНАЛИ страни. (С изключение донякъде на бившите Австроунгарски владения.) И имаше КОНКРЕТНА положителна цел – да се освободи от полу-колониално или колониално потисничество на напредналия Запад. Напреднал, защото по ред географско-исторически причини стъпи ПЪРВИ по пътя на Възраждането, Просвещението, Индустриалната революция, после Научно-техническата и СЕГА – Информационната. Все велики достижения на цивилизацията, предизвикващи уважение и даже преклонение, БЕЗ последвалия от тях КОЛОНИАЛИЗЪМ и полу-колониализъм. Нещо като по-голям брат, който тероризира и даже осакатява душевно и физически по-малките. 

Нашите „западняци”, запленени от прогреса на Запада, винаги удобно пропускат, че те, ТЕ, Т Е не успяха да модернизират България, защото я обезкръвиха в ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ. И я изправиха пред третата, най-страшната катастрофа, след която можеше и да няма повече България, каквато идея е подхвърлял Чърчил. И която идея биха възприели ВСИЧКИТЕ ни съседи.

Споменамвал съм в блога, че у Маркс е зародишът на съветските и нашите соц-мъки с научно-техническия прогрес – недооценката на ЛИЧНОСТТА в научно-техническото творчество. Тоя ОСНОВЕН проблем, Маркс (юрист, все пак) изчерпва с думите „винаги се намира някой да изобрети нужното” (цитирам по памет). И до край остана тайна (или непосилна задача) за идеолозите на социализма, ЗАЩО при капиталистите прогресът върви автоматично, а при тях – насила, с отделни успехи, но винаги в ДОГОНВАЩА ПОЗИЦИЯ, с отделни изключения.

Конкретният СЪВЕТСКИ социализъм, и нашият, уви, имаха едно противоречие, симетрично на разкритото от Маркс противоречие на капитализма „между обществения характер на производството и частното присвояване”. Това е противоречието между ЛИЧНИЯ характер на интелекта и ОБЩЕСТВЕНАТА собственост на средствата за производство. ПЛАНОВОТО стопанство нямаше как КОНКРЕТНО да планира прогреса. Той е високо ефективен ПОСТФАКТУМ и средно-статистически, но носи РИСКОВЕ и множество проблеми във всеки конкретен случай. Тия рискове и проблеми СОБСТВЕНИКЪТ поема за своя сметка и ако сгреши си плаща или фалира, а ако не сгреши печели МНОГО ПОВЕЧЕ от конкуренцията. От което ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА ПЕЧЕЛЯТ!

Социалистическият директор НЯМА ПРАВО на такъв риск, нито би спечелил особено при успех. Изобретателят обикновено е НИСКО ПЛАТЕН като почти всички интелигенти, но ако иска да види идеята си реализирана, трябва да инвестира ЛИЧЕН ТРУД и СТРЕС, срещу МАЛЪК ПРОЦЕНТ от печалбата при успех и загуба на престиж и доверие при неуспех, може и по чужда вина. Цяло чудо е, че при тия условия все пак се намираха хора да творят прогрес.

И още едни 
тежки окови влачехме ние, заедно със Съюза. Той излезе от ВСВ като победител, но и като НАЙ-РАЗРУШЕНАТА страна в историята, с избити мъже в най-цветуща възраст. А САЩ излезнаха от войната събрали златото на света, непокътнати от разрушения. Студената Война беше започнала ПРЕДИ ДА ЗАВЪРШИ Втората Световна. И от позицията на своето богатство и сила, Щатите наложиха НАДПРЕВАРА ВЪВ ВЪОРЪЖАВАНЕТО, в която и ние участвахме.

(Един колега изтъква, че Германия е била по-разрушена. Може би, но със значително ПО-МАЛКО ЖЕРТВИ. И след войната ФРГ е подпомаган СЪЮЗНИК на богатите САЩ, ОСВОБОДЕН от ВОЕННИ РАЗХОДИ, а СССР, заедно с нас, е в студена война, в убийствена ОРЪЖЕЙНА НАДПРЕВАРА със САЩ и в икономическа изолация, и в научно-техническа изолация.)

Обруленият Съюз и обрулена България, трябваше да харчат за война колкото цветуща Америка. И ИЗТОЩЕНИЕТО им стана Х Р О Н И Ч Н О. Подготовката за война чрез въоръжаване и БЪРЗА индустриализация, и на селото в т.ч., ИЗЯДОХА не толкова маслото, колкото изядоха количеството и КАЧЕСТВОТО на колите, телевизорите, пералните, ютиите. Това беше златен шанс за Гласът на Америка, който спечели умовете на част от гражданите на соц страните, особено католиците. 

Любим лайтмотив на нашите психо-десни до днес е как победена Германия е победила СССР в своето развитие след войната. Германското икономическо чудо обаче, започва СЛЕД 1953-та, когато Западът под ръководството на САЩ я спасява от ФАЛИТ със специално рещение в десетина точки, между които почти анулиране на дълговете, отказ от конкуренция с нея, отваряне на собствените пазари за германски стоки и т.н. (Обратното на това, което направиха с нас след 1989-та. Имам ДОКУМЕНТАЛЕН пост по въпроса от 04.12.2015 –„Съживяване и убиване на икономики”).


И ДО ДНЕС ПСИХО-ДЕСНИТЕ БЛОГЕРИ ни навират в очите като "съкрушителен аргумент" против социализма това ярко превъзходство на ЦИВИЛНАТА техника на запада. 

Важните изклчения, по които нашият соц проект се разлицчаваше от съветския, бяха:

-  Не одържавяване, а коопериране на земята. Нашите земеделци в началото получаваха РЕНТА за внесената в „ТКЗС” земя. Години по-късно, понеже малоимотните бяха МНОГО повече, кооператорите гласуваха с мнозинство отпадане на рентата. Но документите за внесената земя бяха запазени и след 10-ти наследниците получиха дяловете си.

-  ДВУпартиен парламент – БКП и БЗНС. Плюс т.н. „Единна оргаризация” – Отечествен фронт, изразител на почти ЕДИНОДУШНОТО отхвърляне на монархията и компроментираните от съюза с нацистите партии.

- Нямаше ПОГРОМ върху православната църква. Отделни пострадали храмове или свещеници, са РЯДКО ИЗКЛЮЧЕНИЕ, а не както ЛЪЖАТ сега наследниците на Хитлеровите съюзници. СЕГА селата останаха без свещеници и със запустели храмове. И след 10-ти се намери външен министър, който каза публично „майната му на православието”. 

Наскоро скулпторът и художник Вежди Рашидов, патетично попита от трибуната на Народното събрание „Каква е разликата между Белене и Аушвиц”. Да му я кажем. В Белене НЯМАШЕ екзекуции и смърт от глад, преумора и болести. Нито лагеристи по РАСОВ признак. Нито ДЕЦА!!! Имаше хора осъдени на определен срок за КОНКРЕТНИ престъпления по действащите закони. 

Имах роднина по сватовство, който лежа в Белене за укриванена на 7 тона жито за задължителните „държавни доставки”. (След войната градът беше заплашен от спекула и глад, което наложи строга отчетност на зърното.) Човекът си излежа присъдата, върна се жив и здрав на село, и тия зверова комунистите му дадоха златна служба – охрана на новия селски микроязовир, където разполагаше с къщичка за почивка и черпеше гости с прясна риба от язовира. И аз между гостите... 

И ЕТО, ДЕЛОТО НА ОКТОМВРИ, СЕПТЕМВРИ У НАС, ПОГИНА.

И тържествува делото на ГЛОБАЛ-ЛИБЕРАСТИЯТА. И с бързи крачки върви УНИЩОЖЕНИЕТО на Европа и на белия човек изобщо, и най-бързо - нашето унищожение.


Загина "империята на злото" и... ЗЛОТО превзе света. Значи друга е била империята на злото.

ПП: Накрая СССР все пак загина от ИЗОСТАВАНЕ в една тясна област на научно-техническия прогрес. (А ние станахме ПЛЕННИЦИ на победителите в Студената война – разоръжиха ни и убиха икономиката ни, а след икономиката всичко останало си умира от „естествена смърт”.)
Наскоро Горби сподели, че ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ защо е гръмнал Чернобил. Бих добавил, че още не се знае и КАК едно немско частно самолетче кацна на Червения площад малко след Чернобил. След което Горби панически изпълни всички искания на Рейгън и всъщност ПОДПИСА КАПИТУЛАЦИЯТА на СССР. И ПРЕДАДЕ съюзниците си, и нас между тях.
Ами като не знаеш защо ти гърмят АЕЦ и как кацат самолети до Кремъл, какво остава освен капитулация? Електро-управлението на АЕЦ може да бъде унищожено с електромагнитен импулс. Така може да бъде заслепена и ПВО.

Практически е сигурно, че СССР беше убит с електромагнитно оръжие. С гибелни последици за нас, даже ПОВЕЧЕ отколкото за Русия.




Гласувай:
5



1. krumbelosvet - Сега попаднах на поста на колегата hadzapi :
27.02.2021 10:25
08.12.2018 - "Социализмът и модернизацията на България в цифри и факти!"
автор: hadzapi
цитирай
2. tocco - Я се скрий бе, комунистически
27.02.2021 13:48
ахмак!
цитирай
3. krumbelosvet - С удоволствие
27.02.2021 14:40
С удоволствие публикувам коментара с "аргументите" на един антиком, комуто сичко е ясну на синюту сарце. И бързам да се скрия, както ми нареди.

Докогас
син бяс
у нас
питам ас?

Партия синя
от бяс умре
бесът й - не.
цитирай
4. krumbelosvet - Съм бръкнал явно
27.02.2021 15:03
в гнездото на сините оси. Некой син тръбач е тръбил тревога. И ето, показват ми дружно палци като техния проповедник Фори Светулката, на техните ПОДСКАЧАЩИ митинги. Където от скачане им е изпаднал акъла.

Партия синя
от бяс умре,
бесът й - НЕ!!!
цитирай
5. zaw12929 - ПРОМЯНАТА: СЕГА "обрулена ...
27.02.2021 18:53
ПРОМЯНАТА: СЕГА "обрулена България, харчИ за война ЗАРАДИ цветуща Америка.
цитирай
6. wonder - в гнездото на сините оси. Некой син ...
28.02.2021 08:56
krumbelosvet написа:
в гнездото на сините оси. Некой син тръбач е тръбил тревога. И ето, показват ми дружно палци като техния проповедник Фори Светулката, на техните ПОДСКАЧАЩИ митинги. Където от скачане им е изпаднал акъла.

Партия синя
от бяс умре,
бесът й - НЕ!!!


Не е "дружно". Минусчията е само един - Павел Горинов - Полигор, Мизантроп, Канибал и още 300 войнстващи просташки рега, с които пише минуси из целия блог, изживяващ се като пенкилер, без да се усеща, че е само перфидна мижитурка.
цитирай
7. kvg55 - krumbelosvet,
28.02.2021 09:52
"ДЕЛОТО НА ОКТОМВРИ, СЕПТЕМВРИ У НАС, ПОГИНА"
Не е погинало! Конкретната форма на социализъм отстъпи временно. Социализмът ще се възстанови в друга форма. Не прави капитализма вечен, защото не е.
цитирай
8. krumbelosvet - Драги kvg,
28.02.2021 11:03
НЕ ми е през ум минавало, да правя капитализма вечен.
Но сега светът НЕ СЕ НАМИРА в процес на естествена еволюция. Хватката на банкстерите е желязна, въпреки стоицизма на Китай и отчаяните усилия на Русия (отчаяни, защото ВЪТРЕШНАТА пета колона има ПРЕОБЛАДАВАЩО влияние в медиите).
Понеже властта на банкстерите е СВРЪХтоталитарна, а тоталната държава е най-подготвена за война, ЗАТОВА Китай се противопоставя най-успешно. Щото е еднопартиен. А Русия май само Божия намеса може да спаси.
цитирай
9. krumbelosvet - Благодаря, wonder, за утехата
28.02.2021 11:15
Блог.бг се напълни с най-примитивната част от поколението на необразованите и зомбираните. Потискащо е да четеш фашистки дивотии писани от деца.
цитирай
10. krumbelosvet - Да
03.03.2021 09:18
Трети март се обърна наопъки
цитирай
11. krumbelosvet - да
29.01.2022 08:35
БГ модерницацията
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1953585
Постинги: 1158
Коментари: 3379
Гласове: 3574
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031