Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2021 15:24 - Есенцията на любовната нежност е да си способен да предложиш щастие Тик Нят Хан
Автор: tota Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2188 Коментари: 4 Гласове:
20

Последна промяна: 20.05.2021 00:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Есенцията на любовната нежност е да си способен да предложиш щастие

Тик Нят Хан

 

Най-големият подарък, който можеш да направиш на друг човек, е да проявиш разбиране към страданията му. Разбирането е другото име на любовта. Ако не можеш да разбираш, не можеш да обичаш.

 

Много често се влюбваме, не защото наистина обичаме и разбираме другия човек, а за да се разсеем от собственото си страдание.

Когато се научим да обичаме и разбираме себе си, когато имаме истинско съчувствие към себе си, тогава можем истински да обичаме и разберем друг човек.

 

Понякога чувстваме празнота; усещаме вакуум, голяма липса на нещо неопределено. Не знаем причината, твърде неясно е, но чувството, че си празен отвътре е много силно. Очакваме и се надяваме на нещо по-добро, за да се чувстваме по-малко самотни, по-малко празни. Желанието да разберем себе си и да разберем живота е голяма жажда. Голяма е и жаждата да обичаме и да бъдем обичани. Готови сме да обичаме и да сме обичани. Това е съвсем естествено. Но понеже се чувстваме празни, се опитваме да намерим обект за нашата любов.

 

Понякога изобщо не сме имали време да разберем себе си, но вече сме открили обект за любовта си. И когато разберем, че всичките ни надежди и очаквания, разбира се, не могат да бъдат осъществени от този човек, продължаваме да се чувстваме празни. Искаме да открием нещо, но нямаме идея какво търсим. Във всеки има непрекъснато желание и очаквания; дълбоко в себе си, продължава да очаква нещо по-добро да се случи. Точно за това и проверявате съобщенията си по сто пъти на ден.

 

Есенцията на любовната нежност е да си способен да предложиш щастие. Да си слънчевата светлина за другия човек. Не можеш да предложиш щастие, ако го нямаш. Така че изгради си дом вътре в теб, като приемеш себе си и се научиш да обичаш и лекуваш душата си. Научи се да прилагаш осъзнатостта по такъв начин, че да си способен да създаваш моменти на щастие и радост за свое собствено удовлетворение. Тогава ще имаш какво да предложиш на другия човек.

 

Когато обичаш някой, трябва да си в състояние да му носиш облекчение, да му помагаш да страда по-малко. Това е изкуство. Ако не разбираш корените на страданието му, не можеш да помогнеш, също както докторът не може да излекува болестта, ако не е запознат с нея. Налага се да разбереш какво причинява страданието на любимия ти, за да си в състояние да му донесеш облекчение.


Приберете се, вдишвайте и издишвайте дълбоко. Влезте в контакт със своето страдание и се запитайте: „Защо страдам? Откъде идва всичко това?“ Разбирайки страданието, ще получите облекчение и свобода… Всички се нуждаем от любов и разбиране, от вътрешен мир. Без вътрешен мир не можем нито да обичаме самите себе си, нито да помогнем на другите.
   image

Е Тик Нят Хан / Нгуен Суан Бао/ е виетнамски дзен будистмонахучителписателпоет и пацифист. Пребивава в медитационния център Плъм Вилидж в Южна Франция и пътува по света, за да провежда събори и да изнася речи. Понятието ангажиран будизъм е съчинено и описано от него в книгата му Виетнам: Лотус в огнено море. От дълго време живее в изгнание, като едва през 2005 година му е разрешено да направи първото си завръщане в родния Виетнам.

Автор е на над 100 книги, от които над 40 пише на английски. Нят Хан е активен участник в пацифисткото движение, като работи за намирането на ненасилствени решения на различни конфликти.

https://chetilishte.com/%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-

  Повече за него:

https://toest.bg/thich-nhat-hanh/

н https://toest.bg/thich-nhat-hanh/ https://toest.bg/thich-nhat-










Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - "Тик Нят Хан е написал над 100 ...
14.05.2021 16:01
"Тик Нят Хан е написал над 100 книги, а множество документални филми показват неговия живот, дела и учение. Проповядва ценности, сред които най-ярко изпъкват любовта, състраданието и съзнателността. Той не само обяснява, но и не спира да демонстрира как

всеки един от нас може да води щастлив живот.
Според него съвременният човек се стреми към слава, богатство, власт и телесни удоволствия, за да се скрие от безбройните предизвикателства в реалния свят. Но още по-притеснителното е, че зависимостта от материални потребности и забързаният начин на живот не могат да осигурят нищо повече от краткосрочен лек за задълбочаващите се емоционални и духовни рани, които пораждат самота и нещастие."
цитирай
2. shtaparov - :)
19.05.2021 06:17
Щастие.спокойствие и сигурност бих казал
цитирай
3. stela50 - Мъдри мисли, богат душевен мир...
19.05.2021 14:01
Човек винаги има нужда да прочете нещо повече... Благодаря, Ати...
..."Всички се нуждаем от любов и разбиране, от вътрешен мир.
Без вътрешен мир не можем нито да обичаме самите себе си,
нито да помогнем на другите..."
Поздрави за поста!
цитирай
4. tota - shtaparov, stela50,
19.05.2021 20:51
Благодаря Ви, че се поспряхте при мен и докоснахте до мислите на Тик Нят Хан.Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tota
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12147354
Постинги: 1346
Коментари: 16857
Гласове: 70665
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031