Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2021 18:06 - Краеведски - за черквата и книгата
Автор: georgihadjiyski Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1357 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 20.09.2021 09:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Краеведски - за черквата и книгата


Преди време ми се обади един познат краевед и попита дали нямам снимки на ктиторските надписи в Бельова черква, защото не само съм обичал да се ровя из миналото и онова, което е останало от него, но и съм бил добър фотограф с усет към заснемане на значимото и красивото, а снимките му били много необходими за да ги изпрати на негова позната - потомка на ктиторски род. Точно от ктиторските надписи в Бельова черква тогава нямах снимки, но може би защото егото ми беше твърде много поласкано се позамислих, че всъщност има поне една книга за тази черква. Бях я държал в ръцете си, бях я купил и я бях подарил. По онова време работехме върху издаването на книга и всеки ден от София идваше възрастна, висококвалифицирана редакторка, с която правехме предпечатната подготовка. Когато приключихме, тя пожела да разгледа забележителностите на Самоков и ходихме в градския исторически музей, в Сарафската къща, в синагогата, в джамията, в циганската махала, в Девическия манастир “Успение Богородично”, в Бельова черква…
В Бельова черква видях току що издадената книга “Бельова църква Рождество Богородично” на Иван Патев и Веселин Хаджиангелов и я купих, а гостенката - редакторка прояви огромен интерес към нея и в крайна сметка ѝ я подарих.
Разбира се, поисках да си я имам и аз, но просто нямах пари - беше някъде през 2003 г., отново бях останал без работа, без доходи, без здравни осигуровки, но пък с диабет първи тип и желание да се занимавам с глупости като писане и издаване на книги - все скъпи хобита, които възпираха колекционерската ми библиофилска страст.
Както и да е…
Сетих се за тази книга и понеже от издаването ѝ бяха изтекли почти две десетилетия я потърсих из сайтовете, предлагащи антикварна литература. Имаше само една бройка в един, единствен сайт, а цената ѝ беше фрапираща (или поне по-висока от готовността ми да я заплатя), което безспорно стана повод да преосмисля заричането си да не ползвам услугите на общинската библиотека, както и най-вече да престъпя обещанието си да не прибягвам в никакъв случай до градския музей, където има и книжарница с книги в областта на историята и краезнанието. И така се обадих по телефона в музея, а някаква дама каза, че книгата била изчерпана, но щяла да провери и да ми се обади, ако намери бройка от нея, което и направи. В крайна сметка ми съобщи, че е намерила книгата и когато попитах за цената, каза че това щяло да бъде подарък. Бях безкрайно изумен и то не толкова от жеста, а от факта, че ме познала по гласа. Обясних, че антикварната цена на книгата е висока и предложих да компенсирам, макар и частично, стойността на подаръка с моята краеведска книга “Затворените самоковски училища”. И така направихме замяната - по блогерски - книга за книга, а аз я и прочетох, макар че знаех доста неща за Бельова черква, и научих някои нови факти от нейната история.

*******

Бельова черква Бельова черква “Рождество Богородично” се намира на около 3 километра на юг от Самоков край шосето за КК Боровец. Около нея е разположен живописен архитектурен комплекс, включващ църквата, жилищна постройка, покрита чешма, покрит кладенец с лековита вода, беседки, пейки, ограда. В своята книга “Чакър войвода”, генерал Тодор Кантарджиев припомня едно старо предание, че черквата е построена от богатия овчар Бельо арнаутина, като при кърджалийските нашествия, някъде към 1793 г., основаната от него арнаутска махала около черквата била опожарена, а самата църква - изоставена и западнала. През 60-те години на ХIX век започва възстановяването на сградата на черквата, нейното разширяване, изографисване и изготвяне на иконостас и икони, с дарения от еснафите в Самоков, както и от родолюбиви жители на Самоков и околните села, ревностни православни християни. Стенописите са дело на големия възрожденски самоковски зограф Никола Образописец, а иконостасът е изготвен от самоковските дърворезбари Стойчо Фандъков и Петре Белио.
Според авторите на книгата “Бельова черква Рождество Богородично” първоначално черквата е носела името на Свети Никола Мирликийски и е била гробищен храм. С направените историко-археологични проучвания през последните десетилетия се доказва, че в черквата е погребан обесеният в София на 21 август 1737 г. Свети Симеон Самоковски и Софийски.
През 2000 г. по инициатива на Архирейски наместник протоерей Петър Стоименов към Бельова църква е създаден Детски православен учебен център, който се посещава от деца от целия град…

*******

Галерия

image

image

image


image



image


image


image

image




Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2304344
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031