Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2023 20:59 - ЦВЕТНА ОПАСНОСТ
Автор: tonsun Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6440 Коментари: 19 Гласове:
13

Последна промяна: 18.01.2023 21:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage                                              imageimage

image
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Змиите са смятани за едни от най-страховитите за човека членове на животинското царство. Най-голяма роля за лошата репутация на безкраките влечуги са отровните представители на вида им.

Въпреки че змиите са разпространени на всички континенти с изключение на Антарктида, едва 400 разновидности от близо 3000 от тях са отровни. В България живеят шест вида отровни змии.

Научният термин за безкраките влечуги, имащи отрова, е аспидови змии или отровници. Те използват отровата си, за да убиват плячката си или да я обездвижват. Токсините, с които змиите ловуват, представляват модифицирана слюнка, която се изхвърля през някои от зъбите.

Освен за лов змийската отрова се ползва от притежателите ѝ и при самозащита. Тя играе и съществена роля при храносмилането на влечугите. Съдържащите се в нея разтворими съединения помагат за бързото разграждане на веществата.

Химичният състав на змийската отрова представлява смес от различни видове протеини. Обикновено това са невротоксини и хемотоксини. Отровата въздейства главно на нервната и кръвоносната система. Отровата при повечето змии съдържа хиалуронидаза - ензим, осигуряващ бързото ѝ разпространение.

Зелена мамба
Змийските отрови са сложни смеси от протеини и се образуват и съхраняват в специални жлези в задната част на главата. При всички отровни змии тези жлези се изливат през канали в набраздени или кухи зъби от горната челюст.

При аспидовите и отровниците тези зъби са разположени в предната част на устата и са кухи, така че да инжектират отровата по-ефективно, докато при змиите със задно разположени отровни зъби отровата преминава по открит прорез на задната страна на зъба.

Най-опасните представители на отровните змии са тайпаните, черните мамби, кораловите змии и кобрите. Точно установено е, че отделената само при едно ухапване на континенталния тайпан отрова е способна да убие 100 човека.

В природата обаче съществуват птици и бозайници, които се хранят с отровни змии. Тези животни са развили естествен имунитет към змийската отрова

В последните години все по-популярна става теорията, че всички змии са отровни, но при смятаните за неотровни има по-слаба отрова, която не влияе по начина, който сме свикнали да възприемаме.

Въпреки опасностите, които носи змийската отрова, тя се използва и като лечебно средство в медицината. Много лекарства, служещи против възпаления, спиране на кръвта и обезболяващи са създадени на базата на змийската отрова.  

Змията била много почитана в древен Египет. По-дребните екземпляри се носели като аксесоар около врата. За най-достойна се смятала смъртта при ухапване от змия. Затова самата Клеопатра се самоубива, легенда разказва, слагайки боа на шията си. Друга легенда твърди, че египетската царица умряла от ухапване на смъртоносна змия.

Има култури, в които змията е смятана за богиня - покровителка на майките и символ на цикличността в живота. В някои религии тя е влечуго, което може да се преражда. В Перу в древни времена извличали от змиите халюционоген, използвано при религиозни ритуали. В гръцката митология Атина често е изобразявана като змия. В Индия змията-богиня Сеса е издигната в култ. Символизира космичното единство и я изобразяват, държаща Земята в ръцете си.

За юдаизма и християнството змията е въплъщение на демоничните сили, наизкушението и греха. Тя е първопричина за пропъждането на Адам и Ева от Рая, подсказала на двамата човеци да опознаят първородния грях. Затова Господ я наказал, като я лишил от крайници и я оставил да пълзи за вечни времена в прахта. Съществува и еврейско поверие, че Лилит (В Средния изток изобразявана като змия) била първата жена на Адам. Тя не била създадена от реброто му, а едновременно с него. Лилит искала да бъде равнопоставена във всичко на Адам. Той обаче не бил съгласен и тя го напуснала. С него преспала след падението и впоследствие родила злите духове на света.

Колкото и страховито да звучи всичко свързано с тях, змиите са част от фауната и се нуждаят също от защита. Хората обаче ги възприемат като отблъскващи и опасни създания. Отвращението идва най-вече от факта, че повечето от тях са отровни и винаги могат да те нападнат. Всъщност, от 3000 вида змии само 10% са отровни. При повечето от тях пък ухапването е безопасно като от насекомо. Само 50-75 вида са наистина смъртоносни.

Другото заблуждение, че змиите са агресивни, е свързано с факта, че всъщност, според учените, те са изключително стеснителни. В повечето случаи те бягат далеч от хората. Едва 1% са агресивни при среща, а 99% се спотайват и предпазливо се измъкват. Специалисти твърдят, че 50% от хората биха нападнали първи, за да убият змията. Интересно е да се знае, че змиите не мигат. Очите им са покрити с тънка ципа, която ги предпазва от пресъхване. Може би оттам идва страховитият им поглед. Липсата на мигане създава впечатление за опасен противник.

Освен това змиите са студенокръвни животни. Сменят кожата си няколко пъти през своя живот, което е дало повод да ги превъплътят в богини, които се прераждат след своята смърт.

Причината за страха ни се крие в различни митове и легенди и в общия страх от животинските видове. Постепенно този страх прераства в масова фобия. А при ухапване и смърт истерията става пълна. По същата логика обаче трябва да се боим от приборите у дома, дори от кухненските ножове.

Според други проучвания, фобията от змии има по-дълбок корен. В древността праисторическият човек трябвало да се бори за своето оцеляване в джунглата, която изобилствала от влечуги. Страхът от змиите е закодиран и в многобройните митове и легенди: от превъплъщението на жената в Рая до митическата медуза, чиято коса е от змии. Логично е да са разказвали страховити истории за това, от което са се страхували, превръщайки в кошмар развинтените си фантазии.

Смята се, че е черната мамба - най-голямата, чието ухапване е смъртоносно. Отровата й разяжда тъканта около мястото и, дори да бъде предотвратено разпространението й, засегнатият крайник се налагало да бъде ампутиран.











Гласувай:
13



1. tikoev - Обичам ги. Допадаме си. :)
18.01.2023 21:02
Обичам ги. Допадаме си. :)
цитирай
2. tonsun - Обичам ги. Допадаме си. :) А...
18.01.2023 21:07
tikoev написа:
Обичам ги. Допадаме си. :)


Аааааа! Аз отдалеко и безопасно.:))))))))
Интересни са ми, но ... по-далечко от тях!
цитирай
3. zemela - Очарователните ми братовчедки! :)
18.01.2023 21:08
Очарователните ми братовчедки! :)
цитирай
4. tonsun - Очарователните ми братовчедки! ...
18.01.2023 21:10
zemela написа:
Очарователните ми братовчедки! :)



:)))))))))))))))))
На роднинска среща ли ви събрах?!?
Гледам и Френда им се любува...:)))))))
цитирай
5. kvg55 - tonsun,
18.01.2023 21:28
Красота!
Обичам да гледам змии. Хващал съм.
Има мисъл : Невинен като гълъб и мъдър като змия.
цитирай
6. putleresatana - Човеците са безкрайно по-отровни ...
18.01.2023 21:36
Човеците са безкрайно по-отровни от змиите.
цитирай
7. tonsun - Красота! Обичам да гледам змии. ...
18.01.2023 21:45
kvg55 написа:
Красота!
Обичам да гледам змии. Хващал съм.
Има мисъл : Невинен като гълъб и мъдър като змия.


И аз обичам да ги гледам; интересни са ми, но спазвам дистанция.
Макар, че при едно обикаляне за гъби за една бройка щеше да ме клъвне усойница... дори не я забелязах. Така се беше сляла с пейзажа. Добре, че в последния момент ме дръпнаха...
А при един риболов на яз. Тополница, в краката ми се смота близо двуметров смок. Като изсвистя и се проточи, за да избяга ... Уффффф!... И сега като си спомня, се накокошинвам! :)))))))))))))))))
цитирай
8. dobrodan - Една - две май съм ги мяркал
18.01.2023 21:46
на площада :):):).
цитирай
9. tonsun - Човеците са безкрайно по-отровни ...
18.01.2023 21:48
putleresatana написа:
Човеците са безкрайно по-отровни от змиите.


Тук спор няма!:) Така е.
цитирай
10. tonsun - на площада :):):). :))))))))))...
18.01.2023 21:50
dobrodan написа:
на площада :):):).


:)))))))))))))))) И не само там... И на други места съскат отговорно :)))))))))
цитирай
11. vacsine - Най-голямата тука пак са я прибрали ...
19.01.2023 10:32
Най-голямата тука пак са я прибрали за кратко лечение :)
цитирай
12. panazea - Красиви , но опасни !
19.01.2023 13:00
Тази им окраска е предупредителна !
С тях не можем да си правим майтап !
Единственото змийче , което съм виждала е една малка каменарка , заселила се под балкона , защото й е спокойно.
Когато ни видя , че любопитстваме , заплющя с опашка , като с камшик , предупреди ни и разумно отстъпи , защото разбра несъответствието на силите.
Аз пък се интересувах повече от здравето на децата , отколкото да разучавам змията и се отдалечихме.
Така подписахме примирие.
Слагах й прясно мляко , за да скрепим разбирателството , но не знам дали повече се е появила там.
Те са умни животни и избягват конфликти !
Само като чуят стъпки на човек , се оттеглят !
цитирай
13. tonsun - Най-голямата тука пак са я прибрали ...
19.01.2023 13:02
vacsine написа:
Най-голямата тука пак са я прибрали за кратко лечение :)


Сигурно е период за цедене на отрова;)))))
цитирай
14. tonsun - Тази им окраска е предупредителна ...
19.01.2023 13:05
panazea написа:
Тази им окраска е предупредителна !
С тях не можем да си правим майтап !
Единственото змийче , което съм виждала е една малка каменарка , заселила се под балкона , защото й е спокойно.
Когато ни видя , че любопитстваме , заплющя с опашка , като с камшик , предупреди ни и разумно отстъпи , защото разбра несъответствието на силите.
Аз пък се интересувах повече от здравето на децата , отколкото да разучавам змията и се отдалечихме.
Така подписахме примирие.
Слагах й прясно мляко , за да скрепим разбирателството , но не знам дали повече се е появила там.
Те са умни животни и избягват конфликти !
Само като чуят стъпки на човек , се оттеглят !


Оказва се, че и те са по-разумни, от повечето човеци..
Това е.. Животинския свят явно ни превъзхожда в доста отношения:(
цитирай
15. dedopesho - А, не
20.01.2023 15:38
vacsine написа:
Най-голямата тука пак са я прибрали за кратко лечение :)

видях я на един площад в Кайро, танцуваше под звуците на дудук. :))
цитирай
16. troia - Супер!
20.01.2023 18:28
Много хубав постинг. Обичам змиите и са ми интересни. Често се засичаме през лятото и затова съм писала за тях в приказки.:) Ако имаш желание направи постинг и за паяците. Сред тях също има красавци и красавици.:)
цитирай
17. tonsun - Най-голямата тука пак са я прибрали ...
20.01.2023 20:14
dedopesho написа:
vacsine написа:
Най-голямата тука пак са я прибрали за кратко лечение :)

видях я на един площад в Кайро, танцуваше под звуците на дудук. :))


Тарамбука и дудук... Съчетание та дрънка:))))))))))))
цитирай
18. tonsun - Много хубав постинг. Обичам змиите ...
20.01.2023 20:19
troia написа:
Много хубав постинг. Обичам змиите и са ми интересни. Често се засичаме през лятото и затова съм писала за тях в приказки.:) Ако имаш желание направи постинг и за паяците. Сред тях също има красавци и красавици.:)


Добра идея. Трябва да се поогледам за инфо.:)
цитирай
19. born - Великолепен постинг, St. Tonsun ...
22.01.2023 00:03
Великолепен постинг, St. Tonsun !
ПП. Не е изяснен обаче въпросът с половете при тази порода. Ясно е само, че смокът е от мъжки пол, поради което не е отровен. Не съм чувал досега за "пепелян" или "усойник" !??? Или греша ? :))))))
цитирай
20. tonsun - Великолепен постинг, St. Tonsun ...
22.01.2023 15:51
born написа:
Великолепен постинг, St. Tonsun !
ПП. Не е изяснен обаче въпросът с половете при тази порода. Ясно е само, че смокът е от мъжки пол, поради което не е отровен. Не съм чувал досега за "пепелян" или "усойник" !??? Или греша ? :))))))


Светейши, намират се и у мъжки род... кротал, тайпан, бумсланг, бушмастер, крайт... Но съотнесени към тези от женски род са направо малцинсто.:))))))))))
Благодаря, че намина!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tonsun
Категория: Лични дневници
Прочетен: 536769
Постинги: 455
Коментари: 4587
Гласове: 9823
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031