Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2023 11:11 - ПАМЕТ ЗА ЗЛОТО
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2379 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 ПАМЕТ ЗА ЗЛОТО

 image

На тази ужасявяща снимка е Киев - септември 1941 г. Бабий Яр. Майка, секунда преди смъртта притиска детето до себе си. Мъжът в униформа на SS, който ще  убие нея и детето и след секунда, или две, не беше германец. Той е украинец, от Житомир. Служи в дивизия "Галисия", а от 1943 г. участва в работата на групите Einsatz. Откъде идват тези подробности? Почти от самия него. Тази снимка е конфискувана от партизани заедно с документи и армейската му SS метална марка. Те я изземват, когато претърсват тялото му. Чудовищната снимка ще стане едно от най-красноречивите свидетелсгва за жертвите на нацизма на Нюрнбергския процес.

Но най-вече е поразително, че тази снимка се съхранява сред личните вещи на убития Бандеровец. Заедно със семейните снимки, писмата до дома, носи и ТОВА. Грижливо съхранявана - снимка за спомен. Може би дори за семеен албум. Да покаже с гордост на деца и внуци в напреднала възраст: „Ето, как храбро се борих за независима Украйна ...

Германците убиваха евреи, руснаци, беларуси, украинци. И украинците убиваха евреи, руснаци, беларуси, украинци. Само че първите го правеха безразлично, или понякога дори с отвращение (но не от съжаление към жертвите, а защото беше „мръсно“, недостойно за арийския свръхчовек), а украинците от Галисия и редица региони на Западна Украйна го правеха  с удоволствие. Нито едното, нито другото оправдават такива "нюанси". Но тази разлика говори много за украинците.

Преди няколко години случайно прочетох книга за клането във Волиния и за движението на Бандера в добър превод от полски (само да преди няколко години се издаваха такива книги в Полша. Ние изобщо не ги публикувахме - основано заради идиотското „приятелство между народите“). Въпреки цялата невъобразима жестокост на тази книга, най-много ме поразиха откъси, или пълни версии на писма на Бандеровци до техните роднини, приятели, другари войници. И  такъв „човек“ пише за прекрасното бъдеще на Украйна (без евреи и московчани) и за интимни спомени и мечти за това с другари войници, припомня любим стих на някакъв украински поет за природата и дома, а след това, без преход описва със същите думи как е изнасилил и убил десетгодишно момиченце – със същите емоции, почти искрено. Той пише как по-късно лежи върху трупа му, пуши и мисли за свободна Украйна. И тогава отново - за събирания на приятели,за хижата си и стара майка.

Германците, макар и не всички, разбираха, че вършат зло. Но те се оправдаха с идея, с необходимост, с война, със заповед. Дори заклетите нацисти подсъзнателно,  търсеха извинения за себе си. Тези никога! „Злото“ като понятие за тях не съществуваше. Да убиеш евреин, поляк и руснак винаги е добре. Да убиеш украинец е зло, но ако украинецът е „неправилен“, пак е добре. Бандера масово убиваше собствените си ранени по време на отстъпления, или дори настъпления - за да не забавят напредване на отрядите.

Всичко това има най-пряко отношение към днешния ден. Горят живи хора в Одеса. Славянск е превърнат в град-призрак, убити жени и деца, разстреляни журналисти, взривен пътнически самолет над Луганск говори за едно - върнаха се нацистите. И изпаднахме в кофти ситуация, защото не разбрахме основното – че те са РАЗЛИЧНИ. Че украинците са взривили самолета по погрешка. Те НЕ МОЖЕХА да направят това нарочно, умишлено, нарочно. Не искаме да вярваме, че има хора, които са готови доброволно да убият себе си, своя народ, съседните хора, целия свят в името на дори не идея, а  на чувство. Чувство на омраза към всичко неукраинско. Германските войници и дори офицери от SS, които са видели концентрационните лагери, пишат за „нечовешка омраза“ в очите на тези украинци. Днес отново наблюдаваме тези очи и какво правят собствениците им. Гледаме, но не искаме да видим.

Горките, излъгаха ги!  Ще дойде зимата и как горките ще оцелеят! Повярвайте ми, те ще бъдат страхотни. Омразата ще ги стопли много по-добре от нашия газ. И ако не ги стопли, може да отидат и да запалят къщата на съседа и да се стоплят до огъня на горящата му колиба, да изнасилят жена му и да се забавляват, като убивате децата му.

Направихме ужасна грешка. И сега ще платим най-високата цена за тази грешка. Евреите, изправени пред нацизма, тачат и пазят спомена за това Зло. Водят децата си по музеи, концлагери и им показват ВСИЧКО. Не щадят и детската психика. До болка, до сълзи да е запечатано в паметта, във всяка клетка на тялото им, какво е нацизмът и защо трябва да бъде унищожен.

А от наша страна се роди по-страшно зло - украинците-бандеровци. По-упорити,  жестоки, безчовечни. И по-издръжливи.

Но ние предпочетохме да забравим, да го изтрием от паметта си. За да не "разваляме отношенията", не открихме музеи и паметници; не писахме книги, не създадохме филми, не дадохме думата на старите хора, които все още помнеха. Не забравяйте, че това бяха ДРУГИ хора. „Те не са като нас“, ми каза дядо ми.

Днес Украйна е под властта на Бандера. Пред очите ни те строят общество и държава от своите дивашки мечти.

Но ние не разбираме, не искаме да разберем, че тези хора са способни на каквото и да е престъпление, на каквото и да е насилие. На всяка подлост.

Когато хората бяха изгорени в Дома на профсъюзите в Одеса, изглеждаше, че нищо не може да бъде по-лошо. Когато Славянск беше изравнен със земята от артилерията им от планината Карачун, изглеждаше, че нищо не може да бъде по-нечовешко. Когато малайзийският самолет се разби от 10 километра височина, изглеждаше, че нищо не може да бъде по-зло. Но логиката, разумът, думите и спомените за дядо ми подсказват, че може. И ще бъде. Прав беше дядо ми, отдавна отишъл се от света. И аз и всички ние грешихме.

Всички ще разберем това скоро. Основното е да не закъснявате.

 

Александър Петраков



Тагове:   памет за злото,


Гласувай:
2



1. radostinalassa - Точно слушах при Карбовски, че...
19.03.2023 11:45
Сорос е дарил много пари на суверенната държава Украйна през 2000 - та година, за да си купува оръжия. Тези, които могат да убиват деца нямат съвест. Нормален човек не може да го направи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3244124
Постинги: 925
Коментари: 3370
Гласове: 4678
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031